Δολοφονείται η απλή ανθρώπινη λογική 

 

 

Γράφει η Ανδρούλα ΓκιούρωφΤης Ανδρούλας Γκιούρωφ

Βιώνουμε  μια εποχή  ισοπέδωσης των πάντων.Κυβέρνηση, κόμματα και μερίδα των Μ.Μ.Ε έχουν μεταβληθεί σε μια επιχείρηση ευτελισμού των εννοιών και των λέξεων.Η αξιοπιστία εκλείπει, επικρατεί ο χλευασμός των αξιών,η κοροϊδία, το ψέμα σε μια προσπάθεια η ανθρώπινη λογική να εξαφανιστεί να καρατομηθεί, να εξουδετερωθεί.

Με μια υστερική αυθάδεια αθετούνται όλα όσα δεσμεύονταν και υπόσχονταν πριν μερικούς μήνες κατα την προεκλογική περίοδο για το ύπατο αξίωμα του κράτους. Το εξωφρενικό που αγγίζει πλέον τα όρια της παράκρουσης είναι ότι η αθέτηση των υποσχέσεων τους διαφημίζεται και ωραιοποιείται με διάφορα νομικίστικα τερτίπια. Δεν στέκουν στην ουσία της νομιμότητας.Αντίθετα παρακάμπτουν την ουσία,  εισαγάγοντας πρακτικές και πολιτικές που είναι αντίθετες με το δημόσιο συμφέρον και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του τόπου και  του λαού.

Mερικά κραυγαλέα συμβάντα πολιτικής υποκρισίας και χοντροκομμένης απόπειρας μετατόπισης της ουσίας και καρατόμησης της ανθρώπινης λογικής: η επαναφορά της συζητησης για οριζόντια ψηφοφορία, το ξεπούλημα τους Συνεργατισμού, το ροκάνισμα της δημόσιας υγείας, οι συμπλεύσεις και διαφωνίες για τους χειρισμούς στο κυπριακό, τα εργασιακά και πλείστα άλλα.

Η οριζοντιοποίηση της πολιτικής

«Eλέγχω, επιλέγω, τιμωρώ», αυτή είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας.Δυστυχώς και αυτή τη σημαντική αρχή της λαϊκής κυριαρχίας επιχειρούν να την μπασταρδέψουν και να την εκχυδαϊσουν.

Ποιός θα λογοδοτεί και σε ποιούς αν εφαρμοστεί η λεγόμενη οριζόντια ψηφοφορία; Ποιός με ποιές θέσεις θα διεκδικεί τη ψήφο του λαού όταν οριζοντιοποιείται και ουσιαστικά εκμηδενιζεται η υπέρτατη αρχή της Δημοκρατίας.

Με αυτή τη λογική ας καταργηθούν και τα κόμματα τα οποία εκπροσωπούν θέσεις, ιδέες και κοινωνικοπολιτικά προγράμματα και ας κατέρχονται υποψήφιοι οι «ωραίοι» και οι «ωραίες»  και όσοι έχουν το  μέσο να επιδοτούν την τηλεοπτική τους προβολή και πολιτική μιζέρια.

Ποιός θα ελεγξει έναν βουλευτή που πήρε ψήφους από ΔΗΣΥ,ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ ,Οικολόγους, οταν θα εκτρέπεται και θα υποστηρίζει πολιτικές του ενός εκ των πιο πάνω κομμάτων; Πάνω σε ποιές προγραμματικές θέσεις θα δεσμεύονται οι εκλεγέντες από τους ψήφους των διαφόρων κομμάτων; Του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ ή του ΕΛΑΜ; Και το ενδεχόμενο πριμοδότησης μικρών κομμάτων από τα μεγάλα, για να εκλέγονται υποψήφιοι που πρόσκειται φιλικά σε αυτά δεν τους φοβίζει.Το «ελέγχω επιλέγω και τιμωρώ» εξουδετερώνεται και δολοφονείται η δημοκρατία.

 

Στο κρεβατι του Προκρούστη η δημόσια υγεία

Με πόση ελαφρότητα και κυνική αυθάδεια η γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας κα.Χριστίνα Γιαννάκη εκθείαζε με πομπώδες ύφος στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, τη συμφωνία κυβέρνησης –Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου για παραπομπή καρκινοπαθών στο ιδιωτικό αυτό κέντρο. Κεντούσε ύμνους υπέρ του ιδιωτικού αυτού κέντρου, ως να είναι εκ των κύριων μετόχων  του και όχι η θεματοφύλακας της δημόσια υγείας ως είθισται εκ της θέσεως της. Και το κράτος τι κάνει για να αναβαθμίσει το κρατικό ογκολογικό και τις άλλες υπηρεσίες; Ρίχνει στον μηνώταυρο του ιδιωτικού κεφαλαίου τα κρατικά κονδύλια που όφειλαν να τα επενδύσουν στη δημόσια υγεία. Tα κρατικά κονδύλια δεν ανήκουν, ούτε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ούτε στην κα Γιαννάκη.Για τούτο όμως κανένας δεν μιλά.Ούτε καν οι φορολογούμενοι πολίτες  που ρίχνουν στον κρατικό κορβανά τον οβολό τους υπέρ των  χρηματοδοτούμενων  συμφωνιών με τον ιδιωτικό τομέα.Ολοι σιωπούν και χειροκροτούν  τις επιδόσεις  του ιδιωτικού ιατρικού τομέα και το σταδιακό ξήλωμα της δημόσιας υγείας.Αλλοι επειδή επιδιώκουν τη συρρίκνωση και κατάργηση της δημόσιας υγείας και άλλοι επειδή τυγχάνει να είναι φίλοι με διευθυντές και μετόχους ιδιωτικών κλινικών και κέντρων υγείας.

Ο Συνεργατισμός και η εξαφάνιση του

Πάνω από 100 χρόνια άντεξε και μεγαλούργησε ο Συνεργατισμός.Οι πρωτεργάτες και εμπνευστές  του τον προφύλαξαν από κάθε κακό και είδαμε τα επιτεύγματα του σε όλους του τομείς της οικονομίας.

Οι αγρότες έσωσαν τη γη τους από τους τοκογλύφους, φτωχές οικογένειες απέκτησαν στέγη, μορφώθηκαν γενιές και γενιές.  Χρειάστηκαν μόνο μερικά χρόνια να τον ξηλώσουν οι σημερινές ηγεσίες όλων των κομμάτων με πρωταγωνιστή και πρωτεργάτη το ΔΗΣΥ.

Ξεκίνησε πρώτα η δυσφήμιση του και πέτυχε να επικρατήσει μια άκρατη απαξίωση και μια επιδερμική αντίληψη πως λειτουργούσε σε βάρος του κράτους. Αντι να ελεγχθούν και να λογοδοτήσουν οι επικεφαλής του  που σκανδαλωδώς καταχράστηκαν τις εξουσίες τους, τώρα προσφέρεται έναντι πινακίου φακής στον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα.

Τα εκατομμύρια που παραχωρήθηκαν  για την στήριξη του από το κράτος ρίχθηκαν στους Πύθους των Δαναίδων. Εκεί που ο Πρόεδρος και οι υπουργοί του δήλωναν προεκλογικά με άκρατη υποκρισία πως θα επιστρέψει στο λαό και στους μετόχους του , τώρα  φέρεται να δίδεται πεσκέσι στον ιδιωτικό τομέα μαζί με άλλα τόσα εκατομμύρια  ως ομόλογα.

Οι υπεύθυνοι για την καταστροφή της οικονομίας ακόμα κυκλοφορούν ελεύθεροι.Ουδείς πλέον πιστεύει πως θα φτάσει γι’ αυτούς η ώρα της κρίσης.

Κυπριακό διαφωνίες και συμπλεύσεις

Η βάναυση δολοφονία της λογικής συνεχίζεται και για τους χειρισμούς στο  κυπριακό.Βλέπουμε το ΑΚΕΛ να μετατρέπεται σε ένα νέο ΑΔΗΣΟΚ  και να συμπλέει με την πολιτική όλων αυτών που κάποτε κατηγορούσε ως φράξια.Είναι οι ίδιοι που  βρέθηκαν επικεφαλής της πρώτης και δεύτερης κυβέρνησης Κληρίδη-ΔΗΣΥ και σήμερα επιβάλλουν την πολιτική τους στην ηγεσία του ΑΚΕΛ.

Συμπλέουν και συμφωνούν ΔΗΣΥ -ΑΚΕΛ στο κυπριακό; Αυτό οι ίδιοι το γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε.Αν εξαιρέσουμε τη διαμάχη και έντονη κριτική του ΑΚΕΛ για τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη στο Γκραν Μοντανά κατα τα άλλα συμφωνούν και αυτό θα φανεί πολυ σύντομα.

Καμιά φορά στις λεπτομέρειες κρύβεται η αλήθεια.Η σε κάποιες  περιπτώσεις ισχύει η ρήση:  «γλώσσα λανθάνουσα λέει την αλήθεια»

Ενδεικτικό το παράπονο του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ο οποίος ανκαι δεν παύει καθημερινά να επικρίνει την κυβέρνηση Αναστασιάδη –ΔΗΣΥ εντούτοις δεν θα έλεγε όχι στις ψήφους του ΔΗΣΥ.

Στις 22 Μαρτίου του 20018 στη ενημερωτική εκπομπή του ΡΙΚ, «Από μέρα σε μέρα» με τη δημοσιογράφο Κατερίνα Μηλιώτη, φιλοξενούμενος ήταν ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Αναφερόμενος στον Δημοκρατικό Συναγερμό, είπε παραπονεμένος:

«Ο ΔΗΣΥ, λέει ότι κάνει υπέρβαση για στήριξη. Εμένα γιατί δεν με στήριξε στην εκλογή προέδρου της Βουλής και στήριξαν τον Δημήτρη Συλλούρη που στο Κυπριακό πρόβλημα οι θέσεις του απέχουν πολύ;»

«Είναι καλό παιδί ο Δημήτρης και τον συμπαθώ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο ΔΗΣΥ, δεν έπρεπε να με στηρίξει»

Τελικά o κ. Αντρος θέλοντας πει το μεγάλο παράπονο του που δεν τον ψήφισαν οι Συναγερμικοί για πρόεδρο της Βουλής, άθελα του παραδέχθηκε πως οι θέσεις ΔΗΣΥ –ΑΚΕΛ δεν απέχουν πολύ.

To ΔΗΚΟ έχασε τη λαλιά του

Το προεκλογικά λαλίστατο ΔΗΚΟ, σήμερα σιωπά ενώ εμφανίζεται να υποστηρίζει στη Βουλή νομοσχέδια μαζί με το ΔΗΣΥ και τους κυβερνώντες.

Ακόμα και για την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που προτείνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, για να πατάξει δήθεν το οργανωμένο έγκλημα, συμφωνεί και υπόσχεται να υπερψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο.Η προστασία της ιδιωτικής ζωής, η διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων πάνε και αυτά στο γάμο του Καραγκιόζη  και του κάθε επίδοξου ωτακουστή.

Η ηγεσία του ΔΗΚΟ έχοντας ως προμετωπίδα της πολιτικής της,  τη στήριξη της μεσαίας τάξης φαίνεται να αγνοεί οτι η κοινωνικο-οικονομική στρωμάτωση έχει αλλάξει άρδην .Μια μεγάλη μερίδα της μεσαίας τάξης έγιναν νεόφτωχοι.Οι μειώσεις μισθών και συντάξεων που εφαρμόστηκαν από το 2012 με τις ψήφους όλων των βουλευτών των υφιστάμενων  τότε κομμάτων στη Βουλή, ανέτρεψαν πολλά.Διέρρηξαν τον κοινωνικό ιστό δημιουργώντας και νεόπτωχους.

Απο την άλλη ενισχύεται και πριμοδοτείται με περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου ο ιδιωτικός τομέας και το κεφάλαιο.Ο κρατικός τομέας αποδυναμώνεται και επιχειρείται η απαξίωση του τη στιγμή που η μισή Κύπρος βρίσκεται στα χέρια του πιο αδίκτακτου σφαγέα –κατακτητή.

 

Ο φασισμός της αλλαγής των εννοιών

Η φασίζουσα πρακτική της αλλαγής των εννοιών και των λέξεων δυστυχώς τείνει να ενδυθεί με πέπλα νομιμοποίησης.

Η δολοφονία της απλής ανθρώπινης λογικής γίνεται κάτω από τα μάτια μας και αντι να υπάρχει αντίδραση και ξεσηκωμός επικρατεί απάθεια και πλήρης ανοχή κατω από τα αδιάφορα βλέμματα της Αριστεράς, της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς. Η σημερινή Αριστερά στην οποία ακουμπούν τις ελπίδες τους πολλοί για τα καυτά ζητήματα του τόπου,  δυστυχώς δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους.  Απλά αρκείται να θορυβεί ή να παραπονιέται και να το κρατεί μανιάτικο επειδή δεν έτυχε ψήφου εμπιστοσύνης από το κυβερνών ΔΗΣΥ ο ηγετης της.