Ο Τραμπ κάλεσε τη Ρωσία να «ετοιμαστεί» για τους πυραύλους που θα ρίξουν οι ΗΠΑ στη Συρία


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter για την κρίση στη Συρία: “Ετοιμάσου Ρωσία”, πύραυλοι “θα (αρχίσουν να) έρχονται”. Η Ρωσία δεν πρέπει να “είναι εταίρος με ένα κτήνος που σκοτώνει τον λαό του με αέριο και το απολαμβάνει!”.image.ashximagew-5.aspx

Μία ώρα αργότερα ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος επανήλθε με νεότερη, σαφώς πιο φιλική, ανάρτηση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσφέρθηκε να βοηθήσει να ενισχυθεί η οικονομία της Ρωσίας και ζήτησε να μπει ένα τέλος στην «κούρσα των εξοπλισμών», όπως την αποκάλεσε, σε μια προφανή προσπάθεια διπλωματικού «ανοίγματος».

«Η σχέση μας με τη Ρωσία είναι τώρα χειρότερη από ποτέ, περιλαμβανομένου και του Ψυχρού Πολέμου. Δεν υπάρχει λόγος γι΄αυτό. Η Ρωσία μας χρειάζεται για να βοηθήσουμε με την οικονομία της, κάτι που θα είναι πολύ εύκολο να κάνουμε, και χρειαζόμαστε όλα τα έθνη να εργάζονται από κοινού. Να σταματήσουμε την κούρσα των εξοπλισμών;» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Η απάντηση της Μόσχας ήταν άμεση. Το μεσημέρι της Τετάρτης, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, έκανε λόγο για «θαυμάσια ιδέα» προσθέτοντας πως «Υπάρχει μια πρόταση να ξεκινήσουμε με την εξάλειψη των αμερικανικών χημικών όπλων».
Έκκληση προς τις ΗΠΑ να απόσχουν από την στρατιωτική δράση στη Συρία

Ο  πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια απηύθυνε έκκληση προς τηνκυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να «απόσχει» από την ανάληψη στρατιωτικής δράσης που πιθανόν σχεδιάζει εναντίον της Συρίας εξαιτίας μιας επίθεσης που φέρεται να διαπράχθηκε με χημικά όπλα, η ευθύνη για την οποία προσάπτεται από την Ουάσινγκτον στη Δαμασκό.

«Οι απειλές που διατυπώνετε έναντι της Συρίας θα έπρεπε να μας ανησυχούν, όλους μας, διότι μπορεί να βρεθούμε στα πρόθυρα ορισμένων πολύ λυπηρών και σοβαρών γεγονότων», είπε ο Νεμπένζια απευθυνόμενος στην Αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι.

«Για άλλη μια φορά σας ζητώ, για άλλη μια φορά σας εκλιπαρώ, να απόσχετε από την υλοποίηση των σχεδίων που καταρτίζετε αυτή τη στιγμή για τη Συρία», πρόσθεσε ο Νεμπένζια, λίγη ώρα αφότου απορρίφθηκε σχέδιο απόφασης που είχε προτείνει η Ρωσία -το τρίτο που καταψηφίστηκε κατά σειρά- και τασσόταν υπέρ της διενέργειας έρευνας για την επίθεση που φέρεται να διαπράχθηκε με χημικά όπλα στη Ντούμα, στην ανατολική Γούτα, το Σάββατο.

Δεν είναι στα σχέδια του Πούτιν επικοινωνία με τους ηγέτες των ΗΠΑ, Γερμανίας και  Γαλλίας

Όσον αφορά στον Β. Πούτιν, όπως έγινε γνωστό, στο πρόγραμμα εργασίας του Ρώσου προέδρου δεν είναι προς το παρόν προγραμματισμένες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Όχι δεν είναι προγραμματισμένο», ήταν η απάντηση του Πεσκόφ στο ερώτημα αν ο πρόεδρος Πούτιν προτίθεται να επικοινωνήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Αναφερόμενες σε ενδεχόμενες συνομιλίες με την Άγγελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Πεσκόφ είπε ότι «τέτοιες επαφές δεν υπάρχουν στο πρόγραμμα», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αναφέρεται μόνο στις επαφές των ηγετών: «Έχω υπ’ όψιν μου (τις επαφές-σ.σ) σε επίπεδο κορυφής».

Άμεση απάντηση της ρωσικής προεδρίας για το αναμενόμενο αμερικανικό χτύπημα

«Μήπως οι έξυπνοι πύραυλοι είναι ένα εγχείρημα να καταστραφούν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία ή τα υποτιθέμενα αποδεικτικά στοιχεία της καταγγελλόμενης χημικής επίθεσης στη Συρία;» Με αυτή την φράση το Κρεμλίνο σχολίασε το tweet του Ντ. Τραμπ με το οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπαινίσσεται πως θα γίνει χρήση «νέων πυραύλων», που σημαίνει χρήση νέας τεχνολογίας.

Ο υπαινιγμός του Ντ. Τραμπ έρχεται με τη σειρά του να απαντήσει στις απειλές που εκτοξεύθηκαν από την ρωσική πλευρά πως οι αμερικανικοί πύραυλοι θα καταρριφθούν από την ρωσική αντιαεροπορική  ομπρέλα που έχει εγκαταστήσει η Μόσχα στη βόρειο Συρία.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα πρόσθεσε πως οι «έξυπνοι πύραυλοι θα έπρεπε να κατευθυνθούν προς τους τρομοκράτες και όχι κατά στόχων που έχουν σχέση με την νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας».