Πούτιν-Ερντογάν συμφώνησαν για S-400, Aκκουγιου και εμπορικές συναλλαγές

Σήμερα η τριμερής  για το μέλλον της Συρίας

 

Η εφαρμογή της συμφωνίας για την προμήθεια συστοιχιών πυραύλων επιφανείας-αέρος S-400 στην Τουρκία αποτελεί μια προτεραιότητα, δήλωσε την Τρίτη  ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνάντηση με τον Ερντογάν, ενώ θα επισπευστεί η παράδοσή τους.2404354

«Η προτεραιότητα στη συνεργασία (Ρωσίας-Τουρκίας) στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας είναι η εφαρμογή της συμφωνίας της παράδοσης συστημάτων συστοιχίας πυραυλικών συστημάτων S-400 Triumf», τόνισε ο Πούτιν σε μια συνάντηση του Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας – Τουρκίας στην τουρκική πρωτεύουσα στην Άγκυρα.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι προοπτικές για περαιτέρω παραδόσεις προηγμένων ρωσικών αμυντικών προϊόντων στην Τουρκία θα συζητηθεί διεξοδικά σε μια συνάντηση μιας σχετικής διακυβερνητικής επιτροπής.

Ο Ερντογάν από την πλευρά του τόνισε ότι το θέμα των S-400 έχει κλείσει, ενώ αναφέρθηκε και στην κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Άκκουγιου, ο οποίος, με ρωσική βοήθεια, αναμένεται να λειτουργήσει το 2023.

Ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε ότι οι ρωσοτουρκικές σχέσεις ξεπέρασαν δύσκολιες δοκιμασίες, πλέον όμως εισέρχονται σε νέα φάση.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών σήμερα ανέρχονται σε 22 δισεκατομμύρια δολάρια και στόχος είναι σύντομα να φτάσουν τα 100 δισεκατομμύρια.

Συνεργασία βλέπει ο Τούρκος πρόεδρος και στον τομέα του τουρισμού, αφού εκτίμησε ότι ο αριθμός των Ρώσων τουριστών στη χώρα του θα ανέλθει από τα 4,7 εκατομμύρια σήμερα, στα 6 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση, και με τη συμμετοχή του ηγέτη του Ιράν, όπου θα συζητηθεί το θέμα της Συρίας.