«Η εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Συρίας ο πιο σημαντικός στόχος»

Οι πρόεδροι της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν δεσμεύτηκαν την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της συνόδου   στην Άγκυρα να συνεργαστούν με στόχο να τεθεί σε ισχύ μια «σταθερή εκεχειρία» στη Συρία, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας των συνομιλιών.2404932

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Χασάν Ροχανί «επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους προκειμένου να συνεργαστούν ενεργά στη Συρία με στόχο την εφαρμογή μιας σταθερής εκεχειρίας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών», τονίζεται στο δελτίο τύπου.

Επιπλέον, υπογράμμισαν τη βούλησή τους να «επιταχύνουν τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ηρεμίας στο πεδίο και την προστασία των αμάχων στις ζώνες αποκλιμάκωσης αλλά και τη διευκόλυνση της ταχείας πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας σε αυτές τις ζώνες».

Οι ηγέτες της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, της Ρωσίας Βλαντιιμίρ Πούτιν και του Ιράν Χασάν Ροχαν συμφώνησαν ότι η  εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Συρίας είναι ο πιο σημαντικός στόχος κατά την τριμερή Σύνοδο για την Συρία . Στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την σύνοδο στην Άγκυρα που κράτησε μια ώρα και 40 λεπτά, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως δεν είναι δυνατόν να υπηρετήσει την μόνιμη ειρήνη στη Συρία μια αντίληψη που δεν αποδέχεται ότι το Ισλαμικό Κράτος με το PYD/YPG (Κούρδοι μαχητές Συρίας) δεν υπηρετούν τον ίδιο σκοπό. “Θέλω να επαναλάβω ότι μέχρι να τεθούν σε ασφάλεια όλες οι περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο του PYD/YPG δεν θα σταματήσουμε”, ανέφερε. Ο Ρουχανί είναι ότι πρέπει όλοι να προσέξουν την εδαφική ακεραιότητα, εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία της Συρίας ως τον πιο σημαντικό στόχο.  Ο Πούτιν είπε ότι η δική τους οριστική απόφαση είναι υπέρ της διασφάλισης της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της Συρίας.

Συγκεκριμένα στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας συνδέεται με την τήρηση ίσων αποστάσεων απέναντι σε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να εκδιωχθούν όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις που απειλούν όχι μόνο τη Συρία αλλά και τις γύρω χώρες και μάλιστα την περιοχή ολόκληρη.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι με την επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη η Τουρκία έθεσε υπό ασφάλεια ένα πεδίο 4 χιλιάδων χιλιομέτρων. Ανέφερε ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν μαζί με Ρωσία και Ιράν για να μετατρέψουν εκείνη την περιοχή σε κατάσταση που να μπορούν και πάλι οι Σύριοι να επιστρέψουν και να ζήσουν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως η Τουρκία δεν θα βρει ηρεμία αν δεν βρει ηρεμία η Συρία. Κάλεσε την διεθνή κοινότητα να στηρίξει τις προσπάθειες για εξεύρεση μιας δίκαιης και εφαρμόσιμης λύσης στο πρόβλημα της Συρίας.

Ο Ροχανί ανέφερε ότι η περιοχή τα τελευταία χρόνια είναι αντιμέτωπη με ένα μεγάλο και πολύ σημαντικό πρόβλημα και αυτό το πρόβλημα είναι η τρομοκρατία. “Αυτοί οι τρομοκράτες έχουν εκπαιδευτεί από κάποιες χώρες, αυτές οι χώρες τους διασφάλισαν χρήματα και τους παρέδωσαν σύγχρονα όπλα. Αυτοί οι τρομοκράτες μπορούν να πουλούν το πετρέλαιο που ανήκει στη Συρία και να καταστρέφουν τα αξιόλογα μουσεία της Συρίας”, ανέφερε.

Ο Ιρανός Πρόεδρος είπε πως κάποιες μεγάλες δυνάμεις του κόσμου και πρώτα οι ΗΠΑ ήθελαν τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος να μείνουν στην περιοχή για πολλά χρόνια και τα τις χρησιμοποιούν ως μέσο τους αλλά λαοί όπως της Συρίας και του Ιράκ με τη βοήθεια φιλικών χωρών χάλασαν αυτή τη συνωμοσία. Όπως είπε η πιο ευτυχισμένη στιγμή για τον ίδιο σήμερα ήταν που συμφώνησαν και οι τρεις ηγέτες να βοηθήσουν τον καταπιεσμένο λαό της Συρίας. Ο Ιρανός Πρόεδρος είπε ότι στην Συρία πρέπει να υπάρξει ειρηνική διευθέτηση, προσθέτοντας πως σήμερα η κατάσταση των ανθρώπων στη Συρία είναι πραγματικά πολύ άσχημη. “Η πιο γιορτινή μέρα στην περιοχή μας θα είναι οπωσδήποτε την ημέρα που θα τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία”, ανέφερε.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν από την πλευρά του είπε ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ τους λέγοντας ότι η αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας Συρίας είναι πολύ σημαντική. “Υπάρχουν αυτοί που προσπαθούν να κομματιάσουν τη Συρία. Εμείς αποφασίσαμε να ενισχύσουμε την τριμερή μας συνεργασία”, είπε. Ωστόσο ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι είναι προτεραιότητά τους να προχωρήσει ο διάλογος μεταξύ των Σύριων. Είπε ότι στόχος τους είναι να εξολοθρεύσουν πλήρως τους τρομοκράτες. “Προσπαθούν να εμποδίσουν τις ειρηνευτικές μας διαδικασίες”, ανέφερε.

Σχετικά με το Αφρίν, ο Χασάν Ροχανί είπε στους ομολόγους του της Τουρκίας και της Ρωσίας ότι η περιοχή, την οποία έχουν καταλάβει οι τουρκικές δυνάμεις και άλλοι Σύροι σύμμαχοί τους, θα πρέπει να παραδοθεί στον συριακό στρατό, σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση.

«Οι εξελίξεις στο Αφρίν μπορούν να χρησιμεύσουν σε κάτι εφόσον δεν παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και ο έλεγχος αυτών των περιοχών θα πρέπει να παραδοθεί στον συριακό στρατό» υπογράμμισε.