Λύσσαξε η κυβέρνηση των ΗΠΑ για την θριαμβευτική επανεκλογή Μαδούρο

Λέει πως είναι η «φάρσα ‘ η επανεκλογή Μαδούρο και δεσμεύεται να αναλάβει δράση

 

Το πόσο οι ΗΠΑ σέβονται τη δημοκρατία και την λαϊκή βούληση των λαών φάνηκε από την πρώτη αντίδραση της Ουάσιγκτον από την θριαμβευτική επανεκλογή του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και απειλεί με μέτρα και νέες κυρώσεις.imagew-1.aspx
«Η επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο στην προεδρία της Βενεζουέλας αποτελεί μια “φάρσα”, δήλωσε σήμερα ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να προαναγγέλλει τη λήψη “γρήγορων οικονομικών και διπλωματικών μέτρων”, που θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

“Οι εκλογές στη Βενεζουέλα είναι μια φάρσα, ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες, το παράνομο αποτέλεσμα είναι ένα πλήγμα στην υπερήφανη δημοκρατική παράδοση της Βενεζουέλας”, δήλωσε ο Πενς, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα παραμείνουν άπραγες “ενώ η Βενεζουέλα καταρρέει και η δυστυχία συνεχίζει να πλήττει τους γενναίους ανθρώπους”.

“Το καθεστώς Μαδούρο πρέπει να επιστρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα και να επιτρέψει στους πολίτες του να ακουστούν”.

Ο Πομπέο, σε ανακοίνωσή του,  “καταδίκασε” τις “νόθες” προεδρικές εκλογές της Κυριακής, τις οποίες χαρακτήρισε “επίθεση κατά της συνταγματικής τάξης”  και “προσβολή της δημοκρατικής παράδοσης της Βενεζουέλας”.maduro-708_9

“Όσο το καθεστώς Μαδούρο δεν θέτει τη Βενεζουέλα πίσω στο δρόμο προς τη δημοκρατία μέσω ελεύθερων, δίκαιων και διαφανών εκλογών, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίζει απομόνωση από τη διεθνή κοινότητα”, ανέφερε.

Συγχαρητήρια από Πούτιν

Την ώρα που οι ΗΠΑ, η ΕΕ και αρκετές χώρες διεμήνυαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βενεζουέλα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχάρη τον Νικολάς Μαδούρο για την επανεκλογή του.

Παράλληλα, του ευχήθηκε επιτυχία απέναντι στις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει, αλλά ζήτησε και να γίνει εθνικός διάλογος, καθώς η αντιπολίτευση αμφισβητεί τη νομιμότητα των εκλογών.

Ο Πούτιν, στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του, εύχεται «καλή υγεία και επιτυχία» στον Μαδούρο και ζητά «την έναρξη εθνικού διαλόγου προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Ακόμη, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι ενέργειες του Μαδούρο θα είναι τέτοιες ώστε να συνεχιστεί η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επέκρινε τη στάση των άλλων χωρών. «Δημιουργείται ένα επικίνδυνο προηγούμενο όταν η νομιμότητα μιας εκλογικής διαδικασίας δεν εξαρτάται μόνο από τη στάση των διεθνών παρατηρητών αλλά και από τις απόψεις που διατυπώνουν εκ των προτέρων ορισμένες χώρες», ανέφερε σε ανακοίνωση.