Eγγραφα και Η.Υπολογιστές στη δίκη για τη Δρομολαξιά

Δρομολαξιά Β΄

Με την αντεξέταση του Αλέξη Μαύρου, μάρτυρα υπεράσπισης του 7ου κατηγορούμενου Βενιζέλου Ζαννέττου στην υπόθεση για την επένδυση από το Ταμείο συντάξεων των εργαζομένων της CYTA, στο έργο Aero Centre στη Δρομολαξιά, συνεχίστηκε χθες Τρίτη  η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Κύπρου στη Λάρνακα.

VENIZELOS-ZANNETOS

Ο Αλέξης Μαύρος είναι εμπειρογνώμονας στη διερεύνηση ηλεκτρονικού εγκλήματος και εξέτασης ψηφιακών τεκμηρίων και μέχρι το 2010 ήταν υπεύθυνος του Δικανικού Εργαστηρίου του Αρχηγείου Αστυνομίας.

 

Κατά τη χθεσινή δικάσιμο ο Ηλίας Στεφάνου, συνήγορος υπεράσπισης του 7ου κατηγορούμενου Βενιζέλου Ζαννέττου, ζήτησε να γίνει εξέταση ενός δικανικού αντιγράφου που έλαβε η Αστυνομία από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του Μάριου Πολυβίου, συνεργάτη του μάρτυρα κατηγορίας Νίκου Λίλλη, για να διακριβωθεί κατά πόσον συγκεκριμένα έγγραφα εξετάστηκαν από τους ανακριτές.

Η Κατηγορούσα Αρχή δεν αποδέχθηκε το αίτημα, να εξεταστεί δηλαδή κατά πόσον εντοπίστηκαν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του Μάριου Πολυβίου τα συμβόλαια που έγιναν τον Ιανουάριο του 2011, μεταξύ των εταιρειών Wadnick Trading Ltd και Pollesson Holdings Ltd.

Ένα άλλο έγγραφο αφορούσε την απόδειξη είσπραξης 100 χιλιάδων ευρώ που πήρε ο 5ος κατηγορούμενος Γρηγόρης Σουρουλλάς από τον Μάριο Πολυβίου. Η απόδειξη είσπραξης αφορούσε την πρώτη δόση που έδωσε ο Νίκος Λίλλης στον Γρηγόρη Σουρουλλά για συμμετοχή της εταιρείας του, δηλαδή της Wadnick Trading Ltd, στην εταιρεία Pollesson Holdings Ltd, διοκτησίας των Γιάννη και Γρηγόρη Σουρουλλά και Ορέστη Βασιλείου.

Προχθές  ο κ. Μαύρος μετέβη στο Αρχηγείο Αστυνομίας και ζήτησε εκ νέου να του παραδώσουν τα συγκεκριμένα έγγραφα προκειμένου να κάνει την απαραίτητη εξέταση, να διερευνήσει δηλαδή κατά πόσον έγιναν επεμβάσεις στο αρχικό κείμενο ή όχι. Ο κ. Μαύρος ανέφερε στο Δικαστήριο ότι από την έρευνα που έκανε διεφάνη ότι δεν έγιναν αλλαγές πάνω στο αρχικό έγγραφο που εντοπίστηκε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του Μάριου Πολυβίου.

Ωστόσο από περαιτέρω έρευνα στα  αρχεία του ηλεκτρονικού υπολογιστή διεφάνη ότι στο συγκεκριμένο έγγραφο έγιναν τρεις αλλαγές. Σύμφωνα πάντα με όσα ανέφερε ο κ. Μαύρος κάποιος τρίτος έκανε αλλαγές στο έγγραφο, το οποίο στη συνέχεια έστειλε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του Μάριου Πολυβίου, που με τη σειρά του το τύπωσε και το έδωσε στον Γρηγόρη Σουρουλλά για να το υπογράψει.

Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Ελλη Παπαγαπίου παρουσίασε σήμερα το ίδιο έγγραφο ενώπιον του Κακουργιοδικείου και υποστήριξε ότι εάν κάποιος προέβαινε στην ίδια εξέταση αλλά με τη νεότερη έκδοση του συγκεκριμένου δικανικού λογισμικού, τότε θα αποκαλυπτόταν ότι δεν έγιναν αλλαγές πάνω στο αρχικό κείμενο.Ο μάρτυρας ζήτησε επανειλημμένως από την κ. Παπαγαπίου να του δώσει το original του εγγράφου προκειμένου να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις χρησιμοποιώντας το ίδιο λογισμικό το οποίο χρησιμοποιεί και η Αστυνομία. Ωστόσο η Κατηγορούσα Αρχή αρνήθηκε να πράξει κάτι τέτοιο υποβάλλοντας μάλιστα στον μάρτυρα ότι δεν έχει το απαραίτητο δικανικό εργαλείο για να κάνει αυτό που πρέπει.

«Φυσικά και κατέχω το συγκεκριμένο δικανικό εργαλείο αφού είμαι και αντιπρόσωπος της εταιρείας στην Κύπρο» είπε ο κ. Μαύρος προσθέτοντας πως «χρειάζομαι το original ( αυθεντικό) για να κάνω τις απαραίτητες εξετάσεις και να εξακριβώσω οτιδήποτε. Δεν μπορώ να κάνω κάτι από το hard copy (αντίγραφο)» είπε.

Η κ. Παπαγαπίου ανέφερε επίσης στο μάρτυρα ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ του εγγράφου που παρουσίασε σήμερα με αυτό του Αλέξη Μαύρου, σημειώνοντας μάλιστα ότι το πρόγραμμα που διαθέτει είναι ελαττωματικό. Ο μάρτυρας απάντησε ότι πραγματοποίησε την έρευνα του από το πρόγραμμα που υπάρχει στο Δικανικό Τμήμα του Αρχηγείου Αστυνομίας και άρα σημείωσε εάν «το δικό μου πρόγραμμα είναι ελαττωματικό τότε όλη η έρευνα που έγινε από την Αστυνομία για την υπόθεση, βασίζεται σε λανθασμένη βάση».

Στο σημείο αυτό η κ. Παπαγαπίου ζήτησε από τον μάρτυρα να παρουσιάσει ενώπιον του Κακουργιοδικείου την άδεια και τον αριθμό εργασίας του κάτι το οποίο έγινε στη συνέχεια.

Δεδομένου ότι υπάρχει διαφορά ώρας με την Καλιφόρνια όπου εδρεύει η εταιρεία – ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου δικανικού λογισμικού, για την οποία ο μάρτυρας έχει την αντιπροσωπεία στην Κύπρο, τελικά παρουσιάστηκε μήνυμα που εστάλη με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e- mail) με όλα τα απαραίτητα στοιχεία από την Υπεύθυνη για την Ευρώπη της εταιρείας.

Απευθυνόμενη στο μάρτυρα η κ.  Παπαγαπίου του υπέβαλε ότι δεν έχει καμία άδεια για να χειρίζεται το συγκεκριμένο δικανικό πρόγραμμα με τον μάρτυρα να αρνείται κάτι τέτοιο και να επαναλαμβάνει ότι όχι μόνο μπορεί να χειρίζεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά είναι και ο αντιπρόσωπος της εταιρείας στην Κύπρο.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο Πέμπτη 2 Οκτωβρίου με την κατάθεση  του Γιώργου Τσακκιστού, κατά τον επίδικο χρόνο, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA.

Υπενθυμίζεται ότι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι  Ευστάθιος Κιττής, τέως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA, Χαράλαμπος Τσουρής, τέως Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΗΚ και κατά τον ουσιώδη  χρόνο μέλος του Δ.Σ. της CYTA, Ορέστης Βασιλείου,  Διευθυντής της CytaVision και τέως Γενικός Γραμματέας της ΕΠΟΕΤ-ΟΗΟ-ΣΕΚ, Γιάννης Σουρουλλάς υπάλληλος της CYTA,  Γρηγόρης Σουρουλλάς, υπάλληλος του Κτηματολογίου, Βενιζέλος Ζαννέτος, στέλεχος του ΑΚΕΛ, Αντώνης Ιωακείμ, επιχειρηματίας και η εταιρεία Polleson Holdings Ltd.