Π. Χάμπας: Υποκλινόμαστε στη δράση του Χρίστου Κουρτελλάρη

 

 


Αποχαιρετώντας σήμερα ένα άνθρωπο που για σχεδόνUnknown-2 ένα αιώνα αγωνίστηκε για τον συνάνθρωπο του για την Κύπρο μας, υποκλινόμαστε ευγενικά στη δράση του, ανέφερε ο ΓΓ της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας στον επικήδειο λόγο του στην κηδεία του πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ Χρίστου Κουρτελλάρη.

Ο κ. Χάμπας ανέφερε πως  “σήμερα αποχαιρετάμε ένα άνθρωπο πράο, αλλά και ανήσυχο, ταυτισμένο με τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου”.

Σημείωσε πως ο Κουρτελλάρης πέρασε σκαλί-σκαλί όλες τις εξετάσεις της ζωής. “Πάντα πρώτος, μεταξύ ίσων και δουλευταράς. Σε ενέπνεε μέσα από τη δράση του, ένα φωτεινό παράδειγμα για μας τους νεότερους. Είναι ένας μεγάλος δάσκαλος και τυχεροί όσοι φοιτήσαμε κοντά του”, σημείωσε.

Ανέφερε επίσης πως ο Χρίστος Κουρτελλάρης αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της Κύπρου, πολέμησε τον Χιτλεροφασισμό, στα χαρακώματα της Ιταλίας, στο Κασίνο, στην Ευρώπη. “Εκεί όμως που πραγματικά ξεχώρισαν οι ηγετικές του αρετές, εκεί που ήταν πρωτοπόρος, εκεί που άνοιξε δρόμους, και προέβη σε  καινοτόμες δράσεις ήταν στο Αγροτικό, στο Συνεργατικό Κίνημα, στη κυπριακή  Λαογραφία. Η παρέμβαση του στον Συνεργατισμό, στον  συνεταιρισμό με την ίδρυση της Ονίσιας, άφησε την δική του ανεξίτηλη σφραγίδα. Δεν ήταν οικονομολόγος, δεν είχε πτυχίο Διεύθυνσης Επιχειρήσεων”, ανέφερε.

Σημείωσε ακόμη πως  “μαζί με τους συναγωνιστές του αλλά και την ΠΕΚ εργάστηκαν σκληρά για να βρει ο Ρέσπερης την θέση που του αρμόζει στην κοινωνία. Οργάνωσαν  τον κόσμο, κτύπησαν ανελέητα την τοκογλυφία και το ξεκλήρισμα σχεδόν όλων των Κυπρίων από τις περιουσίες τους. Ίδρυσαν και μεγαλούργησαν τον Συνεργατισμό. Αυτόν που έφαγαν άλλοι ένα αιώνα μετά. Το 2013 κτυπά το τηλέφωνο. Καλημέρα μου λέει χαμογελαστά, πέρασε από το σπίτι και σε θέλω!”

“Αυτοί μου λέει, βάλανε στο μάτι τον Συνεργατισμό. Η ΕΚΑ καθηκόντως θα πρέπει να μπει αντρόσιην. Η προσταγή ξεκάθαρη! Βαριά η ευθύνη και όμως ενωμένο το αγροτικό Κίνημα, όσο ποτέ προηγουμένως έδωσε σκληρές μάχες για την προάσπιση του Συνεργατισμού. Τι και αν πήραν τον πιστωτικό τομέα. Πιστεύω, ότι απηχώ και τις απόψεις των άλλων συναδέλφων, για το ότι εμείς, συνεχίζουμε να διεκδικούμε τον εμπορικό τομέα και τις περιουσίες του Συνεργατισμού, ακόμη και στα κατεχόμενα. Στη βάση αυτών συν. Χρίστο Κουρτελλάρη θα ξανακτίσουμε πέτρα την πέτρα τον ΝΕΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ Της ΚΥΠΡΟΥ. Και αρχίσαμε ήδη από το Πελέντρι”, είπε ο κ. Χάμπας.

Σημείωσε πως με τη δύναμη του παραδείγματος με όλη της την έννοια, ο Κουρτελλάρης ενέπνεε τους συναγωνιστές του και κέρδιζε εύκολα την εμπιστοσύνη τους. Είπε πως  η εκλογή του σε Βουλευτή του ΑΚΕΛ στην Κερύνεια για 21 χρόνια δεν ήταν καθόλου τυχαίο γεγονός, ήταν αποτέλεσμα της μεθοδικής και προσωπικής επαφής με τον απλό άνθρωπο. Με τα μικρά καθημερινά και μεγάλα προβλήματα που τον ταλάνιζαν.

“Αποχαιρετώντας σήμερα ένα άνθρωπο που για σχεδόν ένα αιώνα αγωνίστηκε για τον συνάνθρωπο του για την Κύπρο μας, υποκλινόμαστε ευγενικά στην δράση του”, επεσήμανε και πρόσθεσε πως “θα πρέπει όμως εξίσου, θα έλεγα, να υποκλιθούμε σε μια αφανή ηρωίδα της ζωής του, την αείμνηστη Μελανή, τη σύζυγο, την σύντροφο, η οποία στάθηκε άξια δίπλα του σε πολύ χαλεπούς καιρούς, όπου μετά από 10 χρόνια θα ξανανταμώσουν”.