Π.τ.Δ.:Να διευκρινίσει ο Ακιντζί αν στο πλαίσιο Γκούτερες εννοεί λύση χωρίς εγγυήσεις-επεμβάσεις και τουρκικό στρατό

Στο Κυπριακό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραμένει στη θέση ότι βασική καινοτομία της πρωτοβουλίας και του Πλαισίου Γκουτέρες ήταν η Κύπρος ως φυσιολογικό κράτος χωρίς εγγυήσεις-επεμβάσεις και τουρκικό στρατό.imagew.aspx

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο β΄ μέρος της αποκλειστικής συνέντευξης του στον «Φ» αντικρούει τα όσα ο Μουσταφά Ακιντζί του καταλόγισε το προηγούμενο διάστημα στο Κυπριακό, στις συνομιλίες του Κραν Μοντάνα και στο Πλαίσιο Γκουτέρες.

Κληθείς να αναφέρει αν υπήρξε θετική απάντηση στην πρόσκληση που του απήυθηνε ο Μουσταφά Ακιντζί για να συμφωνήσει επί του Πλαισίου Γκουτέρες ανέφερε: «Ο κ. Ακιντζί έκανε μια δήλωση για να αποδεχθούμε το Πλαίσιο Γκουτέρες ως στρατηγική συμφωνία και εν συνεχεία να μπούμε σε διάλογο. Θα πρέπει πριν και πάνω απ’ όλα να διευκρινίσουμε το εξής: Δήλωσα ότι θεωρώ θετική την πρόσκληση, εάν βεβαίως εννοείτε το Πλαίσιο Γκουτέρες όπως αυτό διαμορφώθηκε τελικά, στις 4 Ιουλίου και όπως σε αυτό περιέχονται και τα θέματα των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων» .

Όπως υπογράμμισε, η ε/κ πλευρά ήτα η μόνη που αντιμετώπισε θετικά το πλαίσιο Γκουτέρες από την πρώτη στιγμή στο Κράν Μοντανά. Συγκεκριμένα ανέφερε, «Εξ ού και στις 5 του μηνός, μετά την τελική διαμόρφωση του Πλαισίου όπως εξαρχής, από τις 28 Ιουνίου, το εννοούσε ο Γενικός Γραμματέας, υπέβαλα τις γραπτές προτάσεις μας που άπτονταν των εσωτερικών πτυχών και του θέματος των εγγυήσεων και των στρατευμάτων.

Στις 6 Ιουλίου, έκανα ακόμα ένα βήμα πιο πέρα για να βοηθήσω τη διαδικασία και κατέθεσα πλήρες και εμπεριστατωμένο έγγραφο που άπτεται της νέας κατάστασης πραγμάτων. Στο οποίο περιλαμβάνεται βέβαια η κατάργηση των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων, η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, οι τρόποι παρακολούθησης της εφαρμογής των όσων θα συμφωνηθούν ανάμεσα στις δύο κοινότητες και οι μηχανισμοί επίβλεψης υλοποίησης των όσων θα έχουν συμφωνηθεί. Εκεί πρότεινα ότι για κάποιο διάστημα θα μπορούσε να υπάρχει μια πολυεθνική αστυνομική δύναμη από δύο χιλιάδες. Δηλαδή, ενόψει της αποχώρησης των στρατευμάτων και προκειμένου –ως επικουρικό Σώμα– να αντιμετωπίζει διακοινοτικές συγκρούσεις.

Η πρότασή μας προνοούσε πως εάν υπήρχε ένα επεισόδιο σε μια εκ των συνιστωσών πολιτειών, πρώτη αρμοδιότητα έχει η Αστυνομία της πολιτείας. Ακολούθως, εάν αυτή δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση, τότε έχει αρμοδιότητα η Ομοσπονδιακή Αστυνομία. Στη συνέχεια, σε τρίτο χρόνο, και αν χρειάζεται να αναλαμβάνει η πολυεθνική αστυνομική δύναμη. Και τέλος, αν η κατάσταση παρέμενε εκτός ελέγχου, ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος να μπορεί να απευθυνθεί στον ΓΓ των Η.Ε. ούτως ώστε το Συμβούλιο Ασφαλείας να αποφασίσει τι μέτρα θα πρέπει να ληφθούν.

Έτσι έχουν τα πράγματα, γι’ αυτό και ετέθη ως απάντηση της πρότασης του κ. Ακιντζί το ερώτημα κατά πόσο ο ίδιος, αλλά πρωτίστως και η Τουρκία υιοθετούν τις πρόνοιες του Πλαισίου Γκουτέρες που επί λέξει αναφέρουν: «Αυτό που χρειάζεται είναι ένα νέο καθεστώς ασφάλειας και όχι η συνέχιση του παλιού. Θα πρέπει να καταργηθούν τα μονομερή επεμβατικά δικαιώματα και η Συνθήκη Εγγυήσεως. Η παρούσα κατάσταση να αντικατασταθεί από ισχυρούς μηχανισμούς εφαρμογής, παρακολούθησης και εποπτείας της υλοποίησης της λύσης που θα περιλαμβάνουν τη διεθνή διάσταση (ΟΗΕ/πολυμερές πλαίσιο/φιλικές χώρες) και όπου ολόκληρη η Κύπρος και το σύνολο των Κυπρίων και από τις δυο κοινότητες θα αισθάνονται ασφαλείς. Οι σημερινές εγγυήτριες δυνάμεις δεν είναι σε θέση να εφαρμόζουν και να εποπτεύουν την εφαρμογή των δικών τους υποχρεώσεων». Ο ίδιος ο κ. Ακιντζί προέβη σε διευκρινίσεις ότι δεν εννοούσε τις εγγυήσεις, τα επεμβατικά δικαιώματα και τον στρατό. Επομένως πώς ήταν δυνατό να δεχθώ ως στρατηγική συμφωνία κάτι που εξαιρούσε δύο σημαντικές πτυχές, τα επεμβατικά δικαιώματα και την τουρκική αξίωση γα μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, αφού αυτή ήταν και η αιτία για το ναυάγιο της προσπάθειας στο Κραν Μοντάνα» ανέφερε.

Για όσα του καταλογίζει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο ΠτΔ υπογράμμισε ότι δεν θα εμπλακεί σε ένα παιχνίδι απόδοσης ευθυνών.
Δήλωσε μεταξύ άλλων, «Θέλω όμως ξανά να ρωτήσω τον κ. Ακιντζί εάν τα όσα διεκδικεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά, είτε λέγονται εγγυήσεις είτε επεμβατικά δικαιώματα είτε μόνιμη παρουσία τουρκικού στρατού είτε θετική ψήφος είτε να εκπροσωπούνται οι Τουρκοκύπριοι με ίσο αριθμό, διαλαμβάνονται σε οποιοδήποτε σύνταγμα σε κάποια από τις 195 χώρες που είναι μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Ακιντζί, που μου ασκεί κριτική και προσπαθεί να μετατοπίσει ευθύνες, χρειάζεται, αν είναι έτοιμος για διαπραγμάτευση, να τοποθετηθεί σε όλα τα ζητήματα του Πλαισίου Γκουτέρες και ιδιαίτερα σε όσα η τουρκική πλευρά δεν ήταν διατεθειμένη και δεν συζήτησε καν στο Κραν Μοντάνα». κατέληξε