Εντονη αντίδραση εργαζομένων επειδή οι μέτοχοι του MEGA δεν κατέθεσαν αίτηση στο ΕΣΡ

Κατατέθηκαν έξι υποψηφιότητες για πανελλαδική τηλεοπτική άδεια

 

Έξι υποψηφιότητες για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών κατατέθηκαν στα γραφεία Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, έως τη σημερινή λήξη της προθεσμίας, στις 15.00 μ.μ.imagew-3.aspx Οι σταθμοί που κατέθεσαν φάκελο υποψηφιότητας, κατά σειρά κατάθεσης, είναι οι ΣΚΑΙ, STAR, ALPHA, ANT1, Epsilon TV, καθώς και η εταιρεία «Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε.». Για τη μία εναπομένουσα άδεια θα διενεργηθεί διαδικασία επαναπροκήρυξης.

Στο σχετικό Δελτίο Τύπου του ΕΣΡ, όπου ανακοινώνονται οι παραπάνω κατατεθείσες αιτήσεις, ορίζεται και η τυπική διαδικασία επαναπροκήρυξης της εναπομένουσας άδειας, σύμφωνα με τις ισχύουσες νομικές προβλέψεις.

Η παραλαβή των φακέλων των υποψηφίων έγινε από τις αρμόδιες ομάδες υποδοχής, στα γραφεία του ΕΣΡ, τα οποία φυλάσσονταν από ισχυρή ομάδα αστυνομικών δυνάμεων.

Η αποσφράγιση των φακέλων των υποψηφιοτήτων και η καταγραφή του περιεχομένου τους θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 15/1/2018, στις 9.00 π.μ.
Στη διαδικασία της αποσφράγισης, παρόντες θα είναι και δύο εκπρόσωποι από κάθε υποψήφιο, ενώ δεν προβλέπεται η παρουσία δημοσιογράφων και καμερών.

Σε δηλώσεις του στις τηλεοπτικές κάμερες, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διαδικασία κατάθεσης των υποψηφιοτήτων, σημειώνοντας: «Το ΕΣΡ έχει οργανώσει μια διαδικασία άρτια, μια διαδικασία συμπαγή, σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα». Παράλληλα πρόσθεσε ότι, κατά την εκτίμησή του, πολύ σύντομα το τηλεοπτικό τοπίο θα είναι ρυθμισμένο, και ότι η αύξηση της διαφημιστικής αγοράς θα οδηγήσει σε αύξηση των θέσεων εργασίας στην τηλεόραση. «Αποδεικνύεται ότι όταν υπάρχει η πολιτική βούληση και η εγρήγορση και ετοιμότητα από τους θεσμικούς παράγοντες και τις ρυθμιστικές αρχές, όλα είναι εφικτά», δήλωσε ο κ. Παππάς.

Παράλληλα, σφοδρή αντίδραση των εργαζομένων και της ΕΣΗΕΑ προκαλεί η απόφαση των μετόχων του MEGA να μην συμμετάσχουν στη διαδικασία διεκδίκησης τηλεοπτικής άδειας. Όπως επισημαίνει σε σχετική του ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, εκφράζοντας και την αγανάκτηση των εργαζομένων στον τηλεοπτικό σταθμό “MEGA”, καταγγέλλει τους μετόχους του σταθμού, οι οποίοι, με επιστολή τους προς τις τράπεζες, φέρονται να δηλώνουν ότι δεν ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν κάποια από τις επτά τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, που προκηρύσσονται».

Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι του σταθμού παρέμειναν «όμηροι για 16 μήνες, έχοντας ξεπεράσει κάθε όριο προσωπικής αντοχής», στηρίζοντας με κάθε τρόπο την προσπάθεια διάσωσης του καναλιού. Σύμφωνα με την ΕΣΗΕΑ, η άρνηση των μετόχων να πάρουν μέρος στη διαδικασία αποτελεί πρόκληση, και αποτελεί μια κίνηση που αφήνει τους εργαζόμενους απλήρωτους και άνεργους.

Παράλληλα, με ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι του MEGA χαρακτηρίζουν την απόφαση των μετόχων «έγκλημα» σε βάρος των 420 οικογενειών των εργαζομένων, που «επί 2 χρόνια στήριξαν απλήρωτοι το κανάλι, προκειμένου να μην κλείσει». «Οι μέτοχοι του MEGA και η κυβέρνηση οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους έστω και την ύστατη στιγμή», καταλήγει η ανακοίνωση των εργαζομένων.