«Πολύ σύντομα οι αποφάσεις για τη Συρία», δηλώνει ο Τραμπ

 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να imagew-1.aspxσυναντηθεί αργότερα σήμερα με τους συμβούλους του και «πολύ σύντομα» θα λάβει αποφάσεις για το τι θα κάνει με τη Συρία.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας πρόκειται να συνεδριάσει εντός της ημέρας για να συζητήσει τις επιλογές που έχει η Ουάσινγκτον, όπως επιβεβαίωσε ο Υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις.

Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι «παρακολουθεί στενά» τις εξελίξεις στη Συρία.

 

Πιθανόν να αναμένουν  την έρευνα των εμπειρογνωμόνων του ΟΑΧΟ


Η σημερινή προσπάθεια του Προέδρου Τραμπ να αλλάξει τις εντυπώσεις που δημιούργησαν τα μηνύματα του στο Τουίτερ, πως επίκειται άμεσα στρατιωτικό πλήγμα με πυραύλους κατά της Συρίας, για κάποιους αναλυτές αποτελεί ένδειξη ότι ίσως ακόμη οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει τις οριστικές τους αποφάσεις. Το βασικό κριτήριο για μία τέτοια απόφαση είναι:
Πρώτον, να υπάρχει όσο πιο καθαρή νομιμοποίηση γίνεται, και
Δεύτερον, να υπάρχει όσο πιο ευρεία συμμετοχή και συμφωνία των βασικών συμμάχων των ΗΠΑ.

Σε σχέση με τη νομιμοποίηση, θα πρέπει να υπάρχουν πολύ σαφείς ενδείξεις – αν όχι αποδείξεις – ότι όντως η συριακή κυβέρνηση ευθύνεται για τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα που σημειώθηκε στις 7 Απριλίου στην πόλη Ντούμα. H Γαλλία έσπευσε να δηλώσει πρώτη ότι έχει παρόμοια στοιχεία, κάτι που εξέφρασε με δήλωσή του και ο Πρόεδρος Μακρόν.

Ωστόσο, μετά και τη χθεσινή έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για να βρεθεί ομοφωνία στα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι πιθανόν ΗΠΑ και Γαλλία να περιμένουν να πορίσματα της Ομάδας των εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, που μέχρι αύριο θα έχει φτάσει στη Ντούμα και θα ξεκινήσουν τις έρευνες. Αν και συνήθως η Ομάδα αυτή δεν επιρρίπτει ευθύνες, έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν η μαρτυρία της από μόνιμα μέλη του Σ.Α. πριν από επίθεση.

Αυτή την πιθανότητα επιβεβαιώνουν και δηλώσεις που έκανε πριν λίγο ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, ο οποίος δήλωσε πεπεισμένος ότι υπήρξε επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία, ωστόσο υποστήριξε την ανάγκη να σταλούν επιθεωρητές επί τόπου για να συγκεντρώσουν αποδείξεις αμέσως, γιατί όσο περνά ο καιρός το έργο τους θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο.

Ταυτόχρονα ο Τζέιμς Μάτις ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση για ένα ενδεχόμενο στρατιωτικό πλήγμα στη Συρία, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερα στοιχεία στη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων τη Βουλής.

Η Ουάσιγκτον ακόμη θα περιμένει και τις αποφάσεις της Βρετανίας, που αναμένονταν απόψε. Ίσως γι’ αυτό η σύσκεψη στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας υπό τον Αντιπρόεδρο Πενς, με συμμετοχή και του Υπουργού Αμυνας Τζέιμς Μάτις, έχει καθοριστεί για αργότερα το απόγευμα, τοπική ώρα.

Ένα τελευταίο στοιχείο που θα κρίνει επίσης την όποια απόφαση των ΗΠΑ είναι η σχέση με τη Μόσχα. Σ’ αυτή την πτυχή τα πράγματα δεν φαίνονται καλά, ιδίως μετά την σημερινή κατάθεση στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, του υποψήφιου Υπουργού Εξωτερικών Μαρκ Πομπέο, ο οποίος είπε πως θα εγκαταλειφθεί η «μαλακή» αντιμετώπιση της Ρωσίας.