Πολιτική κρίση στη Γερμανία για το προσφυγικό

Με το Βερολίνο να αντιμετωπίζει βαθιά πολιτική κρίση, η Άνγκελα Μέρκελ 2455707υποδέχεται σήμερα τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο θα συζητήσει μια βαριά ατζέντα σε μια κρίσιμη περίοδο.
Το προσφυγικό θέμα έχει πλήξει καίρια τη συνοχή της γερμανικής κυβέρνησης, επιφέροντας διχασμό.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης στη Γερμανία είναι πως οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) της Βαυαρίας με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ έδωσαν στη Χριστιανοδημοκράτισσα καγκελάριο διορία για εξεύρεση ευρωπαϊκής λύσης στο φλέγον ζήτημα της πολιτικής ασύλου μέχρι την προσεχή Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Το προεδρείο της CSU ενέκρινε νωρίτερα σχετική πρόταση του επικεφαλής του κόμματος Χορστ Ζεεχόφερ. Όπως επισημαίνεται σε αυτήν, εάν δεν έχει σταθεί δυνατή η εξεύρεση κοινής λύσης με τους Ευρωπαίους εταίρους μέσα σ’ αυτό το διάστημα, πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία συστηματικής απαγόρευσης εισόδου μεταναστών στα γερμανικά σύνορα.
Η Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι η απαγόρευση εισόδου σε αιτούντες άσυλο μονομερώς, χωρίς συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους, θα συνιστούσε εκτός των άλλων παρέμβαση στη δική της σφαίρα αρμοδιοτήτων.
Στο πλαίσιο αυτό, η Γερμανίδα καγκελάριος τις προσεχείς ημέρες θα επιδοθεί σε ένα «σπριντ» προς… άγραν ισχυρών συμμάχων στο εξωτερικό, ωστόσο έχει να αντιμετωπίσει εμπόδια που προβάλλουν χώρες της ανατολικής Ευρώπης, η Ιταλία, η Αυστρία κ.ά.
Η βαριά ατζέντα της συνάντησης
 

Η μεταρρύθμιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, η ενίσχυση της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής άμυνας, η κοινή πολιτική ασύλου και η συνεργασία στον τομέα της έρευνας και της τεχνητής νοημοσύνης αποτελούν τα κεντρικά ζητήματα που θα απασχολήσουν την συνάντηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και υπουργών των δύο κυβερνήσεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα κοντά στο Βερολίνο, με στόχο τη διαμόρφωση κοινής πρότασης των δύο χωρών εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την 28η και 29η Ιουνίου.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει περίπου πέντε ώρες, ενώ οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου και ακολούθως θα συναντηθούν με ομάδα Γερμανών βιομηχάνων. Στη συνάντηση θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει εδώ και μήνες καταθέσει δέσμη προτάσεων για την εξέλιξη της Ευρωζώνης και για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συζήτηση των προτάσεων καθυστέρησε λόγω των γερμανικών εκλογών και της δυσκολίας σχηματισμού κυβέρνησης, ενώ μεταξύ των ζητημάτων στα οποία διαπιστώνεται η μεγαλύτερη απόσταση είναι η εισαγωγή ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, την οποία το Βερολίνο απορρίπτει ως εργαλείο δημιουργίας ένωσης μεταβιβάσεων, αλλά και η αύξηση των επενδύσεων.

Η γαλλική πλευρά προτείνει επ’ αυτού τη διάθεση τριψήφιου αριθμού δισεκατομμυρίων, σε αντίθεση με το Βερολίνο, που κάνει λόγο για «μικρό διψήφιο νούμερο» και πολύ αυστηρούς όρους.

Κατ’ αρχήν συμφωνία με κάποιες επιφυλάξεις από το Παρίσι φαίνεται πως έχει επιτευχθεί σε ό,τι αφορά στη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συζήτηση για το άσυλο, υπό το βάρος της ενδοκυβερνητικής κρίσης και της προσπάθειας της καγκελαρίου να εξασφαλίσει τη συναίνεση των Ευρωπαίων εταίρων της για την επαναπροώθηση προσφύγων. Στο θέμα του ασύλου, πάντως, οι δύο ηγέτες έχουν ταχθεί με σθένος υπέρ ευρωπαϊκών λύσεων και της θέσπισης κοινού συστήματος εξέτασης των σχετικών αιτημάτων, ενώ συμφωνούν και στην ανάγκη ενίσχυσης της Frontex.