Φουντώνει η κόντρα Ντράγκι Σόϊμπλε

Τα συνεχή αδιέξοδα στην Ε.Ε. με τα εκατομμυρια τους ανέργους να αυξάνονται μέρα με την μέρα και την λιτότητα να καλπάζει οδηγώντας  στην ανέχεια εκαομμύρια ευρωπαίους πολίτες ιδιαίτερα στις ώρες του νότου προκαλούν αναταράξεις μεταξύ των «ηγεμόνων»  και έντονες διαφωνίες για την οικονομική πολιτική της Ε.Ε.assets_LARGE_t_420_54433199_type12713

Το τελευταίο διάστημα ο Μ. Ντράγκι και ο Β. Σόιμπλε έχουν διασταυρώσει τα ξίφη τους επανειλημμένα για την οικονομική πολιτική στην Ευρωζώνη. Το Βερολίνο παραμένει αμετακίνητο στη γραμμή της δημοσιονομικής πειθαρχίας, την ώρα που η ΕΚΤ τάσσεται υπέρ της ποσοτικής χαλάρωσης

Η συνέχεια δόθηκε με έμμεσα μηνύματα και αποσπασματικές επικρίσεις από πλευράς Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μέχρι που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών άρχισε να «ξεσπαθώνει» εναντίον της πολιτικής της ΕΚΤ υπό τον Ντράγκι. Χθες επανέλαβε την κριτική του προς τον Ιταλό τραπεζίτη και μάλιστα με ιδιαίτερα επιθετικό τρόπο: «Μια επεκτατική νομισματική και χρηματοπιστωτική πολιτική δεν αποτελεί τη λύση των οικονομικών προβλημάτων στην Ευρώπη, αλλά την αιτία τους», δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Γερμανικό Οικονομικό Φόρουμ στη Φρανκφούρτη. Η τοποθέτηση Σόιμπλε ήταν ευθύτατη αιχμή εναντίον του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος μία ημέρα νωρίτερα είχε πει πως η τράπεζα θα αποφασίσει στις αρχές του έτους εάν θα αναλάβει περαιτέρω δράση για την τόνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Μάλιστα ο Ντράγκι είχε ρίξει το «γάντι» στη Γερμανία, προειδοποιώντας ότι η εναντίωση της γερμανικής ή άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δεν πρόκειται να αποτρέψει την ΕΚΤ από την ιδέα της έκδοσης χρήματος για την αγορά τίτλων, όπως κρατικά ομόλογα. «Δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε ομοφωνία γι’ αυτό», υπογράμμισε ο Ντράγκι, με το βλέμμα στραμμένο στο Βερολίνο.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι δύο άνδρες έχουν έρθει σε διαφωνία. Τον περασμένο Οκτώβριο, στο πλαίσιο της ετήσιας σύσκεψης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι δύο πρωταγωνιστές της Ευρωζώνης συγκρούστηκαν για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν στην περίπτωση που η Ευρωζώνη συνεχίσει να εξασθενεί. Ο Ντράγκι δεσμεύτηκε εκ νέου να προχωρήσει, εάν χρειαστεί, σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και κάλεσε τις κυβερνήσεις, που έχουν τα σχετικά περιθώρια, να χαλαρώσουν τις δημοσιονομικές πολιτικές τους.
Αντίθετα, ο Σόιμπλε τάχθηκε κατά μίας αμερικανικού τύπου ποσοτικής χαλάρωσης και ζήτησε τη συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Κατά τον ίδιο, ένα νέο κύμα νομισματικής στήριξης θα απειλεί να δημιουργήσει ένα «τεράστιο πρόβλημα ηθικού κινδύνου», χαλαρώνοντας την πίεση στις κυβερνήσεις να μεταρρυθμίσουν τις οικονομίες τους.
Οχι σε δανεισμό
Ο Σόιμπλε επανέλαβε και χθες ότι μόνο η αποφυγή νέου δανεισμού μπορεί να έχει μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα: «Η απομάκρυνση από μια πολιτική με στόχο την αποτροπή του νέου δανεισμού, θα κατέστρεφε εκ νέου την αργά αλλά σταθερά αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην Ευρώπη», τόνισε ο κύριος υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ΕΕ.
Η κόντρα για τη λιτότητα ανάμεσα στους δύο άνδρες είχε εκφραστεί και τον περασμένο Αύγουστο, όταν ο Σόιμπλε είχε καλέσει στο τηλέφωνο τον Ντράγκι για να του ζητήσει διευκρινίσεις σχετικά με την περίφημη ομιλία του Τζάκσον Χόουλ και συγκεκριμένα να μάθει εάν ο πρόεδρος της ΕΚΤ είχε «προσχωρήσει» στο στρατόπεδο κατά της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε επιχειρήσει να προλάβει μια δημόσια συμμαχία ανάμεσα στον Ντράγκι και τους Ματέο Ρέντσι και Φρανσουά Ολάντ, λέγοντας: «Η ΕΚΤ έχει σαφή εντολή να εγγυάται τη νομισματική σταθερότητα. Δεν έχει εντολή να χρηματοδοτεί κράτη».
«Ολοι όσοι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα εντός των ορίων του προϋπολογισμού τους θέλουν να ξεπεραστεί αυτή η γραμμή. Θα ήθελαν να λάβουν (χρηματοδότηση) από την ΕΚΤ», είχε προσθέσει τότε ο Σόιμπλε, στέλνοντας και ένα σαφές μήνυμα προς το Παρίσι και τη Ρώμη.