Βουλή: Παράνομη η χρέωση υπερημερίας από τις τράπεζες

 

Η χρέωση της υπερημερίας από ορισμένες τράπεζες είναι παράνομη, τονίστηκε σήμερα από τους βουλευτές μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και της Επιτροπής Εσωτερικών, που συζήτησαν σήμερα σε κοινή συνεδρία το όλο θέμα.Ενώπιον των δύο Επιτροπών κατατέθηκε πρόταση νόμου του βουλευτή Νίκου Κουτσού που εκπροσωπεί τη Συμμαχία Πολιτών.βουλη+κυπρος

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε πως θέση του κόμματος του, του ΔΗΚΟ, είναι πως οι υπερβολικές χρεώσεις τόκων υπερημερίας είναι, θα είναι και ήταν παράνομες.«Σε καμία περίπτωση εμείς, θα νομιμοποιήσουμε τέτοιες χρεώσεις αντίθετα θα ενισχύσουμε τις προσπάθειες των δανειζομένων να αμφισβητήσουν αυτές τις χρεώσεις και γι αυτό επεκτείναμε την προστασία της νομοθεσίας, όταν κατατέθηκε με κυβερνητική πρόταση», σημείωσε.

Η Κυβέρνηση, συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος, περιόρισε επιβολή τόκου υπερημερίας στο 2%, εμείς θέλουμε να επεκτείνουμε την προστασία για να ξεκαθαρίζεται πως παράνομες χρεώσεις τόκων για υπηρεσίες πριν από το Σεπτέμβριο ήταν και είναι παράνομες και δεν δικαιούνται να τις απαιτούν οι τράπεζες.

Καλούμε όλους τους δανειζομένους, είπε, να αμφισβητήσουν τις χρεώσεις στα δικαστήρια για οποιεσδήποτε διαδικασίες επαναδιαπραγμάτευσης ή αναδιάρθρωσης των δανείων.

«Υφιστάμενες συμβάσεις και συμβάσεις που έχουν τερματιστεί, αυτές οι χρεώσεις είναι και ήταν παράνομες, δεν εφαρμόζουμε κάτι αναδρομικά που δεν ισχύει. Με τη νομοθεσία αυτό που ξεκαθαρίζουμε είναι ότι επιτρέπεται σε μια τράπεζα, εάν θέλει να πείσει πως δεν είναι παράνομες οι χρεώσεις, να πείσει το δικαστήριο σε περίπτωση που εκκρεμεί αγωγή», σημείωσε.
Οι δανειολήπτες, συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος, μπορούν να πάρουν τα λεφτά τους πίσω, οτιδήποτε έχει εισπραχθεί με παράνομο τρόπο και οφείλει η τράπεζα να το επιστρέψει.

«Αυτές οι χρεώσεις ήταν παράνομες γιατί με αυθαίρετες ερμηνείες οι τράπεζες προσπαθούν να περιορίσουν την εφαρμογή του νόμου. Στο δικαστήριο, οι τράπεζες ισχυρίζονται ότι μπορούν να χρεώνουν οποιοδήποτε επιτόκιο υπερημερίας, εκείνες που πιστεύουν ότι πρέπει να χρεώσουν, εάν έχουν ήδη τερματίσει μια σύμβαση.

«Δεν είναι έτσι. Είτε είναι σε ισχύ η σύμβαση ή τερματίστηκε η τράπεζα δεν δικαιούται να χρεώσει παράλογα επιτόκια υπερημερίας, μόνο επιτόκια που αντιπροσωπεύουν το κόστος της. Η Βουλή θα ξεκαθαρίσει αυτά τα ζητήματα τόσο για τις εν ισχύ συμβάσεις όσο και για μελλοντικές συμβάσεις και για όλες τις προηγούμενες συμβάσεις», είπε.

Οι παράνομες χρεώσεις, σημείωσε, ήταν παράνομες και πριν την ψήφιση της νομοθεσίας γιατί απαγορεύονταν και από άλλες νομοθεσίες που απαγορεύουν τιμωρητικές αποζημιώσεις.

«Καμία τράπεζα δεν δικαιούται να χρεώσει υπερβολικά επιτόκια υπερημερίας και οποιαδήποτε τέτοια χρέωση είναι παράνομη και πρέπει να επιστραφεί . Καλούμε τους δανειζομένους να διεκδικήσουν τα λεφτά τους και η Βουλή θα τους βοηθήσει να ζητήσουν τα λεφτά», διαβεβαίωσε.
Ερωτηθείς, ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος Τραπεζών διαφωνεί  για το όλο θέμα προσθέτοντας ότι ήδη υπάρχουν πολλές αποφάσεις δικαστηρίων που διαπιστώνουν πως τα επιτόκια υπερημερίας δεν αντικατοπτρίζουν το πραγματικό κόστος της τράπεζας κι είναι παράνομα και έχουν επιδικάσει υποθέσεις υπέρ των δανειζομένων.
Οι δανειολήπτες, σημείωσε, έχουν ήδη αυτό το δικαίωμα και ενισχύει τη διαπραγματευτική τους θέση.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου ανέφερε ότι μερικές τράπεζες έχουν βρει ένα καινούργιο κόλπο για να συνεχίσουν να υπερχρεώνουν εκείνους τους ανθρώπους που δεν είναι σε θέση να πληρώνουν τα δάνεια τους.

Εχουμε ψηφίσει ως Βουλή, σημείωσε, το τέρμα-πέρας της τοκογλυφικής πρακτικής τους να χρεώνουν στο όνομα της υπερημερίας τεράστια επιτόκια κι έχουμε βάλει όριο τα 2% και εν πάση περιπτώσει οποιονδήποτε επιτόκιο μπαίνει τιμωρητικά – πέρα από τα κόστη – σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία είναι παράνομο.

«Ορισμένες τράπεζες  έχουν βρει ένα παράθυρο στον νόμο και λένε ότι αυτό που έχουμε ψηφίσει ισχύει μόνο για τις εν ισχύ συμβάσεις, εκεί που έχει καταγγελθεί η σύμβαση και κάποιος δεν έχει πληρώσει τη δόση του για πάνω από τρεις μήνες και του έχουν στείλει επιστολή, εκεί δικαιούνται να χρεώνουν όσα θέλουν», ανέφερε.

Αυτή η πρακτική που οδηγεί ένα δάνειο των 10 χιλ. ευρώ να γίνεται σε μερικά χρόνια 30 χιλ. ευρώ, συμπλήρωσε ο κ. Παπαγεωργίου, είναι μια καθαρά τοκογλυφική πρακτική και εκείνο που μας απασχολεί τώρα είναι να κλείσουμε αυτό το παράθυρο της υπερχρέωσης και τοκογλυφίας – αφού με αυτούς δεν μπορείς να έχεις καμία εμπιστοσύνη – και να δούμε πώς προστατεύουμε αυτούς που είναι ήδη θύματα των υπερχρεώσεων.