Θα διαβιβάσουν στην ΕΕ τις καταγγελίες τους οι πιλότοι

 

Ο Υπουργός κάλεσε τους πιλότους να αγοράσουν οι ίδιοι  την Εταιρεία

Σε νέες σοβαρές καταγγελίες με υπονοούμενα για σοβαρή διαπλοκή τις Κυπριακές Αερογραμμές προέβησαν και σήμερα οι πιλότοι οι οποίοι όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΠΙ Πέτρος Σουππουρής, den-thelo-na-xero-tous-dolofonous-tis-oikogeneias-mouαύριο θα αποστείλουν συμπληρωματική επιστολή καταγγελίας για διαπλοκές στις ΚΑ.. ο κ. Σουππουρής ανέφερε ότι η διαδικασία που ακολουθείται για το κλείσιμο των ΚΑ και πώληση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας από τα Υπουργεία Οικονομικών και Συγκοινωνιών και ενδεχομένως από το Προεδρικό, όπως είπε, δεν συμφέρει ούτε στο κράτος ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ούτε και στους εργαζόμενους.
Πρόσθεσε ότι στην επιστολή αναφέρονται όλα αυτά τα στοιχεία εμπεριστατωμένα, επισημαίνοντας ότι, αφού στον τόπο μας δεν υπάρχει έλεγχος, ας ελέγξουν κάποιοι τρίτοι τα πολύ σοβαρά θέματα που εγείρονται. Δηλώσεις έγιναν στο Ραδιόφωνο του ΡΙΚ αλλά και σε διάσκεψη τύπου που πραγματοποιήθηκε από την ΠΑΣΥΠΙ.

Ο κ. Σουππουρής μιλώντας σε άλλη εκπομπή έκανε λόγο για «συγγενικές» επιχειρηματικές σχέσεις του Μαρίνου Καλλή, νέου προέδρου του Δ.Σ. των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ), μέσω συνεταίρων του σε εταιρείες. Από την εκπομπή «Ενημέρωση Τώρα», ο πρόεδρος της συντεχνίας των πιλότων ΠΑΣΥΠΙ, Πέτρος Σουππουρής, ανέφερε πως ο Μαρίνος Καλλής είναι πρόεδρος της εταιρείας «APOLLO INVESTMENT FUND», με μέλη του ΔΣ τους Μενέλαο Σιακόλα, Γιάννο Λούτσιο και Αλέξανδρο Σίνκα, με τον κ. Σιακόλα να είναι μέλος πολλών ΔΣ του ομίλου Σιακόλα, μετόχου της Hermes.
Είπε επίσης ότι γαμπρός του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γιάννος Λούτσιος, φαίνεται επίσης να είναι και μέλος του Δ.Σ. της Claride Public ltd, το 40,5% των μετοχών της οποίας ανήκει στην Amathus Public Ltd.
Ο τρίτος συνέταιρος του κ. Καλλή, ο Αλέξανδρος Σίνκα, είναι διευθυντής ανάπτυξης της Cybarco, όταν μέλος των Δ.Σ. στην ίδια εταιρεία και την Amathus Hotels είναι ο Αχιλλέας Κωσταντακόπουλος, ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της Aegean και μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας.
Ασφαλώς, είπε ο κ. Σουτππουρής οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των πιο πάνω ατόμων δεν αποτελούν κάτι το επιλήψιμο ούτε σημαίνουν και άμεση διαπλοκή, ωστόσο εγείρονται ερωτήματα περί της περίφημης χρηστής διοίκησης για την οποία τόσος λόγος γίνεται τις τελευταίες μέρες.

Από την πλευρά του ο νέος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών Μαρίνος Καλλής διευκρινίζει, σε ανακοίνωσή του, ότι δεν έχει άλλη επαγγελματική σχέση με οποιονδήποτε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Apollon Investment Fund PLC, πέραν της από κοινού υπηρεσίας τους στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, καθώς και ότι δεν έχει καμιά επαγγελματική σχέση με άλλη αεροπορική εταιρεία.
«Σχετικά με σημερινά δημοσιεύματα στον Τύπο, αναφέρω ότι είμαι Πρόεδρος της εταιρείας Apollon Investment Fund PLC («η Εταιρεία»), η οποία κατέχει επενδυτικό χαρτοφυλάκιο με ευρεία διασπορά σε μετοχές, ομόλογα και καταθέσεις και είναι Δημόσια Εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ). Το καταστατικό της Εταιρείας δεν επιτρέπει στρατηγικές επενδύσεις με μεγάλα ποσοστά σε Δημόσιες ή άλλες εταιρείες. Η Εταιρεία ανήκει σε ένα μεγάλο αριθμό μετόχων, γύρω στις 7,000 χιλιάδες, εκ των οποίων ο υποφαινόμενος, όπως επίσης και άλλοι Διοικητικοί Σύμβουλοι της Εταιρείας, έχουν μικρότερο ποσοστό από το 2% του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου έκαστος», προσθέτει.Αναφέρει, επίσης, ότι πλήρεις πληροφορίες για την Εταιρεία βρίσκονται στη διάθεση του κοινού μέσω του ΧΑΚ και της ιστοσελίδας της Εταιρείας.
«Συναφώς αναφέρω ότι δεν έχω άλλη επαγγελματική σχέση με οποιονδήποτε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Apollon Investment Fund PLC, πέραν της από κοινού υπηρεσίας μας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας. Επίσης, επιθυμώ να διευκρινίσω ότι δεν έχω καμιά επαγγελματική σχέση με άλλη αεροπορική Εταιρεία», καταλήγει ο κ. Καλλής, στην ανακοίνωση του

Ο υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του χαρακτήρισε ανευθυνότητες, τα όσα είπαν οι συντεχνιακοί πιλότοι . Τους κάλεσε ταυτόχρονα να επενδύσουν, όπως είπε, ελάχιστα από εκείνα που έχουν στο ταμείο τους, για να διατηρούνται οι δικοί τους πολύ ψηλοί μισθοί. Πρόσθεσε ότι, αν οι πιλότοι έχουν άποψη πώς η εταιρεία πρέπει να τύχει διαχείρισης, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να την παραχωρήσει στους ίδιους.
Ο Χάρης Γεωργιάδης τόνισε ότι εκείνοι που φέρουν μεγάλη ευθύνη για την πορεία της εταιρείας, ζητούν και τα ρέστα, κατά την έκφρασή του.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ «Πρώτη Ενημέρωση», ότι είναι επικίνδυνο να γίνονται συνεχώς καταγγελίες αλόγιστα, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι σήμερα, σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν, γίνονται καταγγελίες και τα θέματα διαπλοκής γίνονται γνωστά.
Το μήνυμα του προέδρου της Δημοκρατίας, τόνισε, είναι μηδενική ανοχή.
Για το θέμα της RyanAir, ο εκπρόσωπος επικαλέστηκε τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να υπάρξει συνεργασία με την εταιρεία, διότι το περιεχόμενο της προσφοράς της δεν ήταν το καλύτερο.