Δεν απομακρύνθηκε από Τούρκους κομάντος η ελληνική σημαία από βραχονησίδα

image.ashx

Η ανάρτηση των τριών νεαρών στο fb

Η Άγκυρα ανεβάζει και πάλι το θερμόμετρο στο Αιγαίο. Όπως δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας 16 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, η Ακτοφυλακή της χώρας του κατέβασε ελληνική σημαία που είχε αναρτηθεί στη βραχονησίδα Αντρόφωτος (Μικρός Ανθρωποφάς).2411808 image-1.ashx

«Παρατηρούμε ότι στο Αιγαίο γίνονται περιστασιακά ενέργειες από τη γειτονική Ελλάδα για την κλιμάκωση των εντάσεων κι αυτές οι παραβιάσεις έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Υπάρχουν βραχονησίδες που δεν έχει νόημα η ιδιοκτησία τους. Βλέπουμε ότι λαμβάνονται πρωτοβουλίες παρόμοιες με αυτές στους υφάλους Ίμια (Καρντάκ). Ήταν μια προσπάθεια να βάλουν μια ελληνική σημαία στους βράχους του Αντρόφωτου ανοικτά του Ντιντίμ. Η Ακτοφυλακή έκανε την αναγκαία επέμβαση και κατέβασε από εκεί τη σημαία. Συνιστούμε στην Ελλάδα στο πλαίσιο της καλής γειτονίας να απέχει από προκλήσεις που θα κλιμακώσουν την ένταση».

Το περιστατικό διαψεύδεται από την πλευρά της Ελλάδας

Πηγές του ελληνικού Πενταγώνου διέψευσαν την καταγραφή οποιασδήποτε δραστηριότητας στο νησί, τις τελευταίες ώρες.

Το σκάφος του Λιμενικού μετέβη στην περιοχή και, όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, στη νησίδα Ανθρωποφάς «ούτε υπήρχε, ούτε υπάρχει» ελληνική σημαία. Παράλληλα συμπλήρωσαν πως σε άλλες 4 βραχονησίδες γύρω από τους Φούρνους «υπήρχαν και υπάρχουν» ελληνικές σημαίες.

Δήμαρχος Φούρνων: Η Ελληνική σημαία κυματίζει στη βραχονησίδα

Με τη φράση «η σημαία κυματίζει», ο δήμαρχος Φούρνων Κορσεών, Γιάννης Μαρούσης, διαψεύδει τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ ο οποίος είχε τονίσει πως ελληνική σημαία που είχε τοποθετηθεί σε βραχονησίδα στο Αιγαίο απομακρύνθηκε από άνδρες της τουρκικής Ακτοφυλακής.
Σε επικοινωνία της «Ναυτεμπορικής» με τον δήμαρχο Φούρνων, ο κ Μαρούσης επιβεβαίωσε το γεγονός της τοποθέτησης της ελληνικής σημαίας στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς», του συμπλέγματος των Φούρνων, Επαρχίας Ικαρίας, από τρεις νεαρούς κατοίκους του νησιού, την Παρασκευή 13 Απριλίου. «Δεν το είδαν σαν κάτι το τόσο σημαντικό. Έτσι κι αλλιώς είναι ελληνικό έδαφος», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Μαρούσης, μετέβη στο σημείο ώστε να επιβεβαιώσει αν η σημαία βρίσκεται ακόμη πάνω στη βραχονησίδα και όπως είπε στη «Ν» χαρακτηριστικά: «η σημαία κυματίζει».

«Το κάναμε για τον Γιώργο Μπαλταδώρο» αναφέρουν οι νεαροί που τοποθέτησαν τη σημαία

Ο ένας εκ των τριών νεαρών που  «Το κάναμε για τον Γιώργο Μπαλταδώρο», τον σμηναγός που σκοτώθηκε με το Μιράζ, μετά από αναχαίτιση στο Αιγαίο, την περασμένη Πέμπτη.

Όπως τόνισε, η παρέα των τριών παλικαριών θέλησε την περασμένη Παρασκευή – εκ μέρους όλων των Φούρνων – να τιμήσει τον ήρωα – σμηναγό που σκοτώθηκε την Πέμπτη 12 Απριλίου, όταν το Μιράζ που πιλόταρε συνετρίβη στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ρίξαμε και στεφάνι στη θάλασσα προς τιμήν του».

Επίσης δήλωσε πως δεν έβαλαν μόνο μία σημαία αλλά συνολικά 5 σε γύρω βραχονησίδες και νησάκια.

«Όταν πήγαμε για να ανεβάσουμε τη σημαία, είδα ένα γιοτ που έκανε βόλτες. Δεν του έδωσα σημασία. Ήταν κατασκοπευτικό πολιτικό σκάφος. Αυτοί την κατέβασαν την Κυριακή. Το Σάββατο που είχαμε πάει ήταν εκεί η σημαία» είπε μιλώντας στο star.gr.

Πώς έγιναν τα πράγματα: Στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς», η οποία βρίσκεται νοτιοανατολικά των Φούρνων, τρεις νεαροί άνδρες από τους Φούρνους Κορσεών ύψωσαν την ελληνική σημαία.

Ειδικότερα, οι νεαροί κατευθύνθηκαν με σκάφος την Παρασκευή 13 Απριλίου στο σημείο, όπου και τοποθέτησαν την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα. Το ελληνικό ΓΕΕΘΑ μέσω κύκλων του Πενταγώνου διαψεύδει κατηγορηματικά πως υπήρξε η οποιαδήποτε στρατιωτική δραστηριότητα εκ μέρους της Τουρκίας στην περιοχή κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα.

Αυτή είναι η ανάρτηση των νεαρών που τοποθέτησαν την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς» και σε άλλες τέσσερις βραχονησίδες. Πρόκειται για πληροφορία που ανήρτησαν οι ίδιοι στο Facebook:

Ο Τσαβούσογλου

Λίγο αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου ανέφερε σε δήλωσή του πως μονάδα κομάντος απομάκρυνε την ελληνική σημαία από την βραχονησίδα. Την πληροφορία αυτή μετέδωσε και ο τηλεοπτικός σταθμός στην Τουρκία NTV.Ο Τσαβούσογλου  ειπε ότι «Τούρκοι κομάντος κατέβασαν την ελληνική σημαία από τη νησίδα Ανθρωποφάγος χθες το βράδυ, προσθέτοντας ότι η ‘κακομαθημένη’, όπως είπε, συμπεριφορά του Υπουργού Άμυνας της Ελλάδας δεν πρέπει να μετατραπεί σε σοβαρό πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών.

Σε συνέντευξη τύπου με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Στόντελμπεργκ, ο Τσαβούσογλου είπε “αυτό το καλοκαίρι η Ελλάδα έκανε κάποια βήματα έντασης στα Ίμια” και πρόσθεσε: “Μην κάνετε επικίνδυνα βήματα, μπορεί να γίνει ατύχημα ή μπορεί να γίνει ατύχημα που δεν μπορεί να ελέγξει ο στρατός μας, εμείς το λέμε κάθε φορά. Δυστυχώς υπάρχει ένας Υπουργός Άμυνας, κάποιοι λένε ότι είναι καλό παιδί και κάποιοι κακομαθημένο. Το λέω επικαλούμενος τους Έλληνες. Αγαπά τον λαϊκισμό, άλλωστε γνωρίζετε ότι είναι ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος”, ανέφερε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η ‘κακομαθημένη’ συμπεριφορά του Έλληνα Υπουργού Άμυνας δεν πρέπει να φτάσει σε σημείο που να χαλάσει τις σχέσεις των δύο χωρών. “Χθες το βράδυ τρεις πολίτες νομίζω πήγαν και έκαναν μια τέτοια πρωτοβουλία, οι κομάντος μας πήγαν πάλι και την πήραν. Δεν είναι πρόβλημα, πάμε ξανά και την παίρνουμε πάλι αλλά γιατί χρειάζονται αυτά; Η απέναντι πλευρά πρέπει να αποφεύγει αυτού τους είδους τα βήματα και στα καλά καθούμενα να μην κάνει βήματα που θα αυξάνουν την ένταση. Όταν τα κάνουν παίρνουν την απάντησή τους. Επομένως αυτός ο λαϊκισμός δεν ωφελεί την Ελλάδα. Εμείς ως δύο χώρες σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να επικεντρωθούμε στην θετική ατζέντα. Πρέπει να προτιμήσουμε την ενίσχυση των διμερών μας προγραμμάτων”, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

*Nωρίτερα ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη σημερινή του ενημέρωση προς τους πολιτικούς συντάκτες δήλωσε ότι δεν επιβεβαιώνεται κανένα επεισόδιο υποστολής της ελληνικής σημαίας στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάγος».

«Με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Ελληνας Πρωθυπουργός από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος. Παρόλα αυτά συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τη δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ για το συγκεκριμένο ζήτημα ως «προκλητική και καταδικαστέα», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε τη θεωρία των “γκρίζων ζωνών”, ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας».