Η Βρετανία παραδέχεται τώρα ότι δεν έχει διευκρινιστεί επιστημονικά ο τόπος παρασκευής του «νόβιτσοκ»

 

Ο επικεφαλής του βρετανικού στρατιωτικού επιστημονικού εργαστηρίου imagew-5.aspxπου ταυτοποίησε την τοξική ουσία «νόβιτσοκ» ως τον νευροπαραλυτικό παράγοντα στον οποίο εκτέθηκαν οι Σεργκέι και Γιούλια Σκριπάλ στο Σόλσμπερι, παραδέχθηκε ότι δεν έχει αποδειχθεί ο τόπος παρασκευής της ουσίας.

Μιλώντας την Τρίτη στο Sky News ο Διευθύνων Σύμβουλος του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Εργαστηρίου Άμυνας στο Πόρτον Ντάουν, Γκάρι Άιτκενχεντ είπε ότι δεν έχει καταστεί δυνατό να εξακριβωθεί η πηγή του δηλητηρίου.

«Μπορέσαμε να αναγνωρίσουμε την ουσία ως ‘νόβιτσοκ’, να αναγνωρίσουμε ότι ήταν στρατιωτικής διαβάθμισης παράγοντας νεύρων. Δεν έχουμε αναγνωρίσει την ακριβή πηγή, αλλά έχουμε παράσχει τις επιστημονικές πληροφορίες στην κυβέρνηση που μετά χρησιμοποίησε έναν αριθμό άλλων πηγών για να συνθέσει τα συμπεράσματα στα οποία έχει καταλήξει», είπε ο κ. Άιτκενχεντ.

Πρόσθεσε ότι η διακρίβωση της προέλευσης της ουσίας απαιτεί συμβολή στις έρευνες από άλλες πηγές, ορισμένες εκ των οποίων από τον τομέα των πληροφοριών ασφαλείας, στις οποίες η κυβέρνηση έχει πρόσβαση.

Επιβεβαίωσε πάντως ότι η παρασκευή της ουσίας απαιτεί «εξαιρετικά επιτηδευμένες μεθόδους», τις οποίες μόνο ένας κρατικός παράγοντας θα μπορούσε να εφαρμόσει.

Ο ίδιος απέκλεισε τις υπόνοιες που έχει αφήσει η Ρωσία ότι η ουσία που δηλητηρίασε τους Σκριπάλ ίσως προέρχεται από το εργαστήριο του Πόρτον Ντάουν, αλλά απέφυγε να διευκρινίσει αν το εργαστήριο φυλάσσει δείγματα ουσιών της οικογένειας «νόβιτσοκ».

Συμπλήρωσε ότι για την ουσία αυτή δεν υπάρχει γνωστό αντίδοτο και ως εκ τούτου δε χορηγήθηκε κάποιο αντίδοτο στους Σκριπάλ.