Οικολόγοι: Θέμα προς διερεύνηση οι δηλώσεις Χρ.Γιωρκάτζη για Σ.Κ.Τ.

 

Την ανάγκη όπως διερευνηθούν  οι δηλώσεις της anairei_ta_osa_eipe_Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας  στο Capital Today  όσο και στο SIGMA προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια για να λάμψει η αλήθεια, πέραν των απειλητικών υπονοούμενων, τονίζει με ανακοίνωση του το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών , με αφορμή δηλώσεις της διοικήτριας ότι «γνωρίζει πολλά για πολλούς»

Στην ανακοίνωση του το Κινημα Οικολόγων σημειώνει:

«Δεν μπορεί, σε καμία των περιπτώσεων η κα. Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, η οποία ως Διοικήτρια της Κεντρικής τράπεζας όφειλε να ήταν στην πρώτη γραμμή των γεγονότων σε σχέση με τα θέματα των τραπεζών για τα οποία πρόσφατα ψήφισε η βουλή και ιδιαίτερα για το θέμα του Συνεργατισμού, για το οποίο δεν άρθρωσε λέξη, δύο βδομάδες μετά- όταν της ζητήθηκαν ευθύνες – να απαντά με προκλητικές δηλώσεις δημιουργώντας σοβαρά ερωτήματα τα οποία αρνείται να απαντήσει ή να διευκρινίσει.

Ξενίζει πραγματικά η στάση της τις τελευταίες μέρες, καθώς η κα. Γιωρκάτζη επέλεξε να εξέλθει από το σκοτάδι και τη σιωπή και ξαφνικά εκτοξεύει επικοινωνιακές  βόμβες, κατηγορεί πρόσωπα αλλά δεν εισέρχεται σε λεπτομέρειες, αφήνοντας να αιωρείται ένα αίσθημα απειλής αλλά και πολλά αναπάντητα ερωτήματα, για τα οποία μάλιστα αρνείται να δώσει την οιαδήποτε απάντηση.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν μπορεί να κατανοήσει αλλά ούτε να δεχθεί αυτή την στάση της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας. Ζητεί από την ίδια να ανοίξει τα χαρτιά της και να πορευθεί με βάση την Αρχή της διαφάνειας, αποφεύγοντας την τακτική «κάποιον έχω στο χέρι αλλά δεν μιλώ».

Με επείγουσα επιστολή του, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης ζητά από τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Επίτροπων Ελέγχου και Θεσμών να καλέσουν την κα Γιωρκάτζη στη Βουλή και να καταθέσει αυτά τα πολλά που ξέρει για πολλούς.»

Αναίρεσε δηλώσεις της η κα Γιώρκατζη

Λιγότερο από 24 ώρες μετά τις τοποθετήσεις της στο Capital Today η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας επανήλθε  κάνοντας λόγο για παραποίηση των τοποθετήσεών της.

Ουδέποτε είπα ότι ξέρω πολλά και κρατώ πολλούς στο χέρι, τόνισε σε τηλεφωνική παρέμβασή της στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι της τηλεόρασης ΣΙΓΜΑ η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Ερωτήθηκα, ξεκαθάρισε, αν υποσκάπτομαι και απάντησα θετικά και την ίδια ώρα τόνισε ότι, ότι  περνούσε από το χέρι της Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με τη διάσωση του Συνεργατισμού έγινε.

Σε σχέση με την τοποθέτηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη στο twitter, την οποία επανέλαβε και στο Capital Today, η κ.Γιωρκάτζη είπε “δεν σχολιάζω δηλώσεις σε τουιτερ ούτε προκατόχους μου ούτε διαδόχους μου”  αρνούμενη να επεκταθεί.

Απαντώντας στις κατηγορίες της ο Αρχισυντάκτης του Capital Today, Σωκράτης Ιωακείμ προκάλεσε την κ.Γιωρκάτζη να επιζητήσει το ηχητικό της τηλεφωνικής συνέντευξης και να το δημοσιεύσει για να διαφανεί η αλήθεια.

Σε μια άλλη εξέλιξη και σύμφωνα με τα όσα δημοσίευσε το Capital Today, η Κ.Γιωρκάτζη είπε ότι ο λόγος που  δεν πέρασε η εποπτεία του Συνεργατισμού στην Κεντρική Τράπεζα ήταν η έντονα αντίθετη άποψη Υπουργού της κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου.

Με 4 πρώην υπουργούς της κυβέρνησης του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου επικοινώνησε σήμερα το Capital Today ζητώντας τους να σχολιάσουν τις χθεσινές αναφορές της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας, ότι υπουργός του Τάσσου Παπαδόπουλου πολέμησε μέχρι θανάτου την εισήγηση της για να περάσει η εποπτεία του Συνεργατισμού στην Κεντρική Τράπεζα.

Οποία κατάπτωσις

Οποία κατάπτωσις.Αυτή είναι η απάντηση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χρυστάλλας Γιωρκάτζη ότι ξέρει πολλά για πολλούς.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, οι αναφορές Γιωρκάτζη σχετικά με το μισθολόγιο των εκπαιδευτικών είναι αναφορές της Ελεγκτικής Υπηρεσίας από το 2004.

Η κα Γιωρκάτζη κλειθείσα από την εκπομπή του SIGMA «Μεσημέρι και Κάτι» να σχολιασει τις δηλώσεις Μιχαηλίδη αρνήθηκε να το πράξει λέγοντας πως δεν πρόκειται να μιλήσει δημόσια και θ το πράξει όταν λήξει η θητεία της σε μερικούς μήνες.

 

Διαψευδει την κα Γιωρκάτζη το  Capital Today

Ο αρχισυντάκτης του Capitak Today Σωκράτης Ιωακείμ σε δηλώσεις του στ ΣΙΓΜΑ  ανέφερε:

«Mετά τη δημοσιοποίηση των αποκλειστικών της δηλώσεων στο Capital Today οι οποίες αναμεταδόθηκαν από όλα τα ΜΜΕ της Κύπρου, η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη επικοινώνησε μαζί μας για να μας εκφράσει το παράπονο της ότι δεν διατυπώθηκαν σωστά οι δηλώσεις της.

 Συγκεκριμένα η κα Γιωρκάτζη ανέφερε πως είπε αστειευόμενη το «εδώ σταύρωσαν τον Ιησού Χριστό, θα ντραπούν να σταυρώσουν τη Χρυσταλλού»; προσθέτοντας το «ποια είμαι εγώ που θα συγκριθώ με τον Χριστό;».

Στη συνέχεια ανέφερε πως η ίδια δεν έχει πάει ταξίδι στην Κίνα όπως της αποδόθηκε στις χθεσινές της δηλώσεις και πως είπε μεν ότι κάποιοι υποσκάπτουν το έργο της αλλά δεν έκανε λόγο για οργανωμένο κύκλωμα υπόσκαψης του έργου της.

Εμείς με τη σειρά μας θέλουμε να υποβάλουμε τα ακόλουθα ερωτήματα στην Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Συγκεκριμένα:

1 ) Αφού διαφώνησε με την απόδοση των δηλώσεων της, γιατί περίμενε να περάσουν 7 ώρες για να αντιδράσει;
2) Αφού παραδέχθηκε ότι έκανε την αναφορά για τον Ιησού Χριστό γιατί την ενόχλησε που του γράψαμε;
3) Σήμερα παραδέχεσαι ότι σε υποσκάπτουν κυρία Γιωρκάτζη, αλλά θεωρείς ότι δεν γίνεται οργανωμένα;
4) Πόσα τηλεφωνήματα και μηνύματα δέχθηκες και από ποιους μετά την απόδοση των δηλώσεων σας;

Αγαπητή κυρία Γιωρκάτζη συμπληρώνω τον Αύγουστο 18 χρόνια στο χώρο της δημοσιογραφίας και θεωρώ πως είμαι σε θέση να αποδώσω αυτά που μου λέει ο συνομιλητής μου. Εσύ τα τελευταία χρόνια τη μια μέρα σου απέδιδαν κατηγορίες κατά του Ρίκκου Ερωτοκρίτου και την επόμενη μέρα έβγαινες τονίζοντας πως δεν αμφισβητείς της εντιμότητα του, υπέγραψες διπλά συμβόλαια στην Κεντρική και μας έβγαζες όλους τρελούς, οπόταν με τη σειρά μου αφήνω στην κρίση των αναγνωστών μας το κατά πόσον απέδωσα σωστά ή όχι τις δηλώσεις σας.

Υ.Γ. Αν δεν πήγατε ταξίδι στην Κίνα όπως μου είπατε χθες, να πάτε. Είναι πολύ ωραία χώρα.»

 

Ποιόν Υπουργό της κυβέρνησης Τ.Παπαδόπουλου εννοούσε η Διοικήτρια;
Το Capital Today επικοινώνησε με 4 πρώην υπουργούς της κυβέρνησης του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου ζητώντας τους να σχολιάσουν τις αναφορές της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, ότι υπουργός του Τάσσου Παπαδόπουλου που βρίσκεται ακόμη και σήμερα στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής του τόπου πολέμησε μέχρι θανάτου την εισήγηση της για να περάσει η εποπτεία του Συνεργατισμού στην Κεντρική Τράπεζα.

Το Capital Today επικοινώνησε συγκεκριμένα με τους Μάρκο Κυπριανού, Νεοκλή Συλικιώτη, Μάκη Κεραυνό και Γιώργο Λιλλήκα προκειμένου να σχολιάσουν τη συγκεκριμένη αναφορά και οι ίδιοι ανεφεραν τα ακόλουθα:

Μάρκος Κυπριανού: Δεν πήγε στο Υπουργικό Συμβούλιο το θέμα

«Διετέλεσα υπουργός Οικονομικών από τον Μάρτιο του 2003 μέχρι τον Μάιο του 2004 και ουδέποτε τέθηκε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου τέτοιο θέμα.

Νεοκλής Συλικιώτης: Δεν συζητήσαμε ποτέ τέτοιο θέμα

«Δεν με αφορά το θέμα. Διορίστηκα υπουργός Εσωτερικών το 2006 και μέχρι το τέλος της θητείας μου ουδέποτε τέθηκε τέτοιο θέμα ενώπιον μας.

Μάκης Κεραυνός: Εγώ ήμουν υπέρ της αλλαγής της εποπτείας

«Το 2005 ήμουν υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του αείμνηστου Τάσου Παπαδόπουλου. Προσωπικά είχα διατυπώσει τη θέση μου στον Τάσσο Παπαδόπουλο για ενιαία εποπτική αρχή θέση με την οποία συμφωνούσε και ο ίδιος. Τότε υπήρχε συγκυβέρνηση ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ και ήταν δύσκολο να περάσει τέτοιο θέμα. Να σημειωθεί πάντως πως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπήρχαν ξεχωριστές εποπτικές αρχές για τα Συνεργατικά».

Γιώργος Λιλλήκας: Δεν με αφορά το θέμα

«Δεν με αφορά το θέμα και δεν είναι προς τιμήν της κυρίας Γιωρκάτζη να σχολιάζει κάποιον ο οποίος δεν βρίσκεται σήμερα στη ζωή και δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Επί της ουσίας, κανένας υπουργός δεν θα μπορούσε να επιβάλει στον Πρόεδρο κάτι τέτοιο καθώς το θέμα έπρεπε να περάσει πρώτα από το Υπουργικό Συμβούλιο και ακολούθως από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε με τίποτα να περάσει γιατί υπήρχαν και μπλε και κόκκινα συνεργατικά. Τέλος, να αναφέρουμε η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη μας ανέφερε λακωνικά πως δεν θέλει να δώσει συνέχεια στο θέμα που άνοιξε η ίδια».