Πρόεδρος ΕΔΕΚ:Να διεκδικήσουμε σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό με εμπλοκή των ‘πέντε’ του ΣΑ

 

 

Η θέση της ΕΔΕΚ είναι σαφής και καθαρή ότι από την πλευρά μας θα πρέπει να διεκδικήσουμε τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, με την εμπλοκή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να συζητηθεί κατά προτεραιότητα η διεθνής πτυχή του προβλήματος,  που είναι και η ουσία του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Σε δηλώσεις του, μετά τη σύνοδο του συμβουλίου αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως «η διερεύνηση από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών τόσο των προθέσεων για επανέναρξη των συνομιλιών, όσο και ενδεχόμενης αλλαγής της διαδικασίας, μας δίνει τη δυνατότητα ως Κυπριακή Δημοκρατία να προτείνουμε μια διαφορετική διαδικασία από αυτή που έχει ακολουθηθεί εδώ και 42  χρόνια και η οποία μέχρι στιγμής, όχι μόνο δεν έχει φέρει τη λύση ένα βήμα πιο κοντά, αλλά αντίθετα έχει κατοχυρώσει στην Τουρκία πολιτικό παράγωγο και πρόσθετες ενδεχομένως διεκδικήσεις».

«Η θέση της ΕΔΕΚ είναι σαφής και καθαρή. Ότι από την πλευράς μας θα πρέπει να διεκδικήσουμε τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό με την εμπλοκή και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Κυπριακής Δημοκρατίας για να συζητηθεί κατά προτεραιότητα η διεθνής πτυχή του προβλήματος που είναι και η ουσία του κυπριακού, δηλαδή το θέμα της εισβολής, της συνεχιζόμενης κατοχής και του εποικισμού», είπε.

Ως εκ τούτου, σημείωσε, το πλαίσιο των συνομιλιών πρέπει να αποσκοπεί στην αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, στον επαναπατρισμό των εποίκων, στην επιστροφή των προσφύγων Ε/Κ και Τ/Κ υπό συνθήκες ασφάλειας στις περιουσίες τους και τέλος στην κατάργηση όχι μόνο της συνθήκης εγγύησης αλλά και της συνθήκης συμμαχίας, προσθέτοντας πως για το κόμμα του αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και πάρα πού καθοριστικό.

Ανέφερε ακόμα πως «την ίδια στιγμή τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στις προκλητικές τουρκικές θέσεις και διεκδικήσεις και τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά κυρίως να προωθήσουν την κατοχύρωση των αποφάσεων του ΟΗΕ για την Κύπρο, του καταστατικού χάρτη των ΗΕ και οι πρόνοιες λύσεις του κυπριακού να διαλαμβάνουν ακριβώς τις πρόνοιες που υπάρχουν τόσο στη διεθνή όσο και στην ευρωπαϊκή συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την κατοχύρωση των πολιτικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών».