Ανοικτή επιστολή Δ. Χριστόφια προς Αναστασιάδη για το Κυπριακό


Ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απέστειλε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας στην οποία εκφράζει αγωνία για την πορεία των εξελίξεων ή και της στασιμότητας στο κυπριακό πρόβλημα.imagew-1.aspx

Στην επιστολή, αναφέρει ότι τον τελευταίο καιρό ο Μουσταφά Ακιντζί, που βρίσκεται σε πολύ πιο δεινή θέση από τον Πρόεδρο, “ένεκα της κατοχής, τολμά ακόμα μια φορά με ευθύ τρόπο να τα βάλει με τον Ερντογάν και τον Τσαβούσογλου, υπερασπιζόμενος δημόσια την ομοσπονδία, αλλά και την ταυτότητα των Τουρκοκυπρίων”.

Από δικής μας πλευράς, αναφέρει, διαπιστώνει “μιαν απροθυμία, η οποία εκφράζεται με διάφορους δικολαβισμούς σε σχέση με το ποιο είναι το πλαίσιο Γκουντέρες, σε σχέση με τις προθέσεις του κυρίου Ακιντζί, που θεωρώ ότι είναι έντιμες, καθώς και σε σχέση με τις προθέσεις της Τουρκίας, που θεωρώ ότι δεν είναι έντιμες”. Εκφράζει την άποψη πως αν η Τουρκία η οποία ερωτοτροπεί με την Ε.Ε. θέλει όντως να προχωρήσει, θα πρέπει να βάλει νερό στο κρασί της, να αλλάξει ρότα και να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση που σχετίζεται με τα θέματα της κατάργησης του δικαιώματος μονομερούς επέμβασης και των εγγυήσεων όπως τις γνωρίζουμε και να αποδεχθεί σταδιακή αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής.

Καλεί τον Πρόεδρο αν θέλει λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας να πάψει, όπως αναφέρει, “να παίζετε σε δυο ή και περισσότερα ταμπλό. Εκείνοι που μας παρακολουθούν στο διεθνή χώρο, Ηνωμένα Έθνη, Συμβούλιο Ασφαλείας, Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένουν από εσάς καθαρό λόγο χωρίς περιστροφές. Δεν μπορώ  να εξηγήσω αλλιώς την ερωτοτροπία σας με όλους τους αντιομοσπονδιακούς στην ελληνοκυπριακή πλευρά (τους Συνδέσμους Αγωνιστών της ΕΟΚΑ, τον Αρχιεπίσκοπο, το ΕΛΑΜ, και τους διάφορους του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου που κατά τη δική μου άποψη τάσσονται με παρρησία εναντίον της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας). Αν θέλετε πραγματικά λύση του Κυπριακού και όχι οριστική διχοτόμηση πρέπει να πείτε τα σύκα, σύκα και τη σκάφη, σκάφη και να φανείτε συνεπής σε αυτά που η δική μας πλευρά διαχρονικά έχει αποδεχτεί ως βάση λύσης ή και ως λύση του κυπριακού προβλήματος. Τι εννοώ; Λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Εκ περιτροπής προεδρία όπως αυτή έχει συμφωνηθεί εδώ και χρόνια, με πρώτο αποδέκτη της τον πολιτικό σας μέντορα, Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος έδινε όρκους δημόσια για να ψηφιστεί το σχέδιο Ανάν, το οποίο προβλέπει Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με εκ περιτροπής προεδρία.”

Καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ανταποκριθεί στην “πρόσκληση – πρόκληση του κ. Ακιντζί”, προσθέτοντας ότι τις “όποιες απόψεις σας και διορθωτικές κινήσεις μπορείτε να τις διεκδικήσετε στη διάρκεια ενός νέου γύρου συνομιλιών υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα.

Τέλος αναφέρει ότι “το  διακύβευμα δεν είναι οι όποιες προσωπικές φιλοδοξίες κανενός. Είναι η επιβίωση και η ευτυχία των μελλοντικών γενιών. Ιδού η Ρόδος κύριε Πρόεδρε.”