Αίτημα για συμμετοχή στο τεμάχιο 8 μαζί με την ΕΝΙ υπέβαλε η TOTAL

 

Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός TOTAL διευρύνει την imagew.aspxπαρουσία του στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, υποβάλλοντας αίτηση για συμμετοχή στο τεμάχιο 8, το οποίο έχει αδειοδοτηθεί στην ιταλική ΕΝΙ.

Στην ανακοίνωση προέβη ο Στεφάν Μισέλ εκ των προέδρων της TOTAL επικεφαλής για την παραγωγή και τις ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Παράλληλα, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης χαρακτήρισε τη εξέλιξη πολύ σημαντική αφού ενδυναμώνει την κοινοπραξία στο τεμάχιο 8 και διευρύνει την παρουσία της ΤΟTAL στη Κύπρο.

«Έχουμε υποβάλει αίτηση για συμμετοχή στο τεμάχιο 8 που ανήκει στην ΕΝΙ και ήρθαμε να στηρίξουμε αυτό το αίτημα που εξετάζεται από τον Υπουργό», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Μισέλ.

Ο Γάλλος αξιωματούχος δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες τόσο για το μερίδιο που επιδιώκει να αποκτήσει η γαλλική εταιρεία στο τεμάχιο 8 όσο και το χρονοδιάγραμμα της διενέργειας επιβεβαιωτικής γεώτρησης στον στόχο Καλυψώ στο τεμάχιο 6.

ΤΟΤΑL και ιταλική ΕΝΙ διαθέτουν από 50% στα τεμάχια 6 και 11.

Η επιβεβαιωτική γεώτρηση, είπε απαντώντας σε ερωτήσεις, είναι μέρος των συζητήσεων, αλλά απομένει πολλή τεχνική δουλειά να γίνει πριν διενεργηθεί η επιβεβαιωτική.

Χαρακτήρισε θετικό το αποτέλεσμα της ερευνητικής γεώτρησης, που διενεργήθηκε στις αρχές του 2017, προσθέτοντας ότι χρειάζεται να διενεργηθεί επιβεβαιωτική γεώτρηση και αυτή θα γίνει.

Στις δικές του δηλώσεις, ο Υπουργός Ενέργειας χαρακτήρισε την αίτηση της TOTAL πάρα πολύ σημαντική.

«Είναι μια εξέλιξη πάρα πολύ σημαντική που ενδυναμώνει την κοινοπραξία στο τεμάχιο και διευρύνει την παρουσία της στην ΑΟΖ της Κύπρου», είπε ο κ. Λακκοτρύπης, υπενθυμίζοντας πως το τεμάχιο 8 είχε αδειοδοτηθεί στην ΕΝΙ κατά τη διάρκεια του τρίτου γύρο αδειοδότησης.

Όπως είπε, «μετά από όλα είχαν επισυμβεί στο τεμάχιο 3 βλέπουμε έναν από τους πιο σημαντικούς εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας να θέλει να διευρύνει την παρουσία της εντός της ΑΟΖ, ειδικά σε ένα τεμάχιο όπως το 8 το οποίο είναι κατ’ εξοχήν ανεξερεύνητο ακόμη».

Σε ερώτηση για τις αξιολογήσεις για το «Καλυψώ», ο κ. Υπουργός είπε ότι «συνεχίζονται και από την κοινοπραξία του τεμαχίου 6, αλλά και από δικούς μας συμβούλους, γιατί θέλουμε να έχουμε και ανεξάρτητη εκτίμηση των ποσοτήτων του ΄Καλυψώ’».

«Συζητήσαμε και τα επόμενα βήματα. Δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα να πούμε οτιδήποτε. Είμαστε σε συζητήσεις για διάφορα άλλα θέματα, τα οποία θα ανακοινώνονται όσο βεβαίως ωριμάζουν», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως στο τεμάχιο 8 έγιναν τρισδιάστατες έρευνες προσθέτοντας ότι «γίνεται αυτή τη στιγμή η επεξεργασία τους για να καθοριστούν οι στόχοι».