O νόμος για επαναπατρισμό των ρωσικών υπεράκτιων εταιρειών πλήγμα για την Κύπρο

Η άκρητη και απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης Αναστασιάδη να τευτιστεί πλήρως με την γραμμή Ε.Ε.-ΗΠΑ  για κυρώσεις  εναντίον της Ρωσίας επιδεινώνει περισσότερο την κυπριακή οικονομία μετά το εμπάργκο  που επέβαλε η Μόσχα  σε όλα τα γεωργικά προϊόντα  των χωρων μελών της Ε.Ε. που ψήφισαν τις σε βάρος της κυρώσεις. Τωρα τρέχουν με σπασμωδικές κινήσεις Offshore-The-Benefits_b2να μετριάσουν τις   επιπτώσεις  στην κυπριακή οικονομία από την εφαρμογή του ρωσικού νόμου για τον επαναπατρισμό ρωσικών εταιρειών (de-offshorization), καθώς και από την ευρύτερη αλλαγή του διεθνούς φορολογικού περιβάλλοντος .

Μιλώντας σήμερα σε διάσκεψη τύπου ο  Πρόεδρος του Σύνδεσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) Γιάννης Χαριλάου, με αφορμή την υπογραφή του νόμου για το de-offshorization από το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη Τρίτη,  ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου του 2015,   ανέφερε  πως θα επηρεαστεί σημαντικά και η Κύπρος .

Ο νόμος  σύμφωνα με τον ίδιο  βασίζεται σε  τρεις πυλώνες.

«Τους κανόνες ελεγχόμενων Αλλοδαπών Εταιρειών (CFC), που προνοεί ότι οι φορολογικοί κάτοικοι Ρωσίας που έχουν συμμετοχές σε εταιρείες με έδρα σε άλλες χώρες, όπως η Κύπρος, πρέπει να το δηλώσουν στις ρωσικές φορολογικές αρχές και στη βάση καθορισμένων κριτηρίων θα φορολογούνται στη Ρωσία.

Δεύτερος είναι η εξακρίβωση της πραγματικής φορολογικής κατοικίας (tax residence) που προβλέπει ότι χώρες που εξαιρούνται από το φορολογικό χειρισμό από τις ρωσικές Αρχές θα πρέπει στη βάση των κριτηρίων να αποδείξουν ότι έχουν την αποτελεσματική τους διοίκηση στις χώρες όπου είναι εγγεγραμμένες.

Τρίτος πυλώνας είναι αυτός του ουσιαστικού δικαιούχου (beneficial owner), με βάση τον οποίο εισόδημα που κερδίζεται από μη ρωσική εταιρεία φορολογικό κάτοικο τρίτης χώρας, το οποίο όμως προέρχεται από εργασίες ή επενδύσεις στη Ρωσία, δεν θα απολαμβάνει του μειωμένου φόρου παρακράτησης που προβλέπεται στις συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας της Ρωσίας με τρίτες χώρες.

«Η νομοθεσία για το de-offshorization», όπως και για όλες τις προκλήσεις που επέρχονται αναπόφευκτα θα επηρεάσουν και την Κύπρο, αφού πολύ μεγάλο μέρος των υπηρεσιών που παρέχονται σε εταιρείες από Κύπριους επαγγελματίες αφορά εταιρείες ρωσικών συμφερόντων», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Χαριλάου.

Παρατήρησε μάλιστα πως «εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι μεγάλος αριθμός εταιρειών ρωσικών συμφερόντων δεν φαίνεται να καλύπτονται από τις εξαιρέσεις για τους κανόνες των Ελεγχόμενων Αλλοδαπών Εταιρειών (CFC), ενώ θα χρειαστεί να διευκρινιστεί το καθεστώς των εταιρειών αυτών σε ό,τι αφορά στη φορολογική τους κατοικία και στον πραγματικό δικαιούχο βάσει των κριτηρίων του de-offshorization».

«Αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει σε αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων των εταιρειών αυτών, από αυτές που έχουν σήμερα», πρόσθεσε.

Ο κ. Χαριλάου αναφέρθηκε στην ομάδα από εμπειρογνώμονες από το ΥΠΟΙΚ και διάφορους φορείς περιλαμβανομένου και του ΣΕΛΚ για την ετοιμασία ενός πλαισίου δράσης το οποίο να λαμβάνει υπόψη τις αναμενόμενες εξελίξεις.

«Ως εκ τούτου και εφόσον η Κυπριακή Δημοκρατία προβεί έγκαιρα σε όλες τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις και λειτουργικές διευθετήσεις σε συσχετισμό με το ψηλό επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρονται από τους επαγγελματίες και του συγκριτικά χαμηλότερου κόστους παροχής των υπηρεσιών αυτών, αναμένεται ότι με το σωστό σχεδιασμό δεν θα υπάρξει σημαντική αρνητική επίδραση στην Κύπρο από την εφαρμογή της νομοθεσίες για το de-offshorization από τη Ρωσία και παράλληλα η Κύπρος μπορεί να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων χωρών», είπε.

Ωστόσο, ο κ. Χαριλάου απέφυγε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για τις νομοθετικές και λειτουργικές ρυθμίσεις που προτείνονται στο πλαίσιο αυτό, λέγοντας ότι το θέμα αυτό περιέχει πολλές τεχνικές λεπτομέρειες.

Ένα από τα κριτήρια, είπε , είναι η ουσιαστική παρουσία μιας εταιρείας που δραστηριοποιείται στην Κύπρο και όχι να έχει απλά καταγραμμένα στην Κύπρο τα στοιχεία επικοινωνίας της, οι λεγόμενες ,«mailbox companies».

«Έφτασε ο καιρός οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο να αποκτήσουν μια πιο ουσιαστική παρουσία την στην Κύπρο», είπε ο πρόεδρος της φορολογικής επιτροπής του ΣΕΛΚ Πανίκος Καουρής και πρόσθεσε: «Να μην εκπροσωπούνται τυπικά στην Κύπρο πρέπει να είναι σε θέση να αποδεικνύουν ότι δραστηριοποιούνται στην Κύπρο».