Η ΕΕ προτείνει άλλα 3 δις για τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία

Η  Τουρκία κλήθηκε να αποφεύγει την κλιμάκωση και να τερματίσει τις εντάσεις στην περιοχή

 


Την αναπλήρωση των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ του ταμείου βοήθειας για τη υποστήριξη των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν imagew-5.aspxκαι συγκεκριμένα ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο Επίτροπος ανακοίνωσε ότι το υπάρχον πακέτο των τριών δις, έχει δεσμευθεί πλήρως σε προγράμματα στήριξης επί του εδάφους και πως τώρα η Κομισιόν προτείνει την αναπλήρωσή του με άλλα τρια δις ευρώ, ένα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και δύο με απευθείας συνεισφορές των Κρατών Μελών (όπως ακριβώς συνέβη και στο πρώτο πακέτο).

Ο Επίτροπος δήλωσε πως το 2ο τμήμα της χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Τουρκία για τους Πρόσφυγες θα πρέπει να εγκριθεί ώστε να μη τεθεί υπό αμφισβήτηση η αποτελεσματική, ομολογουμένως, συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό.

Ωστόσο ο Επίτροπος ξεκαθάρισε ότι «η συνεργασία μας με την Τουρκία»  και «η προσέγγιση της Τουρκίας με την ΕΕ είναι κλειδί», στην όλη υπόθεση και αποτελεί «μια προσπάθεια μακροπρόθεσμης διαδικασίας» που όπως είπε «βασίζεται στην ξεκάθαρη πολιτική βούληση».

Σε αυτό το πλαίσιο ο Επίτροπος Αβραμόπουλος κάλεσε την Τουρκία να αποφεύγει την κλιμάκωση και τερματίσει τις εντάσεις στην περιοχή. Πραγματοποίησε δε, από το βήμα της καθημερινής ενημέρωσης των συντακτών στις Βρυξέλλες έκκληση προς την Τουρκία για την γρήγορη επιστροφή των 2 στρατιωτών από την Τουρκία.

Απαντώντας σε ερώτημα του ΚΥΠΕ σε σχέση με το μήνυμα που στέλνει η ΕΕ προς την Τουρκία με την έγκριση του νέου πακέτου ο Επίτροπος Αβραμόπουλος διέψευσε κατηγορηματικά ότι τα χρήματα αυτά «δίνονται στην Τουρκία», ή την τουρκική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα ο Επίτροπος τόνισε εμφατικά ότι «η δήλωση ΕΕ – Τουρκίας ισχύει σήμερα, και δεν επηρεάστηκε σε πολύ δύσκολες στιγμές στο παρελθόν». Σημείωσε ότι «οι διελεύσεις έχουν πέσει σε αριθμούς πάρα πολύ μικρούς» και ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Τουρκία φιλοξενεί  πάνω από 3 εκ. πρόσφυγες».

Διέψευσε δε ότι τα χρήματα του πακέτου «δίνονται στη Τουρκία», λέγοντας ότι «τα χρήματα αυτά δεν δίνονται στην Τουρκία, αλλά δίνονται στο fund που διαχειρίζεται τους πρόσφυγες που βρίσκονται την Τουρκία», μέσω του ΙOM – UNHCR» και ξεκαθάρισε ότι «παρά το ότι κάποιοι λένε ότι δεν δόθηκαν εκεί – σας διαβεβαιώ».

Απαντώντας σε σε δεύτερο ερώτημα  για τις αντιδράσεις των Κρατών Μελών σε σχέση με την κατανομή των χρημάτων μεταξύ κοινοτικού προϋπολογισμού και εθνικών συνεισφορών, τόνισε ότι «πάντοτε υπάρχουν και κάποιες αντιρρήσεις, θα συζητηθούν». Επέστησε όμως την προσοχή των Κρατών μελών  στην αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας. «Αντιλαμβάνεστε τι θα συμβεί», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην πιθανότητα κατάρρευσης.

Συνεχίζοντας την απάντησή του ο Επίτροπος σημείωσε ότι «είναι αλήθεια ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις έχουν περάσει πολλά στάδια», και εξήγησε ότι η Τουρκία «προσφέρει υπηρεσίες στους πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός της».

«Αφήνοντας στην άκρη τα όσα συνέβησαν τα τελευταία 2 χρόνια» είπε ο Επίτροπος, «επεσήμανα την ανάγκη να ξεπεραστούν τα προβλήματα του τελευταίου καιρού». Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο περιστατικό με τους Έλληνες στρατιώτες σημείωσε ότι «το περιστατικό αυτό με τους 2 στρατιώτες σε περιοχή που δεν είναι ξεκάθαρα τα σύνορα, είναι φυσικά, δεν έχουν φράχτες και τοίχους» παλαιότερα θα ήταν ένα περιστατικό που θα επιλυόταν με σύντομες συνομιλίες μεταξύ των δύο μερών: «ήταν παλιά θέμα μικρής συνεννόησης», είπε.

Κάλεσε δε την Τουρκία να τους απελευθερώσει και να μην επιβαρύνει το κλίμα, σημειώνοντας ότι «έχει λάβει αυτό το θέμα δυσανάλογες διαστάσεις από ότι πραγματικά είναι». «Δεν διακυβεύεται η ασφάλεια μιας χώρα από ένα μικρό λάθος που τους οδήγησε να περάσουν στην τουρκική επικράτεια».

Επιπλέον κάλεσε να συνεχιστεί η ευρωτουρκική συνεργασία, η οποία απεδείχθη θετική, ζήτησε από την Τουρκία ρεαλισμό και σύνεση, «αμοιβαία θέληση να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στον κοινό μας δρόμο που διανοίγει την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».

Τέλος σε σχέση με τη Σύνοδο ΕΕ- Τουρκίας στη Βάρνα είπε, ότι «είναι ευκαιρία να αποσαφηνιστούν πολλές πτυχές στη Βάρνα σε σχέση με τη συνεργασία ΕΕ Τουρκίας» και «προσβλέπουμε σε μια καλή συνάντηση στη Βάρνα και εργαζόμαστε για την επιτυχία της».

Ενώ επεσήμανε ότι η Κομισιόν έχει υπόψιν της την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα προενταξιακά κονδύλια και «την λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψιν – έχουμε ήδη λάβει μέτρα για να το αντιμετωπίσουμε», είπε, εξηγώντας ότι  «τα προγράμματα για το 2017 έχουν ήδη προσαρμοστεί στην μικρή απορρόφηση»  και έχουν επαναπροσανατολιστεί σε άλλες προτεραιότητες.