Τα κόμματα καταδικάζουν τις τουρκικές προκλήσεις

Τα κόμματα ΑΚΕΛ, Αλληλεγγύη και Κίνημα Οικολόγων με ανακοινώσεις τους  καταδικάζουν τις τουρκικές προκλήσεις τόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ όσο και στα Ιμιά καθώς και τις απειλές του Τούρκου Προέδρου .

Ο εκπροσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στ. Στεφανου ανέφερε:

«Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματός του είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες, συνιστούν κλιμάκωση της προκλητικότητας της Τουρκίας, καθώς και απειλή για την ειρήνη στην περιοχή.imagew-3.aspx
Η πειρατική και επικίνδυνη συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να περνά απαρατήρητη. Η διεθνής κοινότητα, και ιδίως ο ΟΗΕ και η ΕΕ, πρέπει αποφασιστικά να αντιδράσουν.

Για τις τουρκικές προκλήσεις ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Κ.Ε. ΑΚΕΛ αναφέρει:

«Η τουρκική προκλητικότητα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ξεπεράσει πλέον κάθε προηγούμενο. Η Τουρκία για άλλη μια φορά προβαίνει σε κινήσεις που συνιστούν κατάφορη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ειδικότερα του συμβατικού και εθιμικού δικαίου της θάλασσας.
Τέτοιες ενέργειες έχουν επιπτώσεις όχι μόνο επί των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά αφορούν και επηρεάζουν τους ευρύτερους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο με ένα καθόλα αρνητικό τρόπο. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει έμπρακτες πρωτοβουλίες ώστε να μην αφεθεί η Τουρκία να διαδραματίζει ρόλο σύγχρονου πειρατή στην ευρύτερη περιοχή μας- επιχειρώντας παράνομα και δια της ισχύος να χαράξει ένα δικό της ενεργειακό χάρτη.
Καθήκον της κυβέρνησης και όλων των πολιτικών δυνάμεων, είναι  να αναληφθεί κάθε δυνατή διπλωματική πρωτοβουλία ώστε να ασκηθούν προς την Τουρκία όλες οι απαραίτητες πιέσεις για τερματισμό των προκλητικών της ενεργειών. Το ΑΚΕΛ έχει ήδη προβεί σε τέτοιες ενέργειες. Με δεδηλωμένο βέβαια στόχο την απρόσκοπτη συνέχιση του γεωτρητικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο ξεκίνησε επί της διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια.
Ανέκαθεν εκτιμούσαμε και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων είναι η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Οι σχετικές συγκλίσεις του 2010 στις οποίες κάνει αναφορά και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στην τελευταία του Έκθεση πρέπει να διαφυλαχθούν γιατί διασφαλίζουν τη μία κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα. Και, ταυτόχρονα, επιλύουν συνολικά το ζήτημα του φυσικού αερίου με τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.»

 

Αλληλεγγύη

 

«Αναφορικά με τις προειδοποιήσεις Ταγιπ Ερντογάν, (σ.σ. αυτοί που ξεπερνούν τα όρια στην Κύπρο και στο Αιγαίο, να μην κάνουν το λάθος βήμα) αλλά και το τραγικό χθεσινό επεισόδιο στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, κατά το οποίο σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος εμβολίστηκε από τουρκική ακταιωρό, το Κίνημα Αλληλεγγύη σημειώνει  τα εξής:
«Oι Τούρκοι δεν απέκρυψαν ποτέ την πρόθεση τους για στρατιωτική επίθεση, εμείς δεν τους ακούγαμε, διαλύσαμε την οποιαδήποτε μορφή άμυνας, αφήσαμε την Κύπρο ανοχύρωτη και απροστάτευτη και δεν επιβάλαμε καμιά κύρωση στην Τουρκία.
Οι απειλές του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου υλοποιούνται. Ήδη το τουρκικό ναυτικό επιτίθεται εναντίον ελληνικών περιπολικών. Το επόμενο βήμα είναι οι γκρίζες ζώνες να τεθούν υπό την άμεση επιτήρηση του τουρκικού ναυτικού, και αυτό που μας είχε απειλήσει ότι θα κάνει το 2019 ο Κιλιτσντάρογλου, να γίνει πραγματικότητα».
Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωση του το Κίνημα Αλληλεγγύη και προσθέτει: «Ας αφυπνιστεί ο Ελληνισμός. Ας αφυπνιστούν οι κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας και ας κατανοήσουν ότι χωρίς αποτρεπτική ισχύ δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους Αττίλες».
«Εδώ ένα ανύπαρκτο κράτος των Κούρδων μαχητών τους έχει προκαλέσει τρομακτικές απώλειες. Πώς είναι δυνατόν ένα κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ και δύο κράτη – μέλη της ΕΕ να μην έχουν την δυνατότητα της αυτοάμυνας, και να επιτρέπουν στον καθένα να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα, είτε στην ΑΟΖ είτε στην αιγιαλίτιδα ζώνη;» διερωτάται καταληκτικά το Κίνημα Αλληλεγγύη.

Δήλωση Γιώργου Περδίκη

Κατά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Ενέργειας & Εμπορίου της Βουλής, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κ. Γιώργος Περδίκης, δήλωσε:

«Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και όσα συμβαίνουν στην περιοχή του Αιγαίου, αποδεικνύουν ότι η Τουρκία δεν μπλοφάρει αναφορικά με την επέμβαση της στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Με βάση όσα μας είπε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, καταλαβαίνω πως ήταν σήμερα πολύ καλά προετοιμασμένη η τουρκική επιχείρηση, για την οποία μάλιστα είχε προειδοποιήσει και της ιταλική κυβέρνηση ο ίδιος ο Ερντογάν, κατά την επίστεψή τους στην Ρώμη.

Ιδιαίτερη εντύπωση μου προκαλεί όμως η έλλειψη προγραμματισμού και μέτρων πρόληψης από την μεριά της κυπριακής και της ελληνικής κυβέρνησης. Ελπίζουμε πως πολύ σύντομα θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο για να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις και για το τεμάχιο 3 και για τη διαχείριση του κοιτάσματος «Αφροδίτη». Ταυτόχρονα καλό θα είναι να περιοριστούν οι υπερβολικές δηλώσεις σε σχέση με τη δυνατότητα του κοιτάσματος «Καλυψώ». Φαίνεται πως όσα λέει ο Υπουργός είναι διαφορετικά από όσα λέει η εταιρεία ΕΝΙ, σε σχέση με τις πραγματικές παραμέτρους του κοιτάσματος».