Τα ουρλιαχτά,το απύθμενο θράσος και οι κατόπιν εορτής κυρώσεις

 

 

????????????????????????????????????

Γράφει η Ανδρούλα Γκιούρωφ

Να κλάψουμε ή γελάσουμε; Μάλλον το δεύτερο, καθότι όπως λένε το γέλιο  είναι αντιαγχολυτικό και απομακρύνει τον κίνδυνο καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.Ετσι ας γελάσουμε με το απύθμενο θράσος, τα μελλοντικα ουρλιαχτά και τις κατόπιν εορτής κυρώσεις που υπόσχεται να επιβάλει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στις τράπεζες αν δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις  τους στο θέμα των εγγυητών και των εγκλωβισμένων αγοραστών.Οι προφορικές δεσμεύσεις των τραπεζών  δόθηκαν  ως δέλεαρ-αντιστάθμισμα της ψήφισης των κυβερνητικών νομοσχεδίων για επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ).

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Αβέρωφ Νεοφύτου χαιρέτισε τη δέσμευση του Συνδέσμου Τραπεζών, λέγοντας ότι αυτή αντιμετωπίζει μια δέσμευση που είχε η Κύπρος στο πλαίσιο του μνημονίου, αλλά και την κακή φήμη της Κύπρου, αφού το πρόβλημα επηρέαζε και ξένους αγοραστές.

Επειδή όμως το θέμα αυτό λόγω του κωλύματος του Συντάγματος δεν μπορεί να περιληφθεί σε νόμο, άρα πρόκειται για μια συμφωνία κυρίων, μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν επιφυλάξεις για το κατά πόσον οι τράπεζες θα τηρήσουν την προφορική αυτή δέσμευση.

 

«Δεν είδε κανείς την οργή του Αβέρωφ, ας τολμήσουν κατά ένα νι να αθετήσουν τις δεσμεύσεις και η οργή δεν θα περιοριστεί σε ουρλιαχτά, αλλά σε κυρώσεις», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Θα ουρλιάξει λοιπόν ο κ. Αβέρωφ και θα επιβάλει κυρώσεις.Μάλιστα. Κατόπιν εορτής επειδή τα νομοσχέδια  για το  ξεπούλημα του Συνεργατισμού θα εγκριθούν (αν θα εγκριθούν και από ποιούς) με όλα  τα κενά τις ασάφειες και που κανείς δεν θα μπορεί όσο και να θέλει να  ουρλιάξει ,να κτυπηθεί και να κλάψει τι θα συμβεί την επόμενη μέρα.Ποιός εγγυάται  τι θα γίνει με τόσες χιλιάδες καταθέτες και «επι ξύλου κρεμμάμενους’’ συνεπείς δανειολήπτες που πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους.

Οσον αφορά τα ΜΕΔ οι ευθύνες όσων έδιναν με τη σέσουλα δάνεια και δεν ζητούσαν στον ουσιώδη χρόνο το λαβείν των δόσεων από τους ευνοούμενους δανειολήπτες είναι τεράστιες και πρέπει να λογοδοτήσουν.Θα κληθούν να λογοδοτήσουν όμως ή θα αποζημιωθούν από το κονδύλι της  εθελούσιας εξόδου;

Θέλοντας και μη, το όλο σκηνικό μας παραπέμπει στο 2013 την περίοδο του κουρέματος καταθέσεων στο Γιούρογκρουπ.

Τότε δεν θυμόμαστε αν ο κ. Αβέρωφ είχε ουρλιάξει, ή οργισθεί, επειδή οι δεσμεύσεις και  υποσχέσεις που έδιναν τότε οι Συναγερμικοί κυβερνώντες δεν εφαρμόστηκαν.Τότε υπήρξε εκκωφαντική σιωπή και υπογείως μια κολοσσιαία εκκροή δισεκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό προ του κουρέματος. Οσοι γνώριζαν έδρασαν έγκαιρα πίσω από τις πλάτες του λαού.Τότε όπως και σήμερα, η λαϊκή εντολή ήταν νωπή.Εκλέγηκαν να τιθασσεύσουν την κρίση αλλά έρριξαν την οικονομία στα  τάρταρα.Δεσμεύτηκαν να σώσουν το Συνεργατισμό και να τον επιστρέψουν στο λαό.Δεν τον ξεπούλησαν μόνο.Δίνουν και επιπλέον εγγυήσεις στον αγοραστή ως να βρίσκεται σε out let η κρατική περιουσία.Ως να επιδιώκουν οι Συναγερμικοί κυβερνώντες να ξεφορτωθούν άρον άρον την εναπομείνασα δημόσια περιουσία η οποία ειρήσθω εν παρόδω δεν τους ανήκει.

Για να δικαιωθεί αναδρομικά ο κ. Αβέρωφ ο οποίος πριν αρκετά χρόνια ως υπουργός Συγκοινωνιών της κυβέρνησης Κληρίδη, οργίζετο και ούρλιαζε πως το κράτος δεν μπορεί να είναι ‘’ξενοδόχος’’ ‘’ψωμάς ή αχθοφόρος’’.Ετσι ξεπουλούσαν σιγά σιγά ότι μπορούσαν.Ταχυδρομεία, ξενοδοχεία, λιμάνια, αεροδρόμια,ημιδημόσιους οργανισμούς και τμήματα.Οι χλιαρές  αντιδράσεις δεν κατάφεραν να ανακόψουν  την ακατάσχετη αιμορραγία από το ξεπούλημα κρατικης περιουσίας.Η πορεία τους ήταν σε διατεταγμένη.Ολιγότερον κράτος  και περισσότερα ιδιωτικά κέρδη.

Τώρα τελείται η κηδεία και του αιωνόβιου Συνεργατισμού.Με νεκροθάφτες τους Συναγερμικούςς ταγούς.

Στο μαραθώνιο του ξεπουλήματος του Συνεργατισμού  είδαμε ‘’αρπακτικά’’ με νύχια γαμψά , να αγοράζουν και να πωλούν μετοχές, να  κάνουν υπόγεια συμβόλαια και συνεργασίες.

Το παρασκήνιο και τις υπόγειες διαδρομές δεν τα γνωρίζουν οι απλοί πολίτες, οι οποίοι πανικόβλητοι τρέχουν να αποσύρουν τις λιγοστές καταθέσεις τους.Και τους βρίζουν και από πάνω γιατί τρέχουν και δεν πιστεύουν κανένα. Τις γνωρίζουν μόνο αυτοί που θα ψηφίσουν τα νομοσχέδια για τις εγγυήσεις  και οι οποίοι ενώ φωνασκούν και σκίζουν τα ιμάτια τους, γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις.Δεν μιλούν όμως.Θα καταχωρήσουν στα συρτάρια τους αρκετά ανώδυνα συνθήματα για να τα χρησιμοποιήσουν εν καιρώ προεκλογικών αντιπαραθέσεων.

Εγκλημα χωρίς θύτες..

Και όπως πάντα, ή όπως μας έμαθαν, σε αυτή τη γη των αγίων και τρισαθλίων, ούτε και για  αυτό το έγκλημα  υπάρχουν θύτες.Οπως  έπεισαν, όσους έπεισαν, πως για το Ιουλιανό πραξικόπημα του ’74 δεν υπήρχαν πραξικοπηματίες και μασκοφόροι δολοφόνοι, έτσι και τώρα.Φταίνε η Αριανοί, οι επόπτες, οι μηχανισμοί της ΕΚΤ, οι  ανύπαρκτοι, τα φαντάσματα και άντε τρέχα γύρευε να ζητάς από αυτούς να λογοδοτήσουν.

Και το Κυπριακό στον επόμενο γύρο…

Οταν τελέψουν τα ουρλιαχτά, οι απειλές για μελλοντικές κυρώσεις στις τράπεζες,και θα μνημονεύουμε τον εν Μακαρία τυλίξει  Συνεργατισμό, θα ξεκινήσει κατα που λένε οι γνώστες των παρασκηνίων,  νέος γύρος ανίχνευσης βούλησης των ‘’ηγετών’’  για επίλυση του Κυπριακού.45 χρόνια ανιχνεύουν και τα ίχνη του φονιά  καταλήγουν στον οντά των δικτατορίσκων της Αγκυρας.Αλλά συνεχίζουν τον αμανε των ανιχνεύσεων γιατί όπως φαίνεται οι παγκόσμιοι κυβερνήτες δεν θέλουν να πιέσουν την Τουρκία.Πάντα επιδιώκουν ανοικτά προβλήματα για να προφασίζονται νέες κρίσεις.

Είναι απορίας άξιον, όμως  ποιός μπορεί να εμπιστευθεί αυτούς που μας κυβερνούν και όσους τους πατρονάρουν ή παροτρύνουν τι είδους λύση θα επιδιώξουν.

Οταν αυτοί οι κυβερνώντες, κυβερνούσαν και τότε που εκπονείτο  το εκτρωματικό σχέδιο Ανάν και το υποστήριζαν με σθένος κολακευόμενοι με τους τίτλους που τους έδωσαν οι ξένοι, ως opinion leaders, ο λαός οφείλει να επαγρυπνεί. Οφείλει να ξαναφρεσκάρει τη μνήμη του και να θυμηθεί τι έγραφαν τα απόρρητα έγγραφα των αμερικανών πρέσβεων στην Κύπρο κατα τις επαφές τους με Συναγερμικούς ηγέτες και λεγόμενους αριστερούς, όπως τα αποκάλυψε το WIKILEAKS.

Θα έχει άραγε και το κυπριακό  τον τραγικό επίλογο του Συνεργατισμού και θα βρεθούμε συρόμενοι  ενώπιον τραγικών διλημμάτων με το πιστόλι στον κρόταφο;

Τούτο το καθημαγμένο νησί έχει ανάγκη από πραγματικούς ηγέτες.Οχι θεατρίνους και κατ’ επίφαση μεσσίες που βολεύουν και βολεύονται.Οχι μαριονέτες που τους κρατουν και τους κουνούν πέρα δώθε και κατα το δοκούν τα σχοινιά της διαπλοκής οι παγκόσμιοι κυβερνήτες.

Εχουμε ανάγκη ηγέτες που να εκπροσωπούν πραγματικά τα  συμφέροντα του λαού και του τόπου και  όχι καραγκιόζηδες θεομπαίκτες και λαοπλάνους.Ηγέτες που θα ανασηκώσουν ανάστημα  και θα υπενθυμίσουν στους ξιωματούχους και εκπροσώπους του αμερικανοελεγχόμενου ΟΗΕ πως σε τούτο τον τόπο έγινε εισβολή, έγιναν εγκλήματα και ο θύτης δεν μπορεί να συνομιλεί με το θύμα και να ζητά λάφυρα και μερτικό από τα λεηλατημένα.