Nέα διόρθωση σε δάνεια της Σ.Κ.Τ

 


Νέα παρέμβαση σε περίπου 150 λογαριασμούς πελατών της προέβη το τελευταίο διάστημα η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ) για να διορθώσει την αρχική διόρθωση που έκανε εντός του 2017 σε λογαριασμούς δανειοληπτών όταν ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου εντόπισε, ύστερα από καταγγελίες, λανθασμένες επιβαρύνσεις σε δανειακές συμβάσεις της περιόδου 2008 – 2013.imagew

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος είπε ότι «η νέα διόρθωση ‘λάθους’ αφορά μόνο 150 λογαριασμούς» από τους περίπου 11.000 λογαριασμούς δανείων που είχαν εντοπιστεί το 2017 με λανθασμένες υπερχρεώσεις σε σχέση με το βασικό επιτόκιο και που είχε ως αποτέλεσμα να επιστραφούν σε δανειολήπτες περίπου €125 εκατομμύρια.

Αναφορικά με το ποσό που αφορά τη διόρθωση του νέου λάθους της ΣΚΤ, ο κ. Ιωάννου είπε ότι από ένα προκαταρκτικό υπολογισμό, από μέρους του Συνεργατισμού, το μέγιστο συνολικό ποσό μπορεί να ανέλθει γύρω στα €2 εκατομμύρια και αφορά, όπως του λέχθηκε από την ΣΚΤ, δάνεια που δεν έχουν εξοφληθεί.

Ανέφερε ότι η νέα παρέμβαση για διόρθωση «λάθους» της ΣΚΤ, η οποία διαπιστώθηκε από το γραφείο του όταν «πολύ θυμωμένοι» πελάτες του Συνεργατισμού, προσκόμισαν κατάσταση λογαριασμού στον οποίο φαινόταν η λογιστική πράξη, αφορά «συγκεκριμένα επαγγελματικά συνεργατικά ταμιευτήρια ή πιστωτικά ιδρύματα, όπως για παράδειγμα αυτό της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, και οι δανειακές τους συμβάσεις έχουν χαρακτηριστικό που ενδεχομένως», όπως σημείωσε, «εκείνο το χαρακτηριστικό να συνέβαλε στην πρόκληση του λάθους, αλλά τέτοιο υπολογιστικό λάθος είναι εντελώς αδικαιολόγητο να γίνει».

«Εντελώς αδικαιολόγητος ήταν και ο τρόπος χειρισμού ιδίως με το μέγα ολίσθημα που έγινε χωρίς να δοθεί προειδοποίηση στον ενδιαφερόμενο», υπογράμμισε και διερωτήθηκε τι θα κάνει ο επόπτης για αυτό το θέμα που είναι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Ο Επίτροπος επισήμανε ότι «το γεγονός αυτό είναι χαρακτηριστικό του είδους των ποιοτικών προβλημάτων τα οποία κλήθηκε το σύστημα  να αντιμετωπίσει μετά την κρατικοποίηση του Συνεργατισμού του 2013».

Σε μία περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, αφού η ΣΚΤ απομείωσε εντός 2017 δάνειο κατά περίπου €14.000 μετά την διαπίστωση του αρχικού λάθους, ήρθε σήμερα και με νέα παρέμβαση χρέωσε ισόποσα τον λογαριασμό του δανειολήπτη.

Ανέφερε ότι έχουν ήδη ανοιχθεί σχετικοί φάκελοι στο γραφείο του και θα προχωρήσει στην εξέταση των υποθέσεων αφού οι ενδιαφερόμενοι προσκομίσουν κάποια επιπρόσθετα στοιχεία που ζήτησε.

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος είπε στο ΚΥΠΕ ότι σκοπός του είναι να ελέγξει αρχικά «αν ήταν δικαιολογημένη η απομείωση από αριθμητικής άποψης» και τόνισε ότι «εγείρονται σειρά από σοβαρά ηθικά και ενδεχομένως νομικά ερωτήματα».

Πρώτο ηθικό ζήτημα, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, είναι ότι έγινε αυτή η ενέργεια από τη ΣΚΤ χωρίς να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι.

Τέτοιου είδους πρακτική που επιφέρει τέτοιου είδους ξαφνική μεταβολή σε ένα λογαριασμό δημιουργεί ένα κλονισμό της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα, υπογράμμισε.

«Δεν γίνεται να προσπαθούμε να εμπεδώσουμε την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος και κάποιοι να έρχονται να κάνουν αυτούς του είδους της ενέργειες», τόνισε ο Επίτροπος, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό είναι ένα τεράστιο ηθικό και επιχειρησιακό πρόβλημα».

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος χαρακτήρισε «φοβερά μεγάλη επιπολαιότητα να κάνουν αυτή την ενέργεια χωρίς να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους».

Το άλλο θέμα που εγείρεται με την συγκεκριμένη ενέργεια, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, είναι πως πιθανό να υπάρχουν και κάποια νομικά θέματα.

Διερωτήθηκε ποιος καλύπτει και διασφαλίζει πρόσωπο για τις νέες υποχρεώσεις που ανέλαβε, αν ήταν ξοφλημένος ο λογαριασμός του και τα λεφτά που του έδωσαν αρχικά τοποθετήθηκαν σε ένα λογαριασμό καταθετικό ή άλλο και η ΣΚΤ προχώρησε στη συνέχεια σε μείωση του ποσού που υπήρχε σε αυτό τον λογαριασμό, ενώ ήδη το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε αναλάβει κάποιες υποχρεώσεις με βάση τα νέα οικονομικά δεδομένα του.

Ως παράδειγμα, ο Επίτροπος έφερε περίπτωση δανειολήπτη που είχε υπόλοιπο δανείου 40 χιλιάδες ευρώ και του έγινε απομείωση δανείου τέλος 2017 ή αρχές 2018 στις 25 χιλιάδες ευρώ έτσι ώστε να διορθωθεί το αρχικό λάθος της ΣΚΤ στο λογαριασμό του συγκεκριμένου πελάτη της.

Πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο μπορεί να θεώρησε ότι είναι πολύ εύκολο πλέον να ξοφλήσει το δάνειο του ύψους 25 χιλιάδων ευρώ και ότι έχει πλέον τη δυνατότητα να σπουδάσει το παιδί του στο εξωτερικό αντί σε κυπριακό πανεπιστήμιο και ενώ κάνει αυτή την διευθέτηση βρίσκεται να χρωστά αν όχι το αρχικό ποσό άλλες 10 χιλιάδες περισσότερες.

Αυτό δημιουργεί μεγάλο κλονισμό στην διαχείριση των ιδιωτικών υποθέσεων των συγκεκριμένων δανειοληπτών, σημείωσε.

Σειρά ερωτημάτων από Επίτροπο
———————–
Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος έθεσε σειρά ερωτημάτων, όπως «γιατί να βρουν το συγκεκριμένο λάθος επτά ολόκληρους μήνες μετά την πρώτη παρέμβαση ‘διόρθωσης’ του λάθους» και κατά πόσον «υπάρχει τόσο μεγάλη επιπολαιότητα» καθώς το συγκεκριμένο θέμα αφορά «αριθμητικές πράξεις, υπολογιστικές διαδικασίες, ενώ διαθέτουν συστήματα μηχανογράφησης».

Αναφέροντας ότι «δεχθήκαμε το αρχικό λάθος, λέγοντας ότι ήταν η στρέβλωση του παρελθόντος», ο Επίτροπος διερωτήθηκε στη συνέχεια «πως γίνεται ξανά το ίδιο λάθος».

Έτσι κάνουν τους λογαριασμούς τους, διερωτήθηκε ο κ. Ιωάννου, σημειώνοντας ότι πολύ κόσμος θα αρχίσει να διερωτάται «πόσον ορθές είναι οι οικονομικές καταστάσεις που λαμβάνει», από τις τράπεζες.

«21ος αιώνας, συστήματα μηχανογράφησης, ακριβοπληρωμένοι χρηματοοικονομικοί αναλυτές μέσα στην ΣΚΤ, επιτρέπονται να γίνονται αυτά τα λάθη. Ποιαν αξιοπιστία έχει ο κόσμος πλέον προς το τραπεζικό σύστημα», διερωτήθηκε, επίσης.