Nεκρός ο Ελληνας πιλότος του Mirage 2000-5

Νεκρός βρεθηκε τελικά ο πιλότος του πολεμικού αεροσκάφους που κατέπεσε σε θαλάσια περιοχή της Σκύρου.Όταν τα αλιευτικά, μαζί με ελικόπτερα και σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, έσπευσαν στην περιοχή που κατέπεσε το Mirage 2000-5, βρήκαν αμέσως τα στοιχεία που δυστυχώς πιστοποιούσαν τον θάνατο του Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου. Βρέθηκαν η κάσκα του, η μικρή σωστική λέμβος και το κιτ επιβίωσης. Δεν υπήρχε πια καμία αμφιβολία πως ο Έλληνας πιλότος ήταν νεκρός.2409682

Ο Γιώργος Μπαλταδώρος υπηρετούσε στην 331 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας. Ήταν γεννημένος στις 3 Ιουνίου του 1984, με καταγωγή από το Μαυροβούνι Καρδίτσας, έγγαμος με δύο παιδιά.

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για τον θάνατο του Σμηναγού:

«Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, μονοθέσιο αεροσκάφος M2000-5 της 114ΠΜ/331Μ, στη φάση προσέγγισης για προσγείωση μετά την ολοκλήρωση επιχειρησιακής αποστολής και σε απόσταση εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου, προσέκρουσε στη θάλασσα με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του αεροσκάφους, Σμηναγού (Ι) Γεώργιου Μπαλταδώρου.

Συγκροτήθηκε αρμόδια επιτροπή για την διερεύνηση του δυστυχήματος».image-1.ashx

Ο Σμηναγός είχε παρουσιαστεί στην εκπομπή της ΕΡΤ «Με Αρετή και Τόλμη» σε αφιέρωμα για τους «Φρουρούς του Αιγαίου».

Ο Γιώργος Μπαλταδώρος σε δηλώσεις του στην εκπομπή ανέφερε τις συνθήκες ετοιμότητας των πιλότων, καθώς και επιχειρησιακές λεπτομέρειες κατά τη διαδικασία των αναχαιτίσεων.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι για οτιδήποτε, άσχετα αν τις περισσότερες φορές δεν έχει συμβεί τίποτα, αλλά δεν ξέρουμε αν σήμερα ή αύριο έχουν σκοπό να κάνουν κάτι οι απέναντι», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά…

Τη θλιβερή είδηση για τον θάνατο του πιλότου του μοιραίου Mirage ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης με ανάρτησή του στο Τwitter ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Στην ανάρτησή του διαβάζουμε τα εξής:

«Ενας Ελληνας πιλότος το πάνθεον των Ηρώων.Επεσε υπερ πίστεως και πατρίδος μαχόμενος για την προάσπιση  της Εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας.Η πατρίδα θρηνούσα υποκλίνεται.Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε ολα τα στελέχη της ΠΑ.»

 

image-5.ashx

 

 

 

 

Μια πρώτη προσέγγιση των αιτιών της πτώσης 

Το αεροσκάφος συμμετείχε σε αποστολή αναχαίτισης μαζί με ακόμη ένα Mirage 2000-5. Και τα δύο βρίσκονταν σε φάση επιστροφής στη βάση τους. Πηγές του ΓΕΕΘΑ αναφέρουν ότι τα δύο Mirage βρίσκονταν σε φάση τελικής προσέγγισης του αεροδρομίου και προετοιμάζονταν για προσγείωση. Το αεροσκάφος που κατέπεσε ήταν και επικεφαλής της αποστολής. Το ζεύγος του ανέφερε πως έχασε την επαφή ξαφνικά.

 

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ και το χρονικό της πτώσης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, σήμερα στις 12.15 υπήρξε απώλεια επαφής αεροσκάφους M2000-5 εννέα μίλια βορειανατολικά της Σκύρου.

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας έχει ως εξής:  Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, υπήρξε απώλεια επαφής αεροσκάφους M2000-5, εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου. Διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό του.

Αμέσως ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό του χειριστή. Στην επιχείρηση συμμετείχαν ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού, ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και πλωτό του Λιμενικού. Στην περιοχή κατευθύνθηκε και η φρεγάτα «Ψαρά».

Τελικά, λίγο μετά τις 15.30 ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος με μήνυμά του στο Τwitter έκανε γνωστό πως ο πιλότος του Mirage εντοπίστηκε νεκρός.