Προέδρος Αναστασιάδης: Καμιά τρίτη δύναμη δεν μπορεί να εξασφαλίσει ένα ελπιδοφόρο αύριο στα Βαλκάνια

Η ΕΕ είναι ο μόνος αξιόπιστος εταίρος που εγγυάται την ειρήνη, imagew-10.aspxτη σταθερότητα και την ευημερία των λαών μας», δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά τη σημερινή του παρέμβαση στο εσωτερικό της Συνόδου Κορυφής ΕΕ -Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια της Βουλγαρίας, ξεκαθαρίζοντας ότι «καμιά τρίτη δύναμη δεν μπορεί να εξασφαλίσει ένα ελπιδοφόρο αύριο για την ευρύτερη περιοχή και αυτό το γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά», τονίζοντας «ότι μέσα από τις δράσεις της η ΕΕ πρέπει να δει πώς αποτρέπει τη δυνατότητα παρεμβάσεων από τρίτους».  


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, επέστησε στους εταίρους την προσοχή για τη στάση της Τουρκίας στην περιοχή λέγοντας στους ομολόγους του ότι «παρακολουθούμε με ανησυχία – και οφείλουμε να συζητήσουμε τον ρόλο που επιχειρούν να διαδραματίσουν κάποια κράτη, όπως, ιδιαίτερα, η Τουρκία, και τον βαθμό που ο ρόλος αυτός μπορεί να δράσει αποσταθεροποιητικά για τα Δυτικά Βαλκάνια και ευρύτερα», αναφέροντας ότι με πρόσχημα την προστασία μειονοτήτων στην πραγματικότητα απειλούν τη σταθερότητα στην περιοχή.

Συγκεκριμένα ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε στους ομολόγους του ότι «πέραν των πολύ συγκεκριμένων και εξαιρετικά σοβαρών θεμάτων, όπως η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και άλλα, θα ήθελα να κάνω αναφορά στο ζήτημα της διογκούμενης – πολλές φορές διαπιστώνουμε να είναι και ενορχηστρωμένη – διείσδυσης τρίτων χωρών στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και για τον τρόπο που επηρεάζει ή ενδεχόμενα να επηρεάζει αυτό το φαινόμενο και την ίδια την Ευρώπη».

Αναλυτικά κατά την Παρέμβαση του κατά τις εργασίες της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι θεωρεί «αυτονόητο και αποδεκτό από όλους μας πως η γεωγραφία των Δυτικών Βαλκανίων, μιας περιοχής με την οποία μοιράζονται χερσαία σύνορα πέντε από τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθιστά την έννοια της ασφάλειας της ΕΕ αλληλένδετη με την ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια».

«Όλοι συμφωνούμε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν γεωγραφικά, ιστορικά και πολιτιστικά στην Ευρώπη», είπε ο Πρόεδρος κατά την παρέμβασή του. «Το μέλλον τους επομένως δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκό και η σημερινή Σύνοδος αποτελεί επαναβεβαίωση αυτού του δεδομένου. Για αυτό θα ήθελα να συγχαρώ τον φίλο Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας για την πρωτοβουλία αυτής της Συνόδου», διευκρίνισε και επεσήμανε ότι «η πρόκληση για την ΕΕ είναι να πείσει τους ίδιους τους πολίτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ότι οι χώρες της ΕΕ επιθυμούν να τους καλωσορίσουν στους κόλπους της, και ότι οι θυσίες που συνεπάγονται οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν δεν θα είναι χωρίς αντίκρισμα».

O Πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα είναι «μια δράση της ΕΕ και που αφορά την ενίσχυση της συνδεσιμότητας, σε όλες τις διαστάσεις της, τόσο εντός των Δυτικών Βαλκανίων όσο και με την ΕΕ».

«Ως νησιωτικό κράτος, κατανοούμε πλήρως, συμμεριζόμαστε και υποστηρίζουμε τη σημασία δημιουργίας ενός ισχυρού δικτύου διασυνδέσεων και δυνατοτήτων στους τομείς κλειδιά των μεταφορών, της ενέργειας, και στον ψηφιακό, οικονομικό και ανθρώπινο τομέα», εξήγησε ο Πρόεδρος στους ομολόγους του.

«Η συνδεσιμότητα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της ασφάλειας και πολιτικής σταθερότητας της περιοχής, καθώς και για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας», τόνισε.

Όπως έγινε γνωστό, ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναχωρεί αργά απόψε από τη Σόφια. Στη Σόφια, τον Πρόεδρο συνόδευαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στην ΕΕ  Νίκος Αιμιλίου και ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στη Σόφια  Σταύρος Αυγουστίδης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα βρίσκεται στην Κύπρο αύριο το πρωί.