Π.τΔ:Ευρύτερη ανησυχία από συμπεριφορές που απειλούν την ειρήνη

Υπάρχει ευρύτερη ανησυχία και στην Ευρώπη και στις χώρες της περιοχής και στις ΗΠΑ από ανάλογες συμπεριφορές, που συνεχώς απειλούν την ειρήνη, δήλωσε την Τρίτη ,ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στη συμπεριφορά της Τουρκίας.imagew-3.aspx

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο επισκέψεων σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ, και κληθείς να σχολιάσει τη συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντέτεινε τη δική μας ψυχραιμία και τη δική μας συμπεριφορά  που συνάδει με το διεθνές δίκαιο.

«Αυτό που έχει σημασία είναι η δική μας ψυχραιμία και η δική μας συμπεριφορά, η οποία συνάδει απόλυτα με το διεθνές δίκαιο», είπε και πρόσθεσε πως «εμείς υπερασπιζόμαστε αρχές και αξίες, όχι μόνο για μας αλλά για όλους τους Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Αυτό που ζητούμε και επιδιώκουμε είναι να υπάρξει συνεννόηση και όχι όξυνση, μακριά από ρητορικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν την ανησυχία αυτή μοιράζονται και άλλα κράτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως «υπάρχει ευρύτερη ανησυχία και στην Ευρώπη και στις γείτονες χώρες και στις ΗΠΑ και ευρύτερα από ανάλογες συμπεριφορές που συνεχώς απειλούν την ειρήνη».

Σε σχέση με το δείπνο που θα έχει στις 16 Απριλίου με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, και απαντώντας σε ερώτηση για τις προσδοκίες του από αυτό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχήθηκε αυτό που ο Τ/κ ηγέτης τον καλεί να πράξει, να προβληματίσει και τον ίδιο.  «Δηλαδή», όπως είπε, «να υπάρξει μια αλλαγή νοοτροπίας που να οδηγεί στον αλληλοσεβασμό και όχι στην επιβολή της μιας κοινότητας επί της άλλης και ιδιαίτερα εκείνης της κοινότητας που διεκδικεί υπερπρονόμια εις βάρος της άλλης».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε πως η ε/κ πλευρά, με απόλυτο σεβασμό, έχει αποδεχθεί την πολιτική ισότητα, όχι την αριθμητική, καθώς επίσης έχει αποδεχθεί και τρόπους ώστε το κράτος να γίνει λειτουργικό, με σεβασμό σε αρχές και αξίες, παγκόσμια αποδεκτές, όπως ισχύουν σε όλα τα άλλα κράτη του διεθνούς οργανισμού, ιδιαίτερα όμως της ΕΕ.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισκέφθηκε τα στρατόπεδα «Ηλία Παπακυριακού» και «Ανδρέα Ζάκου» στην Αθαλάσσα με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη.  Μιλώντας ενώπιον των αξιωματικών και οπλιτών της ΕΦ ο Πρόεδρος εξέφρασε τη χαρά του που βρέθηκε με τους νέους και τις νέες οι οποίοι έχουν ταχθεί να προασπιστούν τα πάτρια ιδιαίτερη αυτή την περίοδο που «ογκούται η προκλητικότητα από κάποιους που έχουν την εντύπωση ή που επιθυμούν ή που έχουν στρατηγική να αναβιώσουν καθεστώτα ή αυτοκρατορίες του παρελθόντος».

Ο Πρόεδρος σημείωσε πως αυτό που η δική μας πλευρά επιδιώκει είναι να δει το πώς μέσα από τον διάλογο επιτυγχάνει την επανένωση, την απελευθέρωση της πατρίδας, αλλά και τη δημιουργία ενός κράτους που θα διασφαλίζει σε όλους ανεξαίρετα τους πολίτες τα ανθρώπινα τους δικαιώματα, τον αλληλοσεβασμό, αλλά και τις αρχές όχι μόνο του διεθνούς δικαίου, αλλά ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Τόνισε πως ως χώρα μέλος της ΕΕ δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε εκπτώσεις από όσα οι υπόλοιποι των Ευρωπαίων πολιτών απολαμβάνουν.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι δικές μας στοχεύσεις δεν είναι η συνέχιση ενός απαράδεκτου στάτους κβο, αλλά η δημιουργία ενός κράτους που θα είναι λειτουργικό, που θα μπορεί να είναι βιώσιμο, που θα είναι σύγχρονο και απόλυτα συμβατό βεβαίως με τις αρχές και αξίες της ΕΕ. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η δεδηλωμένη θέση μας για ένα διάλογο που θα τον διακρίνει ο αλληλοσεβασμός αλλά και τα όσα ισχύουν σε όλα τα άλλα κράτη του κόσμου, δηλαδή οι ίδιες αρχές και αξίες να διέπουν και το δικό μας κράτος», είπε.

Τόνισε πως η δική μας πλευρά δεν πρόκειται να υποχωρήσει από αυτές τις αρχές και αξίες γιατί είναι αναγκαίο να γίνει και συνείδηση και από τους Ε/κ και από τους Τ/κ ότι αν δεν διασφαλίσουμε την απόλυτη ανεξαρτησία και κυριαρχία του κράτους «θα μετατραπούμε σε ένα ‘κινούμενο’ από την όποια τρίτη δύναμη θέλει να συνεχίσουν εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα, μόνιμη παρουσία στρατευμάτων».

Αμέσως μετά επισκέφθηκε το Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ «Ανδρέας Ζάκος», όπου αρχικά εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού Ελληνισμού προς όλους τους οπλίτες, αξιωματικούς και υπαξιωματικούς για την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως οι ανάγκες γενικότερα του ευρύτερου Ελληνισμού το υπαγορεύουν.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε στη συνέχεια πως αυτό που επιδιώκει η Κυβέρνηση σε απόλυτη συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση και γενικότερα με την ελληνική πολιτική ηγεσία, είναι μέσα από τη συντονισμένη ενεργοποίηση των δράσεων «να ευαισθητοποιήσουμε τόσο τους εταίρους μας στην ΕΕ αλλά και ευρύτερα τους διεθνείς παράγοντες ώστε επιτέλους να υπάρξει κατανόηση από κάποιους των γειτόνων μας ότι αυτό που υπαγορεύει την ευημερία των λαών είναι η ειρήνη, ιδιαίτερα ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου».

Τέλος, ο Πρόεδρος ευχήθηκε Καλή Ανάσταση σε όλους, στην Κύπρο και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό για να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα, όπως και το πράττει, τις όποιες απειλές από οποιονδήποτε και αν προέρχονται.