Eκδηλώσεις κατα και υπέρ, της διάνοιξης του οδοφράγματος Δερύνειας

Δύο εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες βράδυ στη Δερύνεια.Η πρωτη εκδήλωση οργανώθηκε από την ΕΔΕΚ με αίτημα την αναθεώρηση   της απόφασης για άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας,και η δεύτερη οργανώθηκε από ομάδα πολιτών η οποία ζήτησε το άμεσο άνοιγμα του οδοφράγματος

Πρόεδρος  ΕΔΕΚ 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, στην ομιλία του στην  εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του ανοίγματος του συγκεκριμένου οδοφράγματος και της συνεχιζόμενης παράνομης τουρκικής κατοχής, στο Πολιτιστικό Κέντρο της κατεχόμενης Αμμοχώστου στη Δερύνεια, κάλεσε την  Κυβέρνηση να προβληματιστεί και να αναθεωρήσει την απόφασή της για άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας. imagew

Στην ομιλία του ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι «η σημερινή συγκέντρωση πραγματοποιείται σε πείσμα όσων ενοχλήθηκαν γιατί η ΕΔΕΚ πραγματοποίησε το αυτονόητο, να διεκδικήσει την αξιοπρέπεια του λαού μας, να ορθώσει για ακόμα μια φορά το ανάστημα της ενάντια στο ραγιαδισμό, τη δουλοπρέπεια, την υποταγή και την προσαρμογή στις απαιτήσεις του κατακτητή και του κατοχικού καθεστώτος».

Αφού ανέφερε ότι «δεν χρειαζόμαστε τη άδεια κανενός για να εκφράσουμε τις θέσεις μας σε ζητήματα που αφορούν το εθνικό μας θέμα αλλά και το μέλλον του λαού μας», ο κ. Σιζόπουλος είπε πως «θα συνεχίσουμε να λέμε την αλήθεια όσο σκληρή και εάν είναι», ενώ συνεχίζοντας είπε ότι η σημερινή συγκέντρωση επαναφέρει στο προσκήνιο την περίπτωση της πόλης της Αμμοχώστου, τον τρόπο της εγκατάλειψης και την παράδοση στους κατακτητές.

Η επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, ανέφερε, «έπρεπε να διεκδικηθεί κατά προτεραιότητα» και πρόσθεσε ότι είναι «λάθος η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας η πόλη να επιστραφεί την πρώτη μέρα της λύσης και η διασύνδεσή της με τη λύση. Αυτή η θέση παραβιάζει τις πρόνοιες των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Χαρακτηρίζοντας το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας ως «ακόμα μια λανθασμένη ενέργεια για πολιτικούς αλλά και οικονομικούς λόγους» ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ διερωτήθηκε μεταξύ άλλων γιατί «οι θιασώτες του ανοίγματος που επικαλούνται τα ΜΟΕ δεν επιμένουν να ανοίξουν η δίοδος του Πυροΐου και το οδόφραγμα των Κοκκίνων, γιατί δεν διεκδικούν να κατέβει η τουρκική σημαία από τον Πενταδάκτυλο που προκαλεί βάναυσα την περηφάνια μας και γιατί δεν διαμαρτύρονται για την αξιοποίηση χρημάτων της ΕΕ για να συγκαλύψει το κατοχικό καθεστώς την καταστροφή των οστών αγνοουμένων συμπατριωτών μας».

Αναφερόμενος στους πολιτικούς λόγους της αντίθεσης της ΕΔΕΚ για μη άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι σ’ αυτούς περιλαμβάνεται «και το γεγονός ότι η συμβολή, δυστυχώς με δική μας συναίνεση στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου, τελικά θα εκμηδενίσει την πιθανότητα επιστροφής της στους νόμιμους κατοίκους της» και διερωτήθηκε γιατί «όλοι αυτοί που ενδιαφέρονται για τις δήθεν επαφές με τους Τ/κ, δεν ασκούν πιέσεις το άνοιγμα του οδοφράγματος να συνδυαστεί με την επιστροφή της Αμμοχώστου».

Αφού είπε πως «στην ουσία το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας θα ενισχύσει οικονομικά την κατοχή» διερωτήθηκε «εάν όντως το άνοιγμα θα συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού».

«Από το 2003 που άνοιξαν οδοφράγματα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στη λύση ή πολλά βήματα μακριά από τη λύση;» διερωτήθηκε.

Η κυβέρνηση, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, «οφείλει να προβληματισθεί και να αναθεωρήσει την απόφασή της» για άνοιγμα του οδοφράγματος.

Αναφέρθηκε, επίσης, και στη πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για διερεύνηση της δυνατότητας επανέναρξης των συνομιλιών και σημείωσε πως «τόσο ο ΠτΔ όσο και άλλες πολιτικές δυνάμεις και οργανώσεις υποστηρίζουν τη συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που κατέρρευσαν στο Κρανς Μοντάνα τον περασμένο Ιούλιο» και επανέλαβε ότι «στην πενταμερή η διαδικασία κατέρρευσε κάτω από το βάρος της τουρκικής αδιαλλαξίας».

Αφού έκανε αναφορά στο πλαίσιο από έξι σημεία που κατέθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ ως βάση για συζήτηση και σε περίπτωση συμφωνίας υπογραφή «ενδιάμεσης στρατηγικής συμφωνίας» είπε ότι «κάποιοι έχουν αναγάγει το πλαίσιο του ΓΓ σε ευαγγέλιο και αποκλειστική βάση για συνέχιση των συνομιλιών», ενώ η αποδοχή του πλαισίου «δεν πρόκειται να οδηγήσει σε δημοκρατική και βιώσιμη λύση, η υπογραφή ενδιάμεσης στρατηγικής συμφωνίας θα υποβαθμίσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε επίπεδο κοινότητας και θα υπονομεύσει και την αρχή που έγινε αποδεκτή, ότι «τίποτα δεν ισχύει εάν δεν συμφωνηθούν όλα».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, «η συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντάνα θα αποτελέσει ακόμα ένα σοβαρό λάθος τακτικής» αφού όπως είπε, «στην ουσία θα συναινέσουμε ο διάλογος να συνεχίσει στο πλαίσιο που επέβαλε η Τουρκία. Η μέχρι σήμερα εμπειρία από τα 42 χρόνια συνομιλιών επιβάλλει αλλαγή τακτικής για αποτελεσματική αντιμετώπιση των τουρκικών επεκτατικών σχεδιασμών και ανάληψη πρωτοβουλιών που θα φέρουν την Τουρκία σε δύσκολη θέση πολιτική και οικονομική».

Ταυτόχρονα σημείωσε πως «με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή η διαμόρφωση ενιαίας πολιτικής Κύπρου – Ελλάδας είναι αναγκαία και απαραίτητη και πως οι δύο χώρες επιβάλλεται να επικεντρώσουν την προσπάθειά τους στην αναβάθμιση του γεωστρατηγικού τους ρόλου στην περιοχή».

Οπως ειπε, η αναβάθμιση αυτή μπορεί να στηριχθεί σε τρεις βασικούς πυλώνες, τον πολιτικό, με επικέντρωση την ΕΕ και τον ΟΗΕ», τον ενεργειακό με προσεκτική και πολυεπίπεδη αξιοποίηση του η οποία «θα υποβοηθήσει στη μερική εξισορρόπηση των συμφερόντων των δυνάμεων που εμπλέκονται στην περιοχή» και τον στρατιωτικό αφού με την υλοποίηση του πολιτικού και ενεργειακού πυλώνα «θα ενισχυθεί σημαντικά από ανάλογη στρατιωτική υποστήριξη, την οποία η Κύπρος αδυνατεί να προσφέρει. Σε συνεργασία όμως με την Ελλάδα τα δεδομένα αλλάζουν σημαντικά» είπε και σημείωσε πως «σήμερα οι συνθήκες προσφέρονται για στενή στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ «η Κύπρος δεν είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο του Ελληνισμού, αλλά το τελευταίο και εάν χαθεί η μάχη της Κύπρου θα χαθεί και η μάχη της Θράκης και του Αιγαίου».

Αφού ανέφερε ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να κυριαρχήσει το άδικο και να είμαστε η τελευταία γενιά Ελλήνων στην Κύπρο», είπε πως «δεν είναι δυνατόν αυτά τα αιώνια ελληνικά χώματα να παραδοθούν στους εχθρούς με δική μας υπογραφή» και σημείωσε ότι «μέχρι την απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας είμαστε υποχρεωμένοι να αποτίουμε φόρο τιμής στη μνήμη των ηρώων μας, να καταθέτουμε κάθε χρόνο τον απολογισμό μας και να επαναλαμβάνουμε την υπόσχεση ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία συστάθηκε και επιβίωσε με θυσίες και αίμα ηρώων, να καταλυθεί με υπογραφή πολιτικών».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων. Την ομιλία του Προέδρου της ΕΔΕΚ ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν περίπου 400 άτομα από την ΕΔΕΚ, τη Νεολαία του Κινήματος και τη Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση. Παρέστησαν επίσης μεταξύ άλλων ο  Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρήστος Ορφανίδης, Δημοτικοί Σύμβουλοι Αμμοχώστου και  εκπρόσωπος του Κινήματος Αλληλεγγύη.

 

Την άμεση διάνοιξη του οδοφράγματος  ζήτησε ομάδα πολιτών 

Την ίδια ώρα την άμεση διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας ζήτησε ομάδα πολιτών, που συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ λίγα μόλις μέτρα μακριά από το οδόφραγμα της Δερύνειας, στη Λεωφόρο Αμμοχώστου.

Τα πενήντα περίπου άτομα που συγκεντρώθηκαν, μετέβησαν από τη Λάρνακα, τη Λεμεσό, τη Λευκωσία και την Δερύνεια και ανέφεραν πως η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε αυθόρμητα για να ζητήσουν την άμεση διάνοιξη του οδοφράγματος και επανένωση της Κύπρου.imagew

Σε δηλώσεις του ο Νίκος Μιχαήλ, μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας υπέρ της διάνοιξης του οδοφράγματος της Δερύνειας, ανέφερε ότι «η αποψινή συγκέντρωση δεν είναι υπό την αιγίδα κανενός πολιτικού κόμματος. Είναι μια αυθόρμητη πρωτοβουλία ορισμένων ατόμων που απαιτούμε την άμεση διάνοιξη του οδοφράγματος».

Χαρακτήρισε «ιστορική» την απόφαση για διάνοιξη του οδοφράγματος γιατί όπως εξήγησε «η Δερύνεια είναι ένας ημικατεχόμενος Δήμος και η διάνοιξη του οδοφράγματος θα οδηγήσει σε ανάπτυξη του Δήμου και όχι μόνο».

Εξάλλου, ο Νίκος Λίλης δήλωσε ότι «κάθε προσπάθεια ρήξης του τείχους που μας χωρίζει είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θεωρούμε ότι θα φέρει τις κοινότητες ακόμα πιο κοντά και πέραν από τις προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας, θα πρέπει οι πολίτες να πιέσουν την πολιτική ηγεσία να προχωρήσει».

Ανέφερε ακόμα ότι «44 χρόνια είναι πάρα πολλά, έχουν δημιουργηθεί πολλά τετελεσμένα τα οποία κάθε χρόνο δυσκολεύουν την προσπάθεια για λύση του Κυπριακού. Οι νέοι άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν απόψε στο οδόφραγμα της Δερύνειας θέλουν πλέον ρήξη αυτού του αδιεξόδου και να προχωρήσουμε σε λύση του Κυπριακού».

Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα λίγα μέτρα από το οδόφραγμα της Δερύνειας, στο Πολιτιστικό Κέντρο της κατεχόμενης Αμμοχώστου, η ΕΔΕΚ πραγματοποίησε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του ανοίγματος του συγκεκριμένου οδοφράγματος και της συνεχιζόμενης παράνομης τουρκικής κατοχής.

Στο σημείο κοντά στο οδόφραγμα της Δερύνειας υπήρχε ισχυρή αστυνομική δύναμη από τον οικείο Αστυνομικό Σταθμό και άνδρες της ΜΜΑΔ.