Η Μόσχα απαιτεί απτές αποδείξεις για την υπόθεση δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκριπάλ


Η Ρωσία απαιτεί να δει απτές αποδείξεις του νευροτοξικού παράγοντα που η βρετανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι είναι απόδειξη ότι η Μόσχα ευθύνεται για τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ, του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα στη Βρετανία, δήλωσε την Τετάρτη  ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια.2389558

“Απαιτούμε να χορηγηθούν απτές αποδείξεις του φερόμενου ρωσικού ίχνους που βρέθηκε”, τόνισε ο Νεμπένζια στην επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την υπόθεση που ζήτησε το Λονδίνο.

“Δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε, τίποτε να κρύψουμε”, συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση των ΗΠΑ συμφωνεί με την εκτίμηση της Βρετανίας ότι η Ρωσία ευθύνεται για την επίθεση με τη χρήση νευροτοξικού παράγοντα στη βρετανική επικράτεια που είχε στόχο έναν Ρώσο πρώην διπλό πράκτορα και υποστηρίζει την απόφαση του Λονδίνου να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες, τόνισε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Η αμερικανική προεδρία θεωρεί ότι η επίθεση αυτή “ταιριάζει με τον τρόπο συμπεριφοράς” της Ρωσίας, η οποία “αψηφά τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες”, “υπονομεύει την εθνική κυριαρχία και ασφάλεια χωρών σε όλο τον κόσμο” και “αποπειράται να ανατρέψει και να καταρρακώσει τους δυτικούς δημοκρατικούς θεσμούς και τις (δημοκρατικές) διαδικασίες”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Το Παρίσι “θα συντονίσει” με το Λονδίνο “τις προσεχείς ώρες” την απάντησή του για την υπόθεση δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκριπάλ, του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα στη Βρετανία, δήλωσε αργά χθες  ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

“Τις προσεχείς ώρες, η Γαλλία θα βρίσκεται σε επαφή στο ανώτατο επίπεδο με τις βρετανικές αρχές για τον συντονισμό της απάντησής μας”, δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας.

“Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις έρευνες που διεξάγουν οι βρετανοί εταίροι μας”, συμπλήρωσε ο Λεντριάν.

Τη Ρωσία δείχνει η Αμερικανίδα Πρέσβειρα στον ΟΗΕ 

Η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι δήλωσε ΤΗΝ τετάρτη  σε επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που ζήτησε το Λονδίνο ότι «η Ρωσία ευθύνεται για τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ»

“Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία ευθύνεται για την επίθεση ενάντια σε δύο ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, χρησιμοποιώντας ένα νευροτοξικό παράγοντα στρατιωτικού τύπου”, τόνισε η Χέιλι στο ΣΑ, σημειώνοντας ότι αυτό “δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό”.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που επίσημα χείλη από τις ΗΠΑ κατηγορούν τόσο ξεκάθαρα τη Μόσχα για την υπόθεση Σκριπάλ.

Για το “έγκλημα” της Ρωσίας θα πρέπει να ληφθεί δράση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, είπε χαρακτηριστικά.

“Οι ΗΠΑ στέκονται απολύτως αλληλέγγυες με το Ηνωμένο Βασίλειο”, συμπλήρωσε η Αμερικανίδα διπλωμάτης.

Ο Σεργκέι Σκριπάλ, 66 ετών, και η κόρη του Γιούλια, 33 ετών, βρέθηκαν αναίσθητοι στις 4 Μαρτίου σε ένα παγκάκι στο Σάλσμπουριμ στη νοτιοδυτική Αγγλία.

Απελάσεις και διακοπές επαφών με τη Ρωσία ανακοίνωσε η Μέι

 

Σε μια άλλη εξέλιξη η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε την Τετάρτη την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών που υπηρετούν στο Ηνωμένο Βασίλειο ως αντίποινα για τη ρωσική ενοχή στην υπόθεση Σκρίπαλ, στην οποία έχουν καταλήξει οι βρετανικές έρευνες.imagew-7.aspx

Οι 23, είπε η κ. Μέι, πιστεύεται ότι είναι αδήλωτα στελέχη των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών ασφαλείας. Έχουν διορία μίας εβδομάδας να φύγουν. Πρόκειται για τη μαζικότερη απέλαση διπλωματών από τη Βρετανία για πάνω από τρεις δεκαετίες.

Παράλληλα ακυρώνονται οι υψηλού επιπέδου πολιτικές και διπλωματικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών και στο πλαίσιο αυτό αποσύρεται η πρόσκληση προς τον Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για επίσκεψη στο Λονδίνο.

Δε θα υπάρξει δε εκπροσώπηση της Βρετανίας σε επίπεδο κυβερνητικών αξιωματούχων και μελών της βασιλικής οικογένειας στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου της Ρωσίας το καλοκαίρι.

Παράλληλα θα εξεταστεί η υιοθέτηση νέας νομοθεσίας κατά της κατασκοπείας επί βρετανικού εδάφους, θα υιοθετηθούν οικονομικές κυρώσεις και θα αυξηθούν οι έλεγχοι που γίνονται σε Ρώσους υπηκόους που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Τερέζα Μέι τόνισε τις συνομιλίες και τη στήριξη που έλαβε από διεθνείς εταίρους ενώ είπε ακόμη ότι η Βρετανία προσπαθεί να πετύχει μια συζήτηση Ηνωμένα Έθνη, αλλά και να διασφαλίσει ότι ο Οργανισμός για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων θα μπορέσει να επαληθεύσει τα βρετανικά συμπεράσματα.

Η πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι θα ληφθούν και αλλά μέτρα που δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν.

Η κ. Μέι σημείωσε ότι η Ρωσία αντιμετώπισε τη διορία που δόθηκε για να παράσχει εξηγήσεις με σαρκασμό και περιφρόνηση, επομένως το συμπέρασμα είναι πως η Ρωσία είναι ενοχή για απόπειρα ανθρωποκτονίας με παράνομη χρήση κρατικής βίας.

Συμπλήρωσε ότι θέλει μια καλή σχέση με τη Ρωσία και ότι είναι «τραγικό» που ο Πρόεδρος Πούτιν ενήργησε κατ’ αυτόν τον τρόπο.