Ομιλίες βουλευτών στην ολομέλεια για το κλείσιμο του Συνεργατισμού

Παραθέτουμε πιο κάτω αποσπάσματα από ομιλίες βουλευτών κατα τη χθεσινή ολομέλεια της Βουλής  για το κλείσιμο του Συνεργατισμού

Πρόεδρος ΔΗΣΥ: Αύριο θα είναι μια νέα μέρα για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

 

Αύριο θα είναι μια νέα μέρα για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας ενώπιον της έκτακτης Ολομέλειας της Βουλής.imagew-3.aspx

Εκφράζοντας τη βεβαιότητα για υπερψήφιση της συμφωνίας για τις εγγυήσεις και των πέντε νομοσχεδίων, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε επίσης ότι κάτι τέτοιο στέλνει το μήνυμα ότι στα δύσκολα βρίσκονται πολιτικές δυνάμεις που βάζουν πλάτες.

Εξέφρασε επίσης βεβαιότητα για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και το αίσθημα ασφάλειας του Κύπριου καταθέτη και ευχαρίστησε τις δυνάμεις που στηρίζουν την κυβερνητική εγγύηση. Εξήρε την υπευθυνότητα του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, που στηρίζει και σήμερα τα νομοσχέδια όπως και στήριξε την προσπάθεια να εξέλθει η Κύπρος από το μνημόνιο, όπως είπε.

Αναφερόμενος στην ερευνητική επιτροπή για τον Συνεργατισμό, σημείωσε ότι όποιο και να είναι το πόρισμα και οι επιπτώσεις για ευθύνες ο ΔΗΣΥ θα το σεβαστε, προκειμένου να αλλάξει η πολιτική κουλτούρα στον τόπο.

Παράλληλα, ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ ήθελε ένα νέο μνημόνιο, για αυτό και ψηφίζει όχι, γιατί θεωρεί ότι ένα νέο μνημόνιο θα εξέλεγε μια Κυβέρνηση Χριστόφια.

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι το σύνολο των ΜΕΔ στον Συνεργατισμό δημιουργήθηκε μετά το κούρεμα, ανέφερε ότι στον Συνεργατισμό δεν υπήρξε κούρεμα και διερωτήθηκε πώς αυξήθηκαν τα ΜΕΔ λόγω του κουρέματος.

Πρόσθεσε ότι «αυτή η πράξη ευθύνης που παίρνουμε σήμερα είναι μια αριστερή πολιτική», γιατί, όπως είπε, στηρίζουμε 671 χιλιάδες καταθέτες, με την πλειοψηφία των καταθέσεων κάτω από 100.000. Δεν μπορούμε, είπε, να ρίχνουμε κροκοδείλια δάκρυα για τον φτωχό κόσμο και μετά να τον οδηγούμε στην καταστροφή.

Αναφέροντας ότι οι καταθέσεις κάτω από 100.000 είναι εγγυημένες, συμπλήρωσε ότι το κράτος δεν έχει € 8,5 δις  να δώσει στους εγγυημένους καταθέτες και θα χρειαστεί ένα νέο μνημόνιο.

Είπε επίσης ότι το ΑΚΕΛ δεν είχε πρόβλημα να στηρίξει μια ιδιωτική τράπεζα, τη Λαϊκή, με €6 δις εγγυήσεις, αλλά έχει πρόβλημα να στηρίξει τον Συνεργατισμό. Πρόσθεσε ότι αν περνούσε η θέση του ΑΚΕΛ, έστω και με μια ψήφο, θα ακολουθούσε τραγωδία, με όλο τον κόσμο να βρίσκεται αύριο έξω από τον Συνεργατισμό.

Διερωτήθηκε επίσης πώς, όταν η πλειοψηφία των νοικοκυριών της Κύπρου έχει εισόδημα κάτω από €50.000, τους κατηγορούν ότι θέλουν να καλύψουν τους έχοντες και κατέχοντες με το σχέδιο “Εστία”.

Αναφέρθηκε παράλληλα στον συνετό νοικοκύρη που έχει εισόδημα κάτω από €20.000 και στερείται τα πάντα για να πληρώσει τις δόσεις του, ο οποίος, είπε, γίνεται βορά των ασυνείδητων και ανεύθυνων που δεν πληρώνουν. Τώρα, είπε, είναι η ώρα να καλυφθούν αυτοί που έχουν ανάγκη, αλλά, ανέφερε, οι πολιτικές θέσεις του ΑΚΕΛ “καλύπτουν τους κακοπληρωτές που συσσώρευσαν τα δις μη εξυπηρετούμενα δάνεια”. Διερωτήθηκε, παράλληλα, πώς θα προστατευθούν οι καταθέτες αν δεν εισπραχθούν αυτά τα €20 δις.

Ανέφερε επίσης ότι η ψήφιση αποχής στο πρώτο κούρεμα ήταν το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας του. Δεν είμαστε αλάθητοι, είπε, ζήτησε να γίνουν έρευνες για όλους, και ανέφερε ότι δεν θα αφήσει τη χώρα να κατρακυλήσει.

 

Στέφανος Στεφάνου:’Κάκιστη και εγκληματική’ η συμφωνία 

 

Ενάντια στην “κάκιστη και εγκληματική”, όπως τη χαρακτήρισε, συμφωνία για το κλείσιμο του Συνεργατισμού είναι το ΑΚΕΛ και θα καταψηφίσει το σχέδιο απόφαση των κυβερνητικών εγγυήσεων, είπε ο Βουλευτής του κόμματος Στέφανος Στεφάνου από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση της εγγύησης για τη συμφωνία απορρόφησης των εργασιών της ΣΚΤ από την Ελληνική και τη δέσμη νομοθετημάτων για αντιμετώπιση των ΜΕΔ.

Ο κ. Στέφανου υπενθύμισε το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου που συνέβη επί διακυβέρνησης ΔΗΣΥ και παρατήρησε πως όταν μια κυβέρνηση επιρρίπτει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει 6 χρόνια μετά που ανέλαβε την εξουσία, παραδέχεται και ομολογεί ότι απέτυχε να λύσει τα προβλήματα.

Ο κ. Στεφάνου είπε ακόμα ότι η αναζήτηση άλλοθι στους προηγούμενους είναι “βιασμός της νοημοσύνης του λαού” και παρατήρησε ότι η παντελής άρνηση να αναληφθεί η παραμικρή ευθύνη για την κατάσταση από τους κυβερνώντες δείχνει ότι τις επόμενες μέρες, εβδομάδες, ή μήνες θα βρεθούμε μπροστά σε ανάλογα εκβιαστικά διλήμματα.

Ανέφερε περαιτέρω ότι αποτελεί “ακατάσχετο ψέμα” να λέγεται στη Βουλή ότι γίνεται ιδιωτικοποίηση της ΣΚΤ.  Πουλάς κάτι κρατικό σε μία τιμή, είπε προσθέτοντας πως αυτό που γίνεται στο Συνεργατισμό ούτε ξεπούλημα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς δίνεται το καλό κομμάτι του Συνεργατισμού στην Ελληνική και πληρώνουμε και από πάνω.

Χαρακτηρίζοντας επικοινωνιακό κόλπο την κατάθεση του μισού εκατομμυρίου ευρώ στο Συνεργατισμό, είπε πως η συμφωνία είναι “εγκληματική” και καλείται η Βουλή να την εγκρίνει χωρίς να την δει.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί στο ύψος που ήταν αμέσως μετά το κούρεμα του 2013 και ανέφερε ότι η κυβέρνηση οδηγεί τον κυπριακό λαό στο επικίνδυνο ταξίδι επιστροφής στο παρελθόν.

Σε ό,τι αφορά τα ΜΕΔ, είπε πως προεκλογικά οι κυβερνώντες δήλωναν ότι είχαν λύσει τα προβλήματα και τώρα ανακάλυψαν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, ενώ διατύπωσε την εκτίμηση ότι με τα 6 νομοθετήματα η Κυβέρνηση δεν θα λύσει το πρόβλημα των ΜΕΔ.

Δεν μπορείτε να μπείτε στα παπούτσια του απλού πολίτη, ανέφερε προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν εκποιήσεις των επαύλεων και αυτών που έχουν τα εκατομμύρια και κάνουν τη μεγάλη ζωή, αλλά, ανέφερε δεν θα ανοίξουμε τις πόρτες και τα παράθυρα να επιτεθείτε στους απλούς πολίτες.

Α.Βότσης: Το ΔΗΚΟ με τις αλλαγές στα νομοσχέδια έρχεται να προστατεύσει τον ευάλωτο δανειολήπτη

 

Το ΔΗΚΟ, με τις τροπολογίες στα πέντε νομοσχέδια που αφορούν την διευκόλυνση των εκποιήσεων, έρχεται να προστατεύσει τον ευάλωτο δανειολήπτη, δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος Άγγελος Βότσης, αναφέροντας ότι οι εισηγήσεις του ΔΗΚΟ θα ψηφιστούν μαζί με τα υπόλοιπα νομοσχέδια.

Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι δεν θα στηρίξουν άλλες τροπολογίες που θα δημιουργήσουν άλλα προβλήματα ή θα δώσουν άλλοθι σε κάποιους να λένε ότι δημιούργησε η Βουλή πρόβλημα. Όπως είπε, το ΔΗΚΟ είναι υπεύθυνο έναντι των χιλιάδων καταθετών του Συνεργατισμού και δεν ξαναφήνει τον λαό να ζήσει νέα μνημόνια και νέες καταστάσεις από Δευτέρας.

Όπως είπε ο κ. Βότσης, η Κυβέρνηση έβαλε και πάλι τη Βουλή σε ένα πολύ κρίσιμο δίλημμα να διαλύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα ή να δεχτεί μια πολύ κακή συμφωνία.

Ο κ. Βότσης αναφέρθηκε, επίσης, σε έλλειψη σοβαρότητας και ανάληψης πολιτικής ευθύνης, και ζήτησε εκ νέου την ανάληψη πολιτική ευθύνης.

Έκανε λόγο για παλινδρομήσεις για τον Συνεργατισμό, αργοπορία για τον Φορέα και προχειρότητα, και εξέφρασε την ελπίδα αυτή τη φορά να υπάρχουν αποτελέσματα όσον αφορά τις ποινικές ευθύνες.

Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα των ΜΕΔ μας έχει φέρει εδώ, αλλά η αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισής των ΜΕΔ ήταν αυτό που υποχρέωσε τις τράπεζες να αυξάνουν τις προβλέψεις τους, και αυτή η αδυναμία είχε μεγαλύτερη επίδραση στον Συνεργατισμό.
Ανέφερε ότι με την πρόταση για τις εγγυήσεις προστατεύονται οι καταθέσεις αλλά αυξάνεται το δημόσιο χρέος.

Πρόσθεσε ότι η εμπλοκή όλων των φορολογούμενων μέσω του φορέα, παίρνοντας τα ΜΕΔ του Συνεργατισμού, κάνει όλους να έχουν πλέον την ευθύνη για αυτά τα δάνεια. Είπε επίσης ότι ο φορέας πρέπει να μπορεί να δώσει ανάσες στους δανειολήπτες, αλλά να μην κάνει τους υπόλοιπους να νιώθουν ότι «κάποιου σας δουλεύουν». Η μεγάλη τέχνη, όπως είπε, είναι να μην φέρνουν τα πράγματα στην προσπάθεια να προστατευθούν οι δανειολήπτες, στο σημείο που κάποιοι να το εκμεταλλεύονται αυτό.

Με πρόσχημα την προστασία της πρώτης κατοικίας, είπε, φέραμε τα πράγματα εδώ που τα φέραμε και καμιά πρώτη κατοικία δεν έχει εκποιηθεί ,αλλά κάποιοι εκμεταλλεύονται το σύστημα και φέραμε τις τράπεζες εδώ που τις έχουμε φέρει.

 

Ονούφριος Κουλλάς:Δεν θα επιτρέψουμε οι συνεπείς να είναι τα κορόιδα

Δεν θα επιτρέψουμε οι συνεπείς να είναι τα κορόιδα, δήλωσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την κυβερνητική εγγύηση για τη συμφωνία απορρόφησης των εργασιών της ΣΚΤ από την Ελληνική Τράπεζα και τη δέσμη νομοθετημάτων για αντιμετώπιση των ΜΕΔ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ αφού παρατήρησε ότι η  ενασχόληση με 5.000 μετοχές της Δήμητρας επενδυτικής της οποίας το 70%, αντιστοιχεί σε 170.000 μέτοχους, δείχνει κακή πρόθεση, επεσήμανε πως “όταν εγκρίναμε τα προηγούμενα κεφάλαια γνωρίζατε ότι  ο Συνεργατισμός μπορούσε να απορροφηθεί  από άλλη τράπεζα».

Πρόσθεσε πως είναι πάρα πολλές οι πληροφορίες από συνεργατικά που ελέγχονταν από το ΑΚΕΛ για επισφαλή δάνεια και αδιαφανείς διαδικασίες.

Ακολούθως αφού ανέφερε ότι η αντιπολίτευση υποπίπτει σε αντιφάσεις σε ότι αφορά τα ΜΕΔ, εξέφρασε την άποψη ότι η Βουλή δεν είναι άμοιρη ευθυνών, καθώς “νοθεύοντας τα νομοσχέδια”, τα οποία αποτελούν τους ισχύοντες νόμους παρεμπόδισε την προσπάθεια να περιοριστούν τα ΜΕΔ.

Ο κ. Κουλλάς είπε ακόμα ότι μερίδα της αντιπολίτευσης έγινε υποστηρικτής των επιτηδείων που σκόπιμα δεν αποπληρώνουν τα δάνειά τους, προσθέτοντας ότι “δεν θα επιτρέψουμε οι συνεπείς να είναι κορόιδα”.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ ανέφερε ακόμα ότι το μεγάλο βαρίδι του τραπεζικού συστήματος είναι τα ΜΕΔ, προσθέτοντας ότι “θα λύσουμε και αυτό το πρόβλημα”.

«Θα κυνηγήσουμε αυτούς που χρωστούν” ώστε οι εγγυήσεις να μην περάσουν στους ώμους των φορολογουμένων. Είναι μια δύσκολη απόφαση, και θα φροντίσουμε να έχει θετικά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα», συμπλήρωσε.

**

Συμμαχία Πολιτών δεν μπορεί κάτω από εκβιασμούς να επιβραβεύσει ετεροβαρή συμφωνία, λέει ο Λιλλήκας
ΚΥΠΕΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 08/07/2018 18:48


Η Συμμαχία Πολιτών δεν μπορεί κάτω από εκβιασμούς να επιβραβεύσει μια ετεροβαρή συμφωνία για την απορρόφηση των εργασιών του Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Λιλλήκας, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την κυβερνητική εγγύηση για τη συμφωνία απορρόφησης των εργασιών της ΣΚΤ από την Ελληνική Τράπεζα και για τη δέσμη νομοθετημάτων για αντιμετώπιση των ΜΕΔ.

Πάθαμε αλλά δεν μάθαμε, και αυτή τη φορά η Βουλή βρέθηκε με το πιστόλι στον κρόταφο, ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι δεν αλλάξαμε κουλτούρα.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμα ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στον Υπουργό Οικονομικών, στις εποπτικές αρχές και τις διοικήσεις των τραπεζών, όπως και κομματικές ευθύνες, καθώς συμμετείχαν στις διοικήσεις κομματικά διορισθέντες.

Κατά τον κ. Λιλλήκα η ύψιστη ευθύνη επιμερίζεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών εξέφρασε την ελπίδα ότι  η έρευνα για τον Συνεργατισμό θα οδηγήσει σε κάθαρση.

Καλούμαστε να εμπιστευθούμε τον Υπουργό Οικονομικών στα τυφλά για μια κάκιστη και ετεροβαρή, σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων συμφωνία, είπε, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση εγκλημάτησε όταν διαπραγματευόταν την πώληση του Συνεργατισμού.

 

Αννα Θεολόγου

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Άννα Θεολόγου, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση σε σχέση με την κυβερνητική εγγύηση για τη συμφωνία απορρόφησης των εργασιών της ΣΚΤ από την Ελληνική Τράπεζα, και τη δέσμη νομοθετημάτων για αντιμετώπιση των ΜΕΔ έκανε λόγο για νέο οικονομικό έγκλημα σε βάρος του Συνεργατισμού και προειδοποίησε για νέο μνημόνιο.

Η κ. Θεολόγου είπε ότι στοχοποιήθηκε από μερίδα του Τύπου για την εταιρεία του πατέρα της, επειδή, όπως ανέφερε, τόλμησε να τα βάλει με το πολιτικοκοινωνικό κατεστημένο και ότι η εταιρεία του πατέρα της “είναι η μισή αλήθεια”. Εξέφρασε την άποψη ότι  έπρεπε να εξεταστεί το θέμα “των μετοχών των φίλων και των κουμπάρων” στη Logicom, και να ερευνηθεί το νέο οικονομικό έγκλημα σε βάρος του Συνεργατισμού.

Παρατήρησε ότι η Κυβέρνηση “έκανε το success story να κλαις στόρι”, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι έπεται νέο μνημόνιο. Εξέφρασε την άποψη ότι η συμφωνία για τον Συνεργατισμό είναι αμφιβόλου νομιμότητας, επισημαίνοντας πως την εγγυάται η Κυβέρνηση με 2,6 δις.

Έκανε επίσης λόγο για παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού, και επέρριψε ευθύνες στις αρμόδιες εποπτικές αρχές που επέτρεψαν τη διαπραγμάτευση της μετοχής της Ελληνικής πριν τη συμφωνία απορρόφησης των εργασιών της ΣΚΤ από την Ελληνική Τράπεζα.