Εισηγήσεις και μέτρα από τον υπουργό αναμένει η Επ.περιβάλλοντος για τις αναπτύξεις στις Θαασσινές Σπηλιές

Συγκεκριμένες εισηγήσεις και μέτρα βρίσκονται  στο γραφείο του Υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Καδή προς συζήτηση, αναφορικά με το θέμα των αναπτύξεων στις «Θαλασσινές Σπηλιές» και σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις, όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής η οποία συζήτησε την Τετάρτη το θέμα.imagew-5.aspx

Ο Διευθυντής Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου, αφού ανέφερε ότι ενώ οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από τις συγκεκριμένες αναπτύξεις εξετάζονταν από το τμήμα του διαπιστώθηκε ότι σε ένα από τα τεμάχια υλοποιείτο η οικοδόμηση κάποιων οικιών, την οποία σταμάτησε η πολεοδομική αρχή.

Πρόσθεσε ότι στην πορεία της διαδικασίας αυτής διαπιστώθηκε από άλλο Υπουργείο ότι υπήρχαν θέματα διαδικασιών που δεν έγιναν όπως έπρεπε το 2008 για καθορισμό της ζώνης στη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ αναφέρθηκε και σε άλλες παρατυπίες που λάμβαναν χώρα στην περιοχή από το 2009 όπως με την κατασκευή περιπτέρων, εστιατορίων, στη ζώνη της παραλίας, εκβραχισμό της ακτής, τοποθέτηση έντονων προβολέων και καλλιέργεια ξενικών ειδών χλωρίδας στην περιοχή.

Όπως είπε την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Υπουργού Περιβάλλοντος συνάντηση όλων των τμημάτων που ασχολούνται με τις αιτήσεις στις Θαλασσινές Σπηλιές και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο γραφείο του εισηγήσεις και μέτρα για να συζητηθούν.cache_728x3000_Analog_medium_500122_261078_1432018

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου ανέφερε ότι το πιο μεγάλο λάθος ήταν η αναθεώρηση της πολεοδομικής ζώνης της περιοχής από το 2008 χωρίς να βασίζεται σε μελέτες και να έχουν ληφθεί υπόψη θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος. Ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει εκπόνηση του τοπικού σχεδίου Ακάμα – Πέγειας πολύ σύντομα ώστε να αναθεωρηθούν οι πολεοδομικές και τουριστικές ζώνες ώστε να μην προχωρήσουν τα λάθη από το 2008. Εισηγήθηκε επίσης οι αναπτύξεις στην περιοχή να παγώσουν μέχρι να αναθεωρηθεί το τοπικό σχέδιο.

Παράλληλα τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό η ζώνη προστασίας της παραλίας να επανακαθοριστεί και να συνάδει με το πρωτόκολλο της Βαρκελώνης, ενώ δεν πρέπει να επιτρέπεται τοπιοτέχνηση μέσα στη ζώνη της παραλίας.

Εκ μέρους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ο Ανδρέας Κίκας ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει έλεγχος για την αναθεώρηση των πολεοδομικών ζωνών το 2008, ενώ ολοκληρώνεται έκθεση με άλλα ανώτατα ιδρύματα έξι κρατών-μελών της ΕΕ για θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές. Έκανε επίσης λόγο για παράγοντες που δεν λήφθηκαν υπόψη από το Τμήμα Περιβάλλοντος στις εκθέσεις του όπως η προστασία της μεσογειακής φώκιας στην περιοχή, η διάβρωση του εδάφους και η προστασία άλλων προστατευόμενων φυτών.

Εκ μέρους του Τμήματος Δασών ο Χάρης Νικολάου ανέφερε ότι το Τμήμα έχει προτείνει από το 2016 η περιοχή να κηρυχθεί σε κρατικό δάσος, εισήγηση που βρίσκεται στο γραφείο του Υπουργού αφού στην περιοχή υπάρχουν μεταξύ άλλων δυο φυτά σπάνια για την Κύπρο.

Έντονη ήταν η παρέμβαση του ΕΤΕΚ με τον Διευθυντή του Χριστόδουλο Χατζηοδυσσέως να κάνει λόγο για προδιαγεγραμμένο έγκλημα στην περιοχή και να αναφέρει ότι «δεν είναι αυτή η ανάπτυξη που θέλουμε». Το κλειδί όπως είπε είναι οι ζώνες ανάπτυξης. Εισηγήθηκε επίσης το κράτος να σηκώσει το βάρος της ευθύνης για τις λανθασμένες αποφάσεις που έλαβε, να δοθούν αποζημιώσεις στους επηρεαζόμενους και να γίνει αποκατάσταση.

Ο Δήμαρχος Πέγειας υποστηρίζει την ανάπτυξη
Ο Δήμαρχος Πέγειας Μαρίνος Λάμπρου ανέφερε ότι η περιοχή δέχεται πόλεμο όσον αφορά το θέμα της ανάπτυξης ενώ σημείωσε ότι το συγκεκριμένο ξενοδοχείο που κτίζεται στην περιοχή δεν κτίζεται στην ακτογραμμή αλλά πίσω από αυτή. Σημείωσε ότι στην Πέγεια έχει πάνω από 30 χρόνια να κτιστεί ξενοδοχείο και ότι ο Δήμος θέλει ανάπτυξη στην περιοχή και θα προχωρήσει σε αυτή σε συνεργασία με επιστήμονες για λήψη κάποιων μέτρων για προστασία του περιβάλλοντος.  Εξάλλου ερωτηθείς από δημοσιογράφους μετά το πέρας της Επιτροπής κατά πόσο έχει συμφέρον από τις συγκεκριμένες αναπτύξεις είπε ότι δεν είναι μέτοχος αλλά ως πολιτικός μηχανικός έκανε διάφορες συνεργασίες και κάποιες στατικές μελέτες για έργο μιας από τις εταιρείες που σχετίζονται με τις αναπτύξεις στην Πέγεια.

Η Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας Μαρίνα Αργυρού μίλησε για τη σημασία της περιοχής των Θαλασσινών Σπηλιών για την αναπαραγωγή και ξεκούραση της μεσογειακής φώκιας και είπε ότι πρέπει να υπάρξουν μέτρα ελαχιστοποίησης της παρουσίας του κοινού 200 στην περιοχή αναπαραγωγής αυτού του προστατευόμενου είδους.
Αντιδράσεις και διαφωνίες βουλευτών 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αδάμος Αδάμου, μιλώντας μετά το πέρας της Επιτροπής είπε ότι στην Επιτροπή ενημερώθηκαν για σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Γεωργίας με όλα τα αρμόδια τμήματα για να αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι με τις αναπτύξεις που έχουν αδειοδοτηθεί. Η Επιτροπή είπε αναμένει να δει τα συμπεράσματα και τις εισηγήσεις της σύσκεψης που έγινε υπό την προεδρία του Υπουργού και το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα, ενώ ο ίδιος παρακάλεσε να μη δοθεί καμιά νέα άδεια μέχρι να βγουν τα συμπεράσματα και να φανεί τι θα γίνει με το τοπικό σχέδιο. Είπε επίσης ότι σήμερα στην Επιτροπή έγιναν αρκετές ερωτήσεις που θα απαντηθούν γραπτώς και μόλις υπάρξουν οι απαντήσεις η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου. Ο ίδιος ανέφερε ότι θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ περιβαλλοντικής προστασίας και ανάπτυξης ώστε να εξυπηρετούνται όλοι.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κώστας Κωνσταντίνου είπε ότι υπάρχουν νόμοι και κανονισμοί που πρέπει να εφαρμόζονται και να γίνονται σεβαστοί και εκεί που υπάρχουν ελλείψεις σε σχέση με αναπτύξεις πρέπει να προχωρήσει σε συγκροτημένα σχέδια η πολιτεία ώστε να υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον και να δίνεται μια μορφή ανάπτυξης. Είπε παράλληλα ότι κάποιοι είναι επιλεκτικά ευαισθητοποιημένοι και δεν αντέδρασαν σε άλλες περιπτώσεις που υπήρχαν παραβιάσεις και καταχρήσεις, αλλά δείχνουν συγκεκριμένη ευαισθησία για την Πέγεια, όπου για 20 και πλέον χρόνια υπήρξε μηδενική ανάπτυξη. Πρόσθεσε ότι το κράτος αλλά και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα εξέφρασε την έντονη ανησυχία του ΑΚΕΛ για τα όσα καταστροφικά, όπως είπε, διαδραματίζονται στην περιοχή για τη μορφολογία και τον οικότοπό της. Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση δεν ασχολείται και κρύβεται πίσω από γκρίζες εξασφαλισμένες άδειες και δεν εξετάζει γιατί δόθηκαν τέτοιες άδειες, ενώ ανέφερε ότι οι πιέσεις προς τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα ήταν επίμονες και αφόρητες για να δοθούν οι άδειες. Έκανε επίσης λόγο για αδράνεια των κυβερνώντων και έλλειψη βούλησης για σύγκρουση με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ο Βουλευτής Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης του ΔΗΚΟ έκανε λόγο για προσπάθεια να βρεθεί η Πάφος στο στόχαστρο και δήλωσε ότι το ΔΗΚΟ δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να επιτρέψει στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος – το οποίο όπως είπε σέβονται απόλυτα- να στοχοποιηθεί και να θυματοποιηθεί η Πάφος και οι Παφίτες. Ο άνθρωπος και το φυσικό περιβάλλον, είπε, μπορούν και πρέπει να συνυπάρξουν.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι τα προβλήματα στην Πέγεια απαιτούν άμεσα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να σέβονται τις τοπικές ανάγκες, να λαμβάνουν υπόψη τις επιχειρηματικές δραστηριότητα με γνώμονα τον σεβασμό και την προστασία του φυσικού δυναμικού της περιοχής. Πρόσθεσε ότι θα αναμένονται οι ανακοινώσεις του Υπουργού για να εξεταστεί κατά πόσο τα θέματα που εξετάστηκαν σήμερα στην Επιτροπή επιλύονται.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι στην Επιτροπή άκουσαν για μια σειρά από αδειοδοτήσεις για τις οποίες δεν είναι σίγουροι αν έγινε η δέουσα περιβαλλοντική μελέτη αλλά συζητούσαν για προκαταρτικές. Έκανε μεταξύ άλλων λόγο για παρεμβάσεις σε παραλία που ήταν δασική γη, παράνομα ανεγειρόμενες οικίες για τις οποίες δεν αντέδρασε ακόμα το κράτος και για αλλαγή ζωνών και παραχώρηση αδειών χωρίς να πάρει κανείς είδηση. Εισηγήθηκε να σταματήσουν να δίνονται άδειες μέχρι να γίνουν οι σωστές διαδικασίες για την περιοχή και να εξεταστούν νομικά οι διαδικασίες και μετά να προχωρήσουν.

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Άννα Θεολόγου ανέφερε ότι σε αυτό το κράτος κάποιοι κλείνουν τα μάτια ή κάνουν στραβά μάτια για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα και να βρουν τα παραθυράκια του νόμου ώστε να επιτρέψουν αναπτύξεις μόνο και μόνο για το συμφέρον δισεκατομμυρίων που μπορεί να εισρεύσουν στα ταμία των τραπεζών και των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Παύλος Μυλωνάς δήλωσε ότι στο όνομα της ανάπτυξης «έχουμε καταστρέψει το Παραλίμνι, τη Λεμεσό και την Αγία Νάπα», προσθέτοντας ότι το θέμα την ανάπτυξης πρέπει να επαναπροσδιοριστεί πέραν της οικονομικής πτυχής.

Πριν από την συνεδρία της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις αναπτύξεις στις Θαλασσινές Σπηλιές από το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.