Απεγκλωβίστηκαν όλα τα παιδιά και ο προπονητής τους στην Ταϊλάνδη

 

Παγκόσμια συγκίνηση προκάλεσε η είδηση της ολοκλήρωσης 2471019της γιγαντιαίας επιχείρησης διάσωσης που ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή και ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι (ώρα Κύπρου) στην Ταϊλάνδη.

Το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua (Νέα Κίνα) μετέδωσε  ότι «και τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους έχουν απεγκλωβιστεί από το πλημμυρισμένο σπήλαιο στη βόρεια Ταϊλάνδη».
Δώδεκα ανήλικοι ποδοσφαιριστές και ο προπονητής τους μεταφέρθηκαν τμηματικά, σε ομάδες των τεσσάρων και των πέντε ατόμων, με ασφάλεια εκτός του σπηλαίου όπου είχαν εγκλωβιστεί επί δύο και πλέον εβδομάδες.
Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα των 13 είχε παγιδευτεί έπειτα από νεροποντή που ξέσπασε στην ευρύτερη περιοχή στις 23 Ιουνίου, με αποτέλεσμα το σπήλαιο να πλημμυρίσει και να λειτουργήσει ως «παγίδα» για τα παιδιά και τον 25χρονο προπονητή τους.image.ashx
Ειδικά κλιμάκια διασωστών επιχειρούσαν επί τρεις ημέρες τη διάσωσή τους και τελικά το δυσκολότατο εγχείρημα στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και χωρίς απώλειες.
Το στοίχημα ήταν τεράστιο, ο σχεδιασμός συντονισμένος και απόλυτα επιτυχής, και τελικά όλα λειτούργησαν «ρολόι».
Έτσι έβγαλαν τα παιδιά από το σπήλαιο
 

Ο βρετανικός «Guardian» έδωσε στη δημοσιότητα γράφημα στο οποίο περιγράφεται καρέ – καρέ η διαδικασία απεγκλωβισμού τους.

Σύμφωνα με το γράφημα, τα αγόρια ήταν εξοπλισμένα με μάσκα, ειδικές στολές, μπότες και κράνη.

Δύο δύτες συνόδευαν ένα-ένα τα αγόρια έως την έξοδο.

Ο μπροστινός κρατούσε και τη φιάλη με την οποία παρεχόταν οξυγόνο στα παιδιά. Επίσης, τα αγόρια ήταν δεμένα και με τους δύο δύτες για λόγους ασφαλείας.

 

Σύγχυση  εάν ναρκώθηκαν κατά τη μεταφορά

Έξω από το πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης βρέθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας Prayut Chan-o-chau, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις.

Ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός διέψευσε ότι τα παιδιά ναρκώθηκαν κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους έξω από το σπήλαιο.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μπορεί ορισμένα από αυτά να έλαβαν αγχολυτικά, ωστόσο δεν ναρκώθηκαν».

«Ποιος θα έδινε κάτι τέτοιο σε παιδιά;» διερωτήθη, ενώ πρόσθεσε πως τους δόθηκε κάτι «προκειμένου να μην είναι πολύ αγχωμένα και πανικοβληθούν».

Ωστόσο, χθες, ένας δύτης που συμμετείχε στην επιχείρηση, ο Δανός Ιβάν Κάρατζιτς, ανέφερε: «Τα αγόρια βρίσκονταν υπό την επήρεια ηρεμιστικών για να μην πανικοβληθούν. Δεν ήταν εντελώς αναίσθητα, αλλά δεν έδιναν απαντήσεις».