Δριμύ κατηγορώ Ρωσίας εναντίον ΗΠΑ,Γαλλίας, Βρετανίας

*Τουρκία , Ισραήλ και Ε.Ε. υποστηρίζουν την επίθεση 

*Παράνομη η επίθεση τονίζει η Μόσχα  και συγκαλεί έκτακτη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας

 

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα πως συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τα πλήγματα που κατέφεραν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στη Συρία εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης της Δαμασκού και τα οποία κατήγγειλε «με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα».2410718 2410763

«Η Ρωσία συγκαλεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εξετάσει τις επιθετικές ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έπληξαν στρατιωτικές και πολιτικές εγκαταστάσεις στην Συρία, παραβιάζοντας τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ» δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Με αυτές τις πράξεις η Ουάσινγκτον προωθεί νέο κύμα ανθρώπων που θα αναζητήσουν άσυλο μακριά από τη Συρία και την γύρω περιοχή», πρόσθεσε ο Ρώσος ηγέτης.

 Η  πλειοψηφία των πυραύλων αναχαιτίστηκαν

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, η πλειοψηφία των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν κατά συριακών στόχων από τους δυτικούς συμμάχους αναχαιτίστηκαν από τα συριακά αντιαεροπορικά συστήματα.2410719

Επίσης, καταμετρήθηκαν περισσότεροι από 100 πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν είτε από πολεμικά πλοία είτε βομβαρδιστικά αεροπλάνα.«

Η Δαμασκός δέχθηκε συντονισμένη επίθεση από τις ΗΠΑ τη Γαλλία και τη Βρετανία, την στιγμή που η Συρία είχε αρχίσει να επιστρέφει σε ειρηνική ζωή, μετά από πόλεμο εναντίον τρομοκρατών που κρατούσε χρόνια», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Πρώτα, ο συριακός λαός υπέστη την ‘Αραβική Άνοιξη’, ύστερα την επίθεση του αποκαλούμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου (ISIS) και τώρα των έξυπνων αμερικάνικων βομβών. Το πλήγμα εναντίον της πρωτεύουσας ενός κυρίαρχου κράτους, που επί πολύ χρόνο προσπαθεί να επιβιώσει κάτω από την απειλή της τρομοκρατίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Επίσης κατηγόρησε τα αμερικανικά και τα άλλα ΜΜΕ του συρμού τα οποία επιχαίρουν για την επίθεση, επισημαίνοντας ότι «η απόφαση του Λευκού Οίκου για την επίθεση βασίσθηκε αποκλειστικά σε πληροφορίες των Μέσων, καθώς φωτογραφίες και video που μοιράσθηκαν μέσω του διαδικτύου».

Υπενθυμίζεται πως για να δικαιολογήσει την απόφασή του για την επίθεση εναντίον της Συρίας, ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι «βασίσθηκε στις περιγραφές πολλαπλών ΜΜΕ καθώς και σε video και εικόνες συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έδειξαν δύο βαρέλια από βόμβες της επίθεσης με χημικά».

Αλί Χαμενέι: Εγκληματίες οι Τραμπ, Μακρόν και Μέι

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατήγγειλε δριμύτατα τ2410764α δυτικά πλήγματα κατά της Συρίας χαρακτηρίζοντας «εγκληματίες» τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

«Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε το πρωί εναντίον της Συρίας είναι ένα έγκλημα. Δηλώνω καθαρά πως ο αμερικανός πρόεδρος, ο γάλλος πρόεδρος και η βρετανίδα πρωθυπουργός είναι εγκληματίες (…) δεν θα επιτύχουν τίποτε και δεν θα έχουν κανένα όφελος», δήλωσε ο Χαμενεΐ υποδεχόμενος τους ανώτερους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας, σύμφωνα με τον λογαριασμό του στο Telegram και την ιρανική τηλεόραση.

«Πανηγυρίζει» η Τουρκία2410750

Η Τουρκία δήλωσε σήμερα πως τα δυτικά πλήγματα με στόχο το συριακό καθεστώς αποτελούν «αρμόζουσα απάντηση» στη χημική επίθεση που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε πριν από μια εβδομάδα στην Ντούμα και είχε αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς.

«Χαιρετίζουμε αυτή την επιχείρηση, που ανακουφίζει τη συνείδηση ολόκληρης της ανθρωπότητας για την επίθεση στην Ντούμα, που όλα οδηγούν στο να αποδοθεί στο (συριακό) καθεστώς», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού Yπουργείου Εξωτερικών.

«Το συριακό καθεστώς, που εδώ και περισσότερο από επτά χρόνια κατατυραννεί τον ίδιο τον λαό του, τόσο με συμβατικά όσο και με χημικά όπλα, έχει βαρύ παθητικό εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Η συνείδηση της διεθνούς κοινότητας δεν έχει καμιά αμφιβολία γι’ αυτή την άποψη», υποστηρίζει το τουρκικό υπουργείου.

Υπερ της επίθεσης ο Τουσκ2410745

Την σαφή θέση της ΕΕ υπέρ της επέμβασης των ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας κατά του καθεστώτος Άσαντ, γνωστοποίησε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Με μήνυμα του στο twitter, ο Ντόναλντ Τουσκ αναφέρει ότι «τα χτυπήματα των ΗΠΑ, Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου κατέστησαν σαφές ότι το συριακό καθεστώς μαζί με την Ρωσία και το Ιράν δεν μπορούν να συνεχίσουν αυτή την ανθρώπινη τραγωδία, τουλάχιστον χωρίς κόστος. Η ΕΕ στέκεται μαζί με τους συμμάχους της στην πλευρά της δικαιοσύνης».

Το Ισραήλ

Οι υπό τις ΗΠΑ επιδρομές στη Συρία αποτελούν ένα «σημαντικό σήμα» προς το Ιράν, τη Συρία και τη λιβανική μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ, δήλωσε σήμερα ο Γιοάβ Γκαλάντ, μέλος του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας.

«Η χρήση χημικών όπλων παραβιάζει μια κόκκινη γραμμή και η ανθρωπότητα δεν μπορεί πλέον να την ανέχεται», δήλωσε ο Γκαλάντ σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Η αμερικανική επίθεση στέλνει ένα σημαντικό σήμα προς τον άξονα του κακού — το Ιράν, τη Συρία και τη Χεζμπολάχ», πρόσθεσε ο Γκαλάντ.

Ένας ισραηλινός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομασθεί, δήλωσε πως το Ισραήλ είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τα πληγματα. Ερωτηθείς πόσο έγκαιρα είχε ειδοποιηθεί , ο αξιωματούχος απάντησε: «Από 12 έως 24 ώρες πριν, πιστεύω».

Ερωτηθείς αν το Ισραήλ βοήθησε στην επιλογή των στόχων, ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί, δήλωσε: «Όχι απ’ όσα γνωρίζω».

Εξάλλου ο Οφέρ Σελάχ, βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ισραηλινού κοινοβουλίου, δήλωσε σήμερα πως η επιδρομή κατά της Συρίας «είναι μια σημαντική ενέργεια από μόνη της· θα πρέπει να αποτελέσει επίσης την αρχή μιας νέας τάξης».

Ο ίδιος χαρακτηρίσε την επιδρομή «δικαιολογημένη» και πρόσθεσε πως δεν πρέπει να είναι η τελευταία.

«Το Ισραήλ θα πρέπει να πει στον πρόεδρο Τραμπ να επανεξετάσει την πρόθεσή του να αφήσει τη Συρία», συνέχισε ο Σελάχ. «Αν δεν υπάρξει ισορροπία στην περιοχή, στη μια πλευρά της οποίας βρίσκονται οι δυτικές δυνάμεις, σουνιτικά κράτη και το Ισραήλ, δεν θα υπάρξει σωτηρία για τον βασανιζόμενο συριακό λαό».

Η Κύπρος δεν είχε συμμετοχή, λέει η κυβέρνηση

«Η Κύπρος δεν είχε οποιαδήποτε συμμετοχή σε αυτή την επιχείρηση και στη χώρα μας επικρατούν συνθήκες πλήρους ασφάλειας», αναφέρει ι με γραπτή του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  Πρόδρομος Προδρόμου. Προσθέτει ότι οι κυπριακές Αρχές παρακολουθούν από την πρώτη στιγμή την κατάσταση, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος δεν έτυχε οποιασδήποτε προηγούμενης ενημέρωσης και σημειώνει ότι «για την επιχείρηση αυτή δεν έχει χρησιμοποιηθεί ο εναέριος χώρος ούτε έχει επηρεαστεί το FIR ή αεροδιάδρομοι του».

Ο εκπρόσωπος αναφέρεται επίσης στη συντονισμένη αεροπορική στρατιωτική επιχείρηση από αεροσκάφη των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Αγγλίας, εναντίον συγκεκριμένων στόχων στη Συρία, που έχει ολοκληρωθεί και η οποία «φαίνεται να είναι ανάλογη εκείνης που είχε γίνει τον Απρίλιο 2017».

Καταλήγοντας δε σημειώνει: «Ελπίζουμε ότι στη συνέχεια θα καταστεί δυνατό να αποφευχθούν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και ότι πηγές κινδύνων σε αυτή τη γειτονική χώρα θα αντιμετωπισθούν με ειρηνικά μέσα και μέσω διαλόγου».