Πολιτική κρίση στην Ιταλία: Ξεκινά διαδικασία κατά του προέδρου Ματαρέλα για εσχάτη προδοσία

Μείζονα πολιτική κρίση προκαλεί η άρνηση, του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα να διορίσει ως υπουργό Οικονομικών τον καθηγητή Πάολο Σαβόνα, με την αιτιολογία ότι αποτελεί «κίνδυνο» για τον «ευρωπαϊκό προσανατολισμό» της χώρας,  με συνέπειες οι οποίες είναι άγνωστες αφού η Ιταλία εισέρχεται σε μία περίοδο την οποία πρώτη φορά βιώνει ευρωπαϊκή χώρα:

Να αρνείται ο ανώτατος άρχων της χώρας τον σχηματισμό κυβέρνησης σε συνασπισμό κομμάτων που έχουν λάβει όχι απλώς την πλειοψηφία, αλλά το 70% των ψήφων στις εκλογές πριν από 2,5 μήνες!

Αποτέλεσμα ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζουσέπε Κόντε να παραδώσει την Κυριακή την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Σχεδόν μια ώρα αφού έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κόντε, έγινε γνωστό ότι ο υποψήφιος πρωθυπουργός «επέστρεψε» την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που του είχε δοθεί.

Ο ηγέτης της Λέγκας Σαλβίνι απάντησε στο πραξικόπημα ότι «αν δεν μπορούν οι Ιταλοί να διορίσουν τον υπουργό που επιθυμούν τότε τον λόγο θα πρέπει να πάρουν ξανά οι ψηφοφόροι».

Κίνημα 5 Αστέρων: “Αποφασίζουν οι Οίκοι αξιολόγησης για τον υπουργό Οικονομικών;”Unknown

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε ότι η απόρριψη του Πάολο Σαβόνα για την θέση του υπουργού Οικονομικών είναι «απαράδεκτη» και επιτέθηκε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ναυάγιο σχηματισμού κυβέρνησης.

«Πρέπει να μας πουν, λοιπόν, ότι ο εκλογές είναι άχρηστες και ότι τις κυβερνήσεις τις αποφασίζουν οι οίκοι αξιολόγησης και τα χρηματοπιστωτικά λόμπι», είπε για να προσθέσει κάνοντας λόγο για πρωτοφανή σύγκρουση θεσμών:

«Πρόκειται για ένα επίπεδο της θεσμικής σύγκρουσης που δεν είχαμε ζήσει ποτέ. Και το θέμα είναι ότι αν ξαναψηφίσουμε, πάρουμε το 80% και ξαναπροτείνουμε τον Σαβόνα, θα μας πουν και πάλι όχι.

Η Ιταλία έχει ένα μεγάλο πρόβλημα, η Δημοκρατία μας δεν είναι ελεύθερη», συμπλήρωσε.

Ο γραμματέας της Λέγκα M.Σαλβίνι υπεραμύνθηκε κατήγγειλε και αυτός τον πρόεδρο της χώρας: «Εχουμε Δημοκρατία,. Τα ονόματα των υπουργών αποφασίζονται από τον ιταλικό λαό, και όχι από Γερμανούς, Γάλλους ή Πορτογάλους», δήλωσε ο Σαλβίνι.

«Αν έχουμε μια αλυσίδα που δεν μας επιτρέπει να επιλέξουμε έναν υπουργό που δεν αρέσει στο Βερολίνο και στις ισχυρές εξουσίες, σημαίνει ότι είναι ο σωστός υπουργός», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Λέγκα.

«Αν μπορούμε να δουλέψουμε ελεύθερα, αύριο εγώ θα αρχίσω να δουλεύω στο υπουργείο Εσωτερικών και θα αρχίσουν οι απελάσεις των λαθρομεταναστών. Διαφορετικά, θα πρέπει να ξαναδώσουμε, με εκλογές, τον λόγο στους Ιταλούς», ολοκλήρωσε.

Κατηγορίες για εσχάτη προδοσία

 

Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε σε εκπομπή της Rai ότι θα ζητήσει να κινηθεί η διαδικασία για να κατηγορηθεί ο Ιταλός πρόεδρος για εσχάτη προδοσία.

Ο Ντι Μάιο μίλησε για το άρθρο 90 του ιταλικού Συντάγματος, που αναφέρεται την εσχάτη προδοσία και την επίθεση κατά του ίδιου του Συντάγματος.

Την ίδια πρόθεση είχε ανακοινώσει, νωρίτερα, και η επικεφαλής του δεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ενώ ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι δεν αναφέρθηκε στο κρίσιμο αυτό θέμα, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα συναινέσει στην άσκηση ποινικής δίωξης για εσχάτη προδοσία κατά του Ματαρέλα.

Σύμφωνα με το ιταλικό Σύνταγμα, για να κατηγορηθεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για εσχάτη προδοσία χρειάζονται τα 2/3 των ψήφων βουλευτών.

Το δεξιό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» (Fratelli d’Italia)  που συμμετείχε στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης την οποία ο Ματαρέλα ματαίωσε, επίσης ανακοίνωσε ότι θα κινήσει την διαδικασία εναντίον του για να του ασκηθεί δίωξη για εσχάτη προδοσία.

Ολα αυτά ενώ ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε αναφορικά με την στάση του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας.

«Πρέπει να μας πουν, λοιπόν, ότι ο εκλογές είναι άχρηστες και ότι τις κυβερνήσεις τις αποφασίζουν οι οίκοι αξιολόγησης και τα χρηματοπιστωτικά λόμπι», δήλωσε σε μήνυμά του στο διαδίκτυο ο Ντι Μάιο.

«Πρόκειται για ένα επίπεδο της θεσμικής σύγκρουσης που δεν είχαμε ζήσει ποτέ. Και το θέμα είναι ότι αν ξαναψηφίσουμε, πάρουμε το 80% και ξαναπροτείνουμε τον Σαβόνα, θα μας πουν και πάλι όχι», πρόσθεσε ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων.

Είναι σαφές ότι η Ιταλία αντιμετωπίζει μια εκτροπή και πίσω από αυτήν βρίσκονται οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Ο Σ.Ματαρέλα ως άνθρωπός τους, κάνει ότι μπορεί για να μην σχηματισθεί κυβέρνηση από τους νικητές των εκλογών (με 70%) και σαν να μην έφτασε αυτό καλεί έναν άνθρωπο του ΔΝΤ για να σχηματίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Ξέρει ότι δεν θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο δεν τους ενδιαφέρει αυτό. Τους ενδιαφέρει να κερδίσουν χρόνο για να διασωθούν.

Οι εκλογές του φθινοπώρου είναι βέβαιες, όπως βέβαιος είναι και ο πόλεμος φθοράς που θα επιχειρηθεί κατά.του πατριωτικού μπλοκ.

Εκλεκτός ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ

Όπως διέρρευσε πάντως από το προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, ο Ιταλός πρόεδρος πρόκειται να συναντήσει σήμερα  το πρωί τον πρώην εκπρόσωπο της χώρας στο ΔΝΤ (!) οικονομολόγο Κάρλο Κοταρέλι για να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Ο Κοταρέλι, είχε υπηρετήσει τις κυβερνήσεις που ουσιαστικά διορίστηκαν με διάφορα τεχνάσματα από τις Βρυξέλλες, των Ενρίκο Λέττα και Ματτέο Ρέντσι.

Φυσικά αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο, όπου η πατριωτικός συνασπισμός έχει εγάλη πλειοψηφία εδρών, οπότε η πρόωρη προσφυγή σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο είναι αναπόφευτκη

Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματταρέλλα, πιστός οπαδός των Βρυξελλών και στενός φίλος της Γερμανίας καγκελαρίου Α.Μέρκελ, απευθύνθηκε με τηλεοπτικό διάγγελμα στους Ιταλούς και θέλησε να εξηγήσει σε ένα τραγικό για την Ιταλία διάγγελμα και ποιο λόγο δεν συναίνεσε στον διορισμό του Πάολο Σαβόνα ως επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών και για ποιο λόγο αρνήθηκε τον σχηματισμός κυβέρνησης στα κόμματα που έλαβαν το 70% των ψήφων:

«Κανείς δεν μπορεί να πει ότι παρεμπόδισα την δημιουργία της κυβέρνησης. Συνόδευσα με μεγάλο πνεύμα συνεργασίας αυτή την προσπάθεια.

Είχα τονίσει στον εντολοδόχο πρωθυπουργό ότι θα έδειχνα ιδιαίτερη προσοχή για τις σχετικές επιλογές των επικεφαλής κάποιων υπουργείων.

Σήμερα το απόγευμα ο καθηγητής Κόντε μου παρουσίασε προτάσεις του για υπουργούς, που εγώ έπρεπε να επικυρώσω με την υπογραφή διαταγμάτων. Έχω έναν ρόλο εγγυητή, ο οποίος δεν δέχεται επιβολές.

Δέχθηκα όλες τις προτάσεις εκτός από εκείνη για τον υπουργό Οικονομικών.

Πρόκειται για ένα άμεσο μήνυμα που συνδέεται με την εμπιστοσύνη ή τον συναγερμό των χρηματοοικονομικών πρωταγωνιστών. Ζήτησα να το αναλάβει κύριος πολιτικός της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο οποίος να μην στηρίζει την γραμμή που θα μπορούσε να προκαλέσει την έξοδο της Ιταλίας από το Ευρώ. Κάτι που διαφέρει από μια ισχυρή στάση υπέρ της αλλαγής προς το καλύτερο της κατάστασης στην ΕΕ.

Δεν υπήρξε, όμως, θετική διάθεση, και ο Κόντε επέστρεψε την εντολή.

Η αβεβαιότητα της στάσης μας για το ευρώ προκάλεσε συναγερμό σε ξένους και ιταλούς επενδυτές. Η άνοδος του spread αυξάνει το δημόσιο χρέος και μειώνει την δυνατότητα δαπανών του δημοσίου.

Οι απώλειες στο χρηματιστήριο καίνε αποταμιεύσεις με ουσιαστικό κίνδυνο για τα νοικοκυριά μας.

Πρέπει να έχουμε υπόψη μας και την πιθανότητα αύξησης των τόκων των δανείων για ακίνητα και επιχειρήσεις.

Έχω την υποχρέωση, βάσει του Συντάγματος, να προστατέψω τις αποταμιεύσεις των Ιταλών. Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται η ιταλική κυριαρχία, ενώ στέλνουμε πίσω απαράδεκτες κρίσεις για τη χώρα μας που διαβάσαμε στον Τύπο άλλης ευρωπαϊκής χώρας.

Έκανα ό,τι μπορούσα για να σχηματισθεί πολιτική κυβέρνηση, αλλά υπερασπίζομαι το Σύνταγμα. Η συμμετοχή στο ευρώ είναι βασική για την χώρα μας και την προοπτική των νέων μας. Αν κάποιος θέλει να το συζητήσει, χρειάζεται σαφής εμβάθυνση

Σε σχέση, τέλος, με το αίτημα για πρόωρες εκλογές από πολιτικά κόμματα, θα το αποφασίσω ανάλογα με το τι θα συμβεί στο κοινοβούλιο. Τις επόμενες ώρες θα αναλάβω μια πρωτοβουλία».

Σύμφωνα με το ιταλικό Σύνταγμα, για να κατηγορηθεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για εσχάτη προδοσία χρειάζονται τα δυο τρίτα των ψήφων βουλευτών και γερουσιαστών. Κάτι που θεωρείται πολύ δύσκολο να μπορέσει να επιτευχθεί.