Το αποτέλεσμα των παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα, σχολιάζει το Politico


Στις χθεσινές “βουλευτικές εκλογές” στα κατεχόμενα και δη στην ανάδειξη του εθνικιστικού Κόμματος Εθνικής Ενότητας σε νικητή των εκλογών, αναφέρεται το σημερινό Politico, στο οποίο επισημαίνεται ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, που τάσσεται υπέρ της επανένωσης του νησιού, ήρθε δεύτερο σε ψήφους (με ποσοστό σχεδόν 22%).imagew-7.aspx

Αβέβαιο παραμένει, ωστόσο, το ενδεχόμενο, εάν ο προηγούμενος “κυβερνητικός συνασπισμός” θα μπορέσει να σχηματίσει εκ νέου “κυβέρνηση”. Στις “εκλογές” στα κατεχόμενα, τα οποία έχουν αναγνωριστεί μόνο από την Τουρκία, όπως υπενθυμίζει το Politico, συμμετείχαν 8 κόμματα, ενώ δικαίωμα ψήφου είχαν περί τα 190.000 άτομα.

Οι “εκλογές” αυτές επικεντρώθηκαν σε θέματα εσωτερικού, ενδοκοινοτικού ενδιαφέροντος (διαφθορά, διακυβέρνηση, οικονομία, υγεία και εκπαίδευση) και όχι στην περσινή κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ωστόσο, η στάση της νέας “κυβέρνησης” επί του θέματος αυτού θα ενισχύσει ή θα ανατρέψει τις όποιες προσπάθειες του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για επανέναρξη των συνομιλιών με την ελληνοκυπριακή ηγεσία.

Όπως αναφέρεται, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, ο μεγαλύτερος κυβερνητικός εταίρος στον προηγούμενο συνασπισμό, ο οποίος πέρσι είχε αντιταχθεί στις συνομιλίες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, έλαβε ποσοστό πάνω από 36%, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα. Το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα, ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος μέχρι πρότινος, ανεδείχθη πέμπτο κόμμα με ποσοστό 7,91%. Τρίτη πολιτική δύναμη ανεδείχθη το κεντρώο Κόμμα του Λαού, μία νέα πολιτική οντότητα στα κατεχόμενα, με ιδρυτή τον πρώην διαπραγματευτή για την επανένωση Κουντρέτ Οζερσάι.

Τέλος, το Politico σημειώνει ότι οι συνομιλίες για την επανένωση του νησιού ενδέχεται να ξεκινήσουν εκ νέου μετά και τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στην Κυπριακή Δημοκρατία στις 28 Ιανουαρίου 2018 (ο δεύτερος γύρος προβλέπεται για τις 4 Φεβρουαρίου).