ΥΠΕΣ: Η Κυβέρνηση προχωρεί στο διαχωρισμό και διάθεση οικοπέδων αυτοστέγασης

 

H Κυβέρνηση Αναστασιάδη υλοποιεί την απόφαση της Κυβέρνησης Χριστόφια για τον διαχωρισμό και τη διάθεση οικοπέδων αυτοστέγασης σε δικαιούχους εκτοπισθέντες, την οποία οι προηγούμενοι κυβερνώντες δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν στο απειροελάχιστο,imagew-8.aspx καθώς οι αποφάσεις τους λήφθηκαν με προχειρότητα, χωρίς κατάλληλη μελέτη και σχεδιασμό, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών.

«Κλήρωσαν και διάθεσαν «οικόπεδα» στη Λεμεσό τα οποία στην πράξη δεν ήταν εφικτό να διαχωριστούν λόγω της μορφολογίας του εδάφους και χωρίς να προϋπολογίσουν το κόστος διαχωρισμού τους, παραδίδοντας εν τη ουσία στους δικαιούχους χαρτιά χωρίς αντίκρισμα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι αντιθέτως, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, από την πρώτη στιγμή, προχώρησε με ολοκληρωμένο ανασχεδιασμό των διαχωρισμών και περιλαμβάνοντας για πρώτη φορά τις σχετικές πιστώσεις στους προϋπολογισμούς, για τα έτη 2015 μέχρι 2019 και καταρτίζοντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή παράδοσή τους.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται, στον Προϋπολογισμό Υπουργείου Εσωτερικών περιλήφθηκαν ποσό ύψους €11.6 εκ. για την τριετία 2017-2019. Ήδη, προστίθεται, στην επαρχία Λευκωσίας ο διαχωρισμός των οικοπέδων είτε έχει ολοκληρωθεί είτε βρίσκεται σε τελικό στάδιο και έχουν γίνει και οι κληρώσεις.

Στην επαρχία Πάφου, σημειώνεται, βρίσκεται σε εξέλιξη ο τελευταίος διαχωρισμός οικοπέδων στην Αχέλεια, ενώ στην επαρχία Λεμεσού έγινε στις 18 Δεκεμβρίου 2017 η κλήρωση των οικοπέδων που διαφοροποιηθήκαν μετά από τον επανασχεδιασμό, η κατασκευή των οποίων ολοκληρώθηκε ή βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Όλοι οι επηρεαζόμενοι από τους διαχωρισμούς στην Λεμεσό έχουν ενημερωθεί τόσο προφορικώς όσο και γραπτώς, για τις ενέργειες που έχει προβεί το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και για το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των οικοπέδων».

Συνολικά, αναφέρεται, θα διατεθούν 349 οικόπεδα μέχρι το τέλος του 2019 εκ των οποίων 35 παραδόθηκαν εντός του 2017, 103 το 2018 και τα υπόλοιπα το 2019.

Στους δικαιούχους που δεν θα παραδοθούν τα οικόπεδα εντός του 2018, προστίθεται, θα δοθούν εντός έξι μηνών από σήμερα τα υψομετρικά στοιχεία, έτσι ώστε να μπορούν να προχωρήσουν τάχιστα στην ετοιμασία αρχιτεκτονικών και άλλων σχεδίων, καθώς και μελετών για υποβολή αιτήσεων για έκδοση άδειας οικοδομής, έτσι ώστε με την παράδοση των οικοπέδων εντός του 2019 να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην ανέγερση της οικίας τους.

«Είναι λυπηρό αυτοί που ενέπαιζαν με τις πολιτικές τους τον προσφυγικό κόσμο και διεύρυναν τις μεταξύ του ανισότητες, να προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τους πρόσφυγες για εξυπηρέτηση των κομματικών τους σκοπιμοτήτων», καταλήγει η ανακοίνωση.