Πρόεδρος ΕΛΑΜ:Μαζί τα φάγατε

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΛΑΜ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

 

Ξεκινώντας από το πακέτο των νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορά την αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, πρέπει να σημειώσουμε ότι αποτελεί ένα από τα βασικότερα προβλήματα της οικονομίας του τόπου.
Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο μπροστά στην ανάγκη να εξευρεθούν λύσεις για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, αποστείλαμε γραπτώς τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και στον Υπουργό Οικονομικών τις δικές μας προτάσεις.
Στόχος αυτών των προτάσεων ήταν να βρεθούν οι καλύτεροι δυνατοί τρόποι για συνολική αντιμετώπιση του θέματος.
Δυστυχώς όμως, καμία πρότασή μας ΔΕΝ εισακούστηκε.
Φαίνεται πως η Κυβέρνηση είχε προαποφασίσει να χαράξει τον δικό της δρόμο και απλά προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο για να θέσει το δικό της σχέδιο σε εφαρμογή.
Κατέθεσε, λοιπόν, στη Βουλή των Αντιπροσώπων 5 νομοσχέδια, τα οποία έχουμε σήμερα ενώπιόν μας, τα οποία όχι απλώς ΔΕΝ επιλύσουν το πρόβλημα, αλλά αντιθέτως, θα δημιουργήσει μεγαλύτερα εμπόδια.
Επί της ουσίας, θέτει όλους τους δανειολήπτες στην ίδια κατηγορία και τους καλεί να πληρώσουν μαζί με τους υπόλοιπους φορολογούμενους πολίτες την Τραπεζική Κρίση!
Τα Τραπεζικά Ιδρύματα που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική καταστροφή της πατρίδας μας, παραμένουν στο απυρόβλητο και δεν θα πληρώσουν ούτε ένα σεντ!
Εμείς θεωρούμε άδικο κάτι τέτοιο και επιμένουμε πως πρώτα από όλα πρέπει να γίνει κατηγοριοποίηση των δανειοληπτών.
Ακούσαμε αρκετές φορές τον Υπουργό Οικονομικών να αναφέρεται στους Στρατηγικούς Κακοπληρωτές, οι οποίοι μπορούν να εντοπιστούν εύκολα από τις καταθέσεις που έχουν σε διάφορες τράπεζες αλλά και από τα μεγάλης αξίας που διατηρούν στο όνομά τους.
Δεν είναι, όμως, σε καμία περίπτωση η πλειοψηφία των περιπτώσεων για τις οποίες συζητάμε.
Τα πλείστα ΜΕΔ ανήκουν σε επαγγελματικές ομάδες ανθρώπων που μειώθηκαν δραστικά τα εισοδήματά τους από την οικονομική κρίση που προηγήθηκε.
Επίσης, αρκετά δάνεια που θεωρούνται κόκκινα, μπήκαν σε αυτήν την κατηγορία διότι με διάφορα τεχνάσματα μειώθηκαν κατακόρυφα οι αξίες των ακινήτων που είχαν μπει ως υποθήκη και αρχικά υπερκάλυπταν τις αναγκαίες εξασφαλίσεις για την παροχή δανείου.
Ένα ακόμη μελανότερο σημείο που περιλαμβάνεται στα νομοσχέδια, είναι η εισαγωγή της διαδικασίας των Ηλεκτρονικών Πλειστηριασμών.
Δηλαδή, κάποιοι επιδιώκουν να ξεπουλιούνται οι περιουσίες του κόσμου μέσα από το διαδίκτυο, ώστε να μην γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος και να περιοριστεί στο ελάχιστο η αντίδραση της κοινωνίας.
Με αυτά τα απαράδεκτα μέτρα το μόνο που θα καταφέρετε είναι να δημιουργήσετε νέους πρόσφυγες, νέους άνεργους, νέους άστεγους.
Οι βουλευτές Δεν είναι οι εισπράκτορες των Τραπεζών, αλλά προστάτες των συμφερόντων του Λαού μας.
Το ΕΛΑΜ θα καταψηφίσει το πακέτο των 5 νομοσχεδίων.
Σήμερα συζητούμε για το τέλος της τελευταίας κρατικής κυπριακής τράπεζας. Μαζί με αυτήν, τελειώνει και το παραμύθι για το δήθεν οικονομικό θαύμα των τελευταίων ετών που «πέτυχε» η Κυβέρνηση Αναστασιάδη.
Το διάστημα που μας πέρασε μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις τους, κρατικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι δημιούργησαν ένα κλίμα πανικού γύρω από τον Συνεργατισμό, με αποτέλεσμα να βλέπουμε εικόνες που θυμίζουν έντονα το 2013.
Έχετε σπείρει ξανά στον κόσμο την ανησυχία, το άγχος, την αβεβαιότητα. Εκατοντάδες συμπολίτες μας σχημάτισαν πάλι ουρές έξω από τα τραπεζικά υποκαταστήματα για να προλάβουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.
Τι να σκεφτούν άλλωστε, όταν από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του Υπουργού Οικονομικών και των Εκπροσώπων της Κεντρικής Τράπεζας, αμφισβητείται η βιωσιμότητα του οργανισμού.
Από την άλλη, είναι κοινά παραδεκτό ότι τα τεράστια προβλήματα των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων και στη συνέχεια της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας, χρονολογούνται και δεν προέκυψαν ξαφνικά.
Έχει, όμως, σημασία, να θυμίσουμε πως ο Συνεργατισμός δημιουργήθηκε από τα λαϊκά στρώματα και αποτέλεσε το εναλλακτικό πιστωτικό ίδρυμα που παρείχε στήριξη στους αγρότες και στον κόσμο της υπαίθρου γενικότερα.
Χιλιάδες συμπολίτες μας έδειξαν εμπιστοσύνη στις ΣΠΕ, καταθέτοντας σε αυτά τα ιδρύματα τους κόπους μίας ζωής. Αποταμίευσαν με τον τίμιο ιδρώτα τους κάποια χρήματα, τα οποία σήμερα κινδυνεύουν να χάσουν.
Για την καταστροφική πορεία του Συνεργατισμού, βαρύτατες ευθύνες φέρει το πολιτικό κατεστημένο, τα λεγόμενα μεγάλα κόμματα. Το κομματικό κράτος που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες στην πατρίδα μας, εγκλιμάτισε εις βάρος των πολιτών και οδήγησε τον Συνεργατισμό στη σημερινή μη αναστρέψιμη κατάσταση.
Διορίσατε πρόσωπα εντελώς ακατάλληλα να διοικήσουν τέτοιου είδους οργανισμούς, ανίκανους, κλέφτες, απατεώνες. Επιλέχθηκαν ξανά και ξανά για να στελεχώσουν θέσεις κλειδιά.
Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν. Είχαμε τις εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή από το 2014 που έδειχναν ότι υπήρχε κακοδιαχείριση.
Η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου με σειρά ανακοινώσεών της, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τα κακώς έχοντα στο Συνεργατισμό, ενώ σχετική συζήτηση για το εν λόγω ζήτημα έγινε και στο Κοινοβούλιο παλαιότερα.
Εμείς δεν θα καλέσουμε από αυτό το βήμα να ψάξουν για τυχών εμπλοκή πολιτικών προσώπων πίσω από το σκάνδαλο του Συνεργατισμού, αλλά θα παρουσιάσουμε χωρίς ενδοιασμούς την εικόνα όπως έχει.
Θεωρούμε πως εξελίσσεται ύποπτο παρασκήνιο πίσω από την συμφωνία για την τελική κατάληξη του ιδρύματος.
Αναλύοντας τα δεδομένα, διερωτόμαστε, πως φτάσαμε σήμερα μια μικρή τράπεζα να έρχεται να αγοράσει την δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου; Πως γίνεται δηλαδή, ο περιπτεράς της γειτονιάς να αγοράζει την υπεραγορά της πόλης;
Πως γίνεται ο Συνεργατισμός να εξαγοράζεται μέσω της Ελληνικής Τράπεζας, από μια εταιρία που ήταν αναπόσπαστο κομμάτι του;
Στην αγοραπωλησία του Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα, έχουν άμεση σχέση και εμπλοκή 2 εταιρίες. Οι εταιρίες «Δήμητρα Επενδυτική» και Logicom.
«Τυχαία», ο αντιπρόεδρος της εταιρίας «Δήμητρα Επενδυτική», είναι ο Ευρωβουλευτής και Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου.
Στην, δε, Logicom, συμμετέχουν ως μέτοχοι στενά συγγενικά πρόσωπα του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.
Έχουμε, δηλαδή, δύο Πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα του ΔΗΣΥ, να έχουν άμεση ή έμμεση σχέση στην όλη υπόθεση, με ό,τι αυτό σημαίνει.
Επίσης, στην ηγετική ομάδα της εν λόγω εταιρίας βρίσκεται ο επί εποχής Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, Υπουργός Οικονομικών, Τάκης Κληρίδης, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα αλλά και καταγγελίες ακόμα και του ίδιου του Βγενόπουλου, είχε στενότατες σχέσεις με τον Ζολώτα και την γνωστή σε όλους μας υπόθεση της εταιρίας FOCUS, η οποία να θυμίσουμε προχωρούσε με αδιαφανείς διαδικασίες σε υπόγειες χρηματοδοτήσεις των μεγάλων κομμάτων της Κύπρου.
Είναι το ίδιο άτομο που διορίστηκε πρόσφατα ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, το οποίο συστάθηκε από την Κυβέρνηση ως μετεξέλιξη του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας.
Αυτοί είναι οι «άριστοι των αρίστων» για τους οποίους μιλούσε κάποτε ο ΠτΔ;
Φυσικά, στα διοικητικά συμβούλια του Συνεργατισμού, συμμετείχαν όλα τα κόμματα που είτε κυβέρνησαν είτε συγκυβέρνησαν τον τόπο.
Σήμερα, ο Γενικός Διευθυντής του Συνεργατισμού είναι ο στενός φίλος του Χάρη Γεωργιάδη, ο Νικόλας Χατζηγιάννης, ο οποίος διορίστηκε με ύποπτο τρόπο, αποκλείοντας με συνοπτικές διαδικασίες 7 άλλα άτομα.
Από την πλευρά του ΑΚΕΛ, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεργατισμού συμμετέχει ο γνωστός Δικηγόρος Λάμπρος Πιερής, ο οποίος είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.
Επίσης, κατά καιρούς συμμετείχαν πρωτοκλασάτα στελέχη της αριστεράς, μεταξύ των οποίων οι πρώην βουλευτές του ΑΚΕΛ, Λώρης Λυσιώτης, Ανδρέας Μουσκάλης και ο Κίκης Καζαμίας, ο οποίος μάλιστα διετέλεσε και Υπουργός Οικονομικών επί διακυβέρνησης Χριστόφια.
Άρα, οι σύντροφοι του ΑΚΕΛ γνώριζαν από πρώτο χέρι τι συνέβαινε.
Το Κέντρο που θα έφερνε πρόσφατα την αλλαγή, είχε και αυτό τους άξιους εκπροσώπους του.
Σημειώστε ακόμα, ότι ένας εκ των νομικών συμβούλων του Συνεργατισμού ήταν το δικηγορικό γραφείο του Τάσσου Παπαδόπουλου.
Όλοι αυτοί μαζί διοικούσαν έναν οικονομικό οργανισμό που διέγραφε δάνεια σε φίλους και γνωστούς, παραχωρούσε δάνεια χωρίς πραγματικές εγγυήσεις, λειτουργούσε για χρόνια χωρίς εποπτεία και εξυπηρετούσε με προνομιακή μεταχείριση τους δικούς τους, ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ.
Τα παραδείγματα πολλά και θα αναφέρω μόνο δύο.
Στη ΣΠΕ Αγίας Φύλας 6 άτομα υφάρπαξαν 70 εκατομμύρια ευρώ με πλαστούς εγγυητές με συνενόχους τους διευθυντές του ιδρύματος.
Δύο εργοληπτικές εταιρίες, σε Πάφο και Λεμεσό, δόθηκε δάνειο 500 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις.
Η λίστα είναι τεράστια, το πάρτι που στήθηκε για δεκαετίες ήταν μεγάλο. Πλιάτσικο στις πλάτες του λαού μας, για χάριν των κομμάτων. Από τα όσα έχω αναφέρει προκύπτει μόνο ένα συμπέρασμα.
Μαζί τα φάγατε!
Είναι εξοργιστικό σε μια χώρα που οδηγούνται συμπολίτες μας στα δικαστήρια για οφειλές 200 και 300 ευρώ προς το Δημόσιο, όλοι αυτοί να μένουν ατιμώρητοι. Η αδικία βγάζει μάτια και όποιος το αρνείται είναι σαφές ότι εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα.
Η Πολιτεία πρέπει να αποδείξει στους πολίτες ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στο Νόμο και κανένας υπεράνω αυτού.
Εμείς απαιτούμε χωρίς καθυστέρηση:

  • Πρώτον, την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών για τις πολιτικές ευθύνες
  • Δεύτερον την παύση της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη για τις εποπτικές ευθύνες

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο ούτε κυβέρνησε, ούτε συγκυβέρνησε. Ουδεμία ευθύνη φέρει για την σημερινή κατάσταση του Συνεργατισμού.
Μπροστά μας έχουμε, δυστυχώς, δύο κακές επιλογές.
Η Αποχή δεν θεωρείται για εμάς επιλογή. Διότι, σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, το να επιλέγεις να είσαι απλός θεατής, σημαίνει αυτόματα πως είσαι ανεύθυνος πολιτικά.
Μετά από έντονο προβληματισμό και με μοναδικό γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον ολόκληρης της κοινωνίας, χωρίς να έχουμε αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή, αναλαμβάνουμε το βάρος της ευθύνης για τα ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΛΑΘΗ και με πραγματικό πόνο ψυχής θα στηρίξουμε τις εγγυήσεις, ώστε να δοθεί χρόνος να αποφύγουμε τα χειρότερα.
Ο περισσότερος κόσμος αυτή τη στιγμή είναι στις παραλίες, αγνοώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Σε καμία περίπτωση η κίνηση αυτή ΔΕΝ είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, ούτε παραδίδουμε λευκή επιταγή σε κανέναν.
Αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης και ένδειξη σεβασμού στους καταθέτες του Συνεργατισμού, στα ταμιευτήρια των παιδιών μας και στους κόπους του Λαού μας.
Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για οποιαδήποτε διαφορετική εξέλιξη στην παρούσα φάση. Τίποτα δεν μπορεί να μας πείσει ότι οι ιθύνοντες έχουν την ικανότητα να διαχειριστούν σωστά μια νέα κρίση στην οικονομία.
Ένα ενδεχόμενο ΟΧΙ, θα επιφέρει ένα αρνητικό ντόμινο εξελίξεων, με αποτέλεσμα να χαθούν καταθέσεις, να χαθούν θέσεις εργασίας και να οδηγηθούμε σε δεύτερο μνημόνιο.
Καλώ όλους τους βουλευτές που δεν επιθυμούν να πανηγυρίζουν πάνω από το πτώμα της κυπριακής δημοκρατίας, να συνταχθούν μαζί μας και να καταλάβουν την παγίδα της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση παρακαλεί να ψηφίσετε όχι, καθώς με αυτό τον τρόπο θα μεταθέσει τις ευθύνες.