Και ο ΓΓ του ΟΗΕ καλωσορίζει τη συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων


Με γραπτή δήλωση μέσω του εκπροσώπου του, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες καλωσορίζει τη συμφωνία που διευθετεί τη διαφορά μεταξύ Ελλάδας-Σκοπίων , όπως περιγράφεται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993).imagew-1.aspx

Συγχαίρει τα μέρη για την αποφασιστικότητά τους να φέρουν εις πέρας αυτή τη μακροχρόνια διαφωνία, απόδειξη ηγετικού ρόλου στην ευρύτερη περιοχή και πέρα από αυτή. Συγχαίρει επίσης όλους όσους συμμετείχαν εποικοδομητικά στις προσπάθειες που οδήγησαν στη συμφωνία.

Ο ΓΓ, αναφέρεται, επιθυμεί να αποτίσει φόρο τιμής στον Προσωπικό του Απεσταλμένο Matthew Nimetz, που ενσαρκώνει τις αξίες της επιμονής, υπομονής και χαμηλών τόνων διπλωματίας, διευκολύνοντας αυτή την ιστορική συμφωνία μετά από πολλά έτη.

«Ο Γενικός Γραμματέας ενθαρρύνει όλους τους πολίτες, στις δύο χώρες, να συνεργαστούν για να προωθήσουν τη διαδικασία. Επαναλαμβάνει τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών για παροχή κάθε υποστήριξης, τόσο μέσω του Προσωπικού του Απεσταλμένου, αλλά και μέσω των σχετικών υπηρεσιών, πόρων και προγραμμάτων του Ο.Η.Ε», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δηλώνει πεπεισμένος ότι η επίλυση αυτής της μακροχρόνιας διένεξης θα έχει θετικές επιπτώσεις στην Ευρώπη και πέραν αυτής και ελπίζει ότι τα «μέρη σε άλλες παρατεταμένες συγκρούσεις, θα εμπνευστούν από την εξέλιξη αυτή, προκειμένου να εργαστούν χωρίς άλλη καθυστέρηση, προς διευθετήσεις βάσει διαπραγμάτευσης».