Πρόεδρος:Ο χρόνος δεν θα σβήσει ποτέ αυτό που αποτελούσε για όλους ο Μάριος Τόκας

 

Ο χρόνος δεν μπόρεσε και δεν θα μπορέσει ποτέ να σβήσει αυτό που αποτελούσε για όλους μας ο Μάριος Τόκας, γιατί πάντα θα τραγουδάμε με αγάπη και νοσταλγία το ακριβό κληροδότημά του, ανέφερε το βράδυ της Τρίτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, χαιρετίζοντας εκδήλωση – συναυλία, που οργάνωσε η οικογένεια του Λεμεσιανού μουσικοσυνθέτη, στο Δημοτικό Κηποθέατρο της Λεμεσού, που φέρει πλέον το όνομα του.imagew.aspx

Στην ομιλία του, μπροστά σε ένα κατάμεστο κηποθέατρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως φέτος συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από το θάνατο του Μάριου Τόκα, “αλλά αυτό που εκπροσωπούσε, αυτό που δημιούργησε θα υπάρχει – όπως είχε πρόσφατα πει και ένας καλός του φίλος, όσο θα υπάρχουν άνθρωποι που θα ακούν τα τραγούδια του”.

“Θα ήθελα η Κύπρος, η πατρίδα του Μάριου Τόκα, να κάνει όλα εκείνα ώστε η μορφή του, η σεμνότητα και η τεράστια δημιουργικότητά του να συνεχίσουν να εμπνέουν και να εκφράζουν κάθε γωνιά αυτής της πατρίδας που αγάπησε και υπηρέτησε με τον τρόπο του, όσο ελάχιστοι”, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος είπε ακόμη πως η αγάπη του Μάριου για την Κύπρο και ιδιαίτερα για τη γενέτειρα πόλη του, τη Λεμεσό, ήταν διάχυτη όχι μόνο στο έργο, αλλά και στην ίδια την ζωή του και πρόσθεσε πως ήταν αναμενόμενο, ως μέλος μιας οικογένειας βαθιάς πολιτικοποιημένης, να σφραγίσει και τη δική του συνείδηση η ιστορία του τόπου μας.

“Γι’ αυτό και στη μουσική του διέκρινε κανείς πάντοτε την ευαισθησία του ανθρώπου που έζησε δύσκολες εποχές”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι “είναι ακόμη χαρακτηριστικό πως ο Μάριος Τόκας ακολούθησε και διεύρυνε το δρόμο που άνοιξαν άλλοι μεγάλοι Έλληνες συνθέτες, βάζοντας  τη μουσική του σε στίχους  διακεκριμένων ποιητών”.

Ο Μάριος, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήταν ο άνθρωπος που με τις μελωδίες του τραγούδησε τον πόνο και την καθημερινότητα μας, έντυσε με νότες τα οράματα, τις ελπίδες μας, έδωσε νόημα σε ανθρώπινες, μικρές και μεγάλες στιγμές μας.

Σημείωσε δε πως, ολόκληρο το έργο του Μάριου Τόκα αποδεικνύει ένα πράγμα, πως ήταν ένας άνθρωπος με βαθιά εμπεδωμένη τη γνώση της ιστορίας και της παράδοσης μας, “γνώση που φρόντισε με τον τρόπο του να διαδώσει με τρόπο απλό, κατανοητό, χωρίς υπερβολές και υψηλούς τόνους”.

Ευχαρίστησε, τέλος, την οικογένεια του Μάρτιου Τόκα, τον αδελφό του Νίκο και την αδελφή του Σκεύη, και υπογράμμισε πως τιμά και υποστηρίζει την ανιδιοτελή προσπάθεια τους να διατηρήσουν τη μνήμη του αδερφού τους.

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του, Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, ανέφερε πως ο Μάριος Τόκας υπήρξε ένας εμπνευσμένος μουσικοσυνθέτης και ταυτόχρονα οραματιστής, ο οποίος έφτασε στα πιο ψηλά σκαλοπάτια της καλλιτεχνικής καταξίωσης, παραμένοντας όμως σε όλη του τη ζωή ο σεμνός έφηβος από τη Λεμεσό, με τη μεγάλη καρδιά και το αληθινό και γνήσιο ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο και τον συμπατριώτη του.

Τα τελευταία 10 χρόνια και κάθε χρόνο αυτήν την εποχή, πρόσθεσε, ο κόσμος της Λεμεσού τιμά τον μεγάλο συμπολίτη του, με τον πιο ιδανικό τρόπου που μπορεί να κρατήσει τη μνήμη του αθάνατη, τραγουδώντας τα τραγούδια του.

“Οι εκδηλώσεις αυτές, όπως η αποψινή, είναι κατάθεση ψυχής, αγάπης και τιμής προς έναν άνθρωπο που τον αισθανόμαστε όλοι, όχι απλά ως συμπολίτη μας, αλλά ως φίλο και ως αδελφό”, συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Λεμεσού.

Ο αδελφός του Μάριου Τόκα, Νίκος Τόκας, ανέφερε πως μετά από δέκα χρόνια, η οικογένεια του δεν έχει ακόμα συνειδητοποιήσει πως έφυγε και ότι “κάνουμε ότι μπορούμε για να τον κρατάμε ζωντανό μέσα από το έργο του”.

Η αγάπη και η εκτίμηση του κόσμου, που εκφράζεται με διάφορους τρόπους για τον άνθρωπο και τον καλλιτέχνη Μάριο, είναι απεριόριστη και μας χαροποιεί αφάνταστα και μας δίνει κουράγιο, είπε ο Νίκος Τόκας και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συνεχή παρουσία του στις εκδηλώσεις μνήμης του κύπριου μουσικοσυνθέτη.

Ευχαρίστησε ακόμη το Δήμαρχο Λεμεσού και το Δημοτικό Συμβούλιο που έδωσαν το όνομα του Μάριου Τόκα στο Δημοτικό Κηποθέατρο, ενώ αναφερόμενος στο θέμα με τα πνευματικά δικαιώματα των μουσικοσυνθέσεων του αδελφού του, είπε πως “εμείς, τα αδέλφια του Μάριου, δεν αισθανόμαστε την ανάγκη να ζητήσουμε από τον οποιονδήποτε άδεια, για να τιμήσουμε τον άνθρωπο μας”.

Την εκδήλωση χαιρέτησε επίσης ο Πρόεδρος της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού, Ντίνος Έλληνας, ενώ αναφορά στο έργο του Μάριου Τόκα έκανε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πέτρος Παπαπολυβίου.

Στο καλλιτεχνικό μέρος του προγράμματος, τραγούδια του Μάριου Τόκα ερμήνευσαν οι, Κατερίνα Κούκα, Στέλιος Διονυσίου, Κωνσταντίνα,  Κώστας Χατζηχριστοδούλου και Κατερίνα Παράσχου, μαζί με τη χορωδία του Άρη Λεμεσού.