Ομήρου: Η Βρετανία δεν μπορεί να ενεργεί αυθαίρετα και ασύδοτα, περιφρονώντας την Κυπριακή Δημοκρατία


Η Βρετανία «δεν μπορεί να επικαλείται τον αναχρονισμό αποικιοκρατικών Γ.Ομήρουδεσμών και κηδεμονευτικών βαρών που επέβαλε στην Κύπρο για να ενεργεί αυθαίρετα και ασύδοτα, περιφρονώντας κυνικά την Κυπριακή Δημοκρατία», επισημαίνει ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, σε γραπτή δήλωση για «την κατ’ ισχυρισμόν νόμιμη χρήση κατά το δοκούν των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο από τη Μεγάλη Βρετανία».

«Η Βρετανία είναι ένοχη της παραβίασης κατά συρροήν και κατ’ εξακολούθησιν ρητών προνοιών των συνθηκών του 1960. Το να προβάλλεται συνεπώς η άποψη ότι οι Βρετανοί μπορούν αυθαίρετα κι ασύδοτα να χρησιμοποιούν τις Βάσεις για επιθετικές δραστηριότητες εναντίον χωρών της περιοχής, ανεξάρτητα από θεμιτό ή αθέμιτο αυτών των δραστηριοτήτων, είναι τουλάχιστον τραγελαφικό», αναφέρει ο κ. Ομήρου.

Προσθέτει ότι η χρήση των Βάσεων «ως ορμητηρίου επιθέσεων εναντίον της Συρίας» έγινε «χωρίς ενημέρωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και, πολύ περισσότερο, χωρίς να ζητήσει σχετική συγκατάθεση της Κυπριακής Κυβέρνησης», και ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θεωρεί ότι «λεγόμενα δικαιώματα και προνόμια πρώην αποικιοκρατικών δυνάμεων σε πρώην αποικίες, αποτελούν κατάλοιπα αποικισμού και ως εκ τούτου είναι παράνομα».