Ο Τούρκος ΥΠΕΞ απειλεί τις ΗΠΑ: Ή θα βελτιώσουμε τις σχέσεις μας ή θα τις χαλάσουμε εντελώς

 

Την Πέμπτη θα βρίσκεται στην Τουρκία ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον για να συζητήσει τις επιχείρηση στην Αφρίν του τουρκικού στρατού αλλά και να πιέσει την Άγκυρα να μην προχωρήσει με επιχείρηση στο Μέμπιτς. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ενόψει της επίσκεψης ότι  “Η θα βελτιώσουμε τις σχέσεις μας ή θα τις χαλάσουμε εντελώς”.Unknown

Ήδη το Σαββατοκυρίακο έφτασε στην Άγκυρα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Χέμπερτ Μακμάστερ ο οποίος είχε συνάντηση με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.

Σήμερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως οι Κούρδοι μαχητές της Συρίας (YPG) άφησαν ελεύθερους τους τζιχαντιστές και μαζί πολεμούν εναντίον της Τουρκίας. “Τους καθαρίζουμε και από αέρος και από ξηράς. Εάν οι ΗΠΑ δεν κάνουν αυτά που πρέπει, αυτό ισχύει και για το Μέμπιτς και την ανατολική πλευρά του Ευφράτη. Θα καθαρίσουμε τα εδάφη της Τουρκίας από αυτούς τους τρομοκράτες και θα παραδώσουμε το Αφρίν στο λαό του”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε πως οι προσδοκίες τους από τις ΗΠΑ είναι καθαρές, πλέον δεν θέλουν υποσχέσεις αλλά συγκεκριμένα βήματα. “Για να συζητήσουμε τα θέματα που υπάρχουν ενώπιόν μας πρέπει πρώτα να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Η Τουρκία δεν αδικεί κανέναν φίλο της. Αλλά οι ΗΠΑ έκαναν πολλά λάθη. Οι ΗΠΑ δεν κράτησαν τις υποσχέσεις που μας έδωσαν”, είπε ο Τούρκος Υπουργός, προσθέτοντας ότι από τον Τίλερσον θα ζητήσουν συγκεκριμένα βήματα. “Οι σχέσεις μας είναι σε πολύ κρίσιμο σημείο. Ή θα βελτιώσουμε τις σχέσεις μας ή θα τις χαλάσουμε εντελώς”, ανέφερε.