Βόλεψαν και το Φώτη

Μετά από μεγάλη δυστοκία και κατόπιν πιέσεων του τέως προέδρου του ΔΗΚΟ κ. Μάριο Καρογιάν η κυβέρνηση Αναστασιάδη βρήκε θέση  στο κυβερνητικό σχήμα και για τον  Φώτη Φωτίου. Χθες   Τρίτη έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο η τελετή διορισμού του κ. Φωτίου ως νέου Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων , με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να τονίζει τα σημαντικά θέματα που έχει να διαχειριστεί ο νέος Επίτροπος.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι τα καθήκοντα του Επιτρόπου είναι ιδιαίτερα σημαντικά και ευαίσθητα. Αναλαμβάνεις, όπως είπε απευθυνόμενος στον κ. Φωτίου, την ευθύνη της διαχείρισης των θεμάτων που αφορούν τους Αγνοούμενους, τους Εγκλωβισμένους και τους Παθόντες της τουρκικής εισβολής.

ÐÑÏÅÄÑÏÓ ÁÍÁÓÔÁÓÉÁÄÇÓ - ÅÐÉÔÑÏÐÏÓ ÐÑÏÅÄÑÉÁÓ ÃÉÁ ÁÍÈÑÙÐÉÓÔÉÊÁ ÈÅÌÁÔÁ“Ευθύνη που έχει ύψιστη εθνική και ανθρωπιστική σημασία. Αποστολή που αφορά τις πιο συγκλονιστικές πτυχές – απότοκα της τουρκικής εισβολής. Η Κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία και με περισσή φροντίδα και ενδιαφέρον πράττει ότι είναι δυνατό για την προώθηση και την επίλυση τους”, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέθεσε στον κ. Φωτίου, επιπρόσθετα των άλλων, και τα καθήκοντα διαχείρισης των θεμάτων που αφορούν τους απόδημους συμπατριώτες μας. “Η Πολιτεία περιέβαλλε πάντοτε τους Απόδημους μας με ιδιαίτερη στοργή. Αυτό θα συνεχιστεί ενώ ταυτόχρονα επιδίωξή μας είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ Πολιτείας και αποδήμων. Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στο ρόλο που διαδραμάτισαν και διαδραματίζουν στις χώρες διαμονής τους”, είπε.

Ο Πρόεδρος τόνισε πως σήμερα με την ξεκάθαρη επιλογή στην κατεύθυνση των εξωτερικών σχέσεων της Κύπρου, ο ρόλος των απόδημων αποκτά ιδιαίτερη σημασία.  “Η συστράτευση των αποδήμων μας, στη δύσκολη προσπάθεια της Κύπρου να δημιουργήσει στρατηγικές συμμαχίες προς όφελος της εθνικής μας υπόθεσης είναι απαραίτητη, όπως απαραίτητη είναι και η αμφίδρομη αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν”, σημείωσε, λέγοντας, παράλληλα πως γι’ αυτούς τους λόγους η αποστολή του Επιτρόπου Προεδρίας γίνεται ακόμα πιο σημαντική.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τις ευγνώμονες ευχαριστίες αλλά και την εκτίμηση που ο ίδιος και η Κυβέρνηση τρέφουν προς την απερχόμενη Επίτροπο, Καίτη Κληρίδη, που αδιαμφισβήτητα έβαλε τη σφραγίδα της στα θέματα που διαχειρίστηκε, όπως ανέφερε.

Απευθυνόμενος εκ νέου στον Φώτη Φωτίου, ο Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ανταποκριθεί στο έπακρο στις προκλήσεις των νέων του καθηκόντων.  “Οι υπηρεσίες που στο παρελθόν προσφέρατε προς την Πολιτεία, κυρίως με τη θητεία σας ως Υπουργός, τόσο επί της δικής μου Προεδρίας όσο και αυτής του αειμνήστου Τάσσου Παπαδόπουλου αποτελούν εχέγγυα για την επιτυχία και στα νέα σας καθήκοντα”, κατέληξε.

Στην αντιφώνησή του ο κ. Φωτίου, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το διορισμό, διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του Προέδρου. “Γνωρίζω πολύ καλά ότι η θέση αυτή, εκτός από ιδιαίτερη τιμή, εμπερικλείει και ιδιαίτερες ευθύνες καθώς και μια σειρά από προκλήσεις, οι οποίες άπτονται ευαίσθητων ανθρωπιστικών θεμάτων, όπως αυτών των αγνοουμένων μας. Η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος όλων”, είπε, υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για αύξηση των πιέσεων προς την Τουρκία για να συνεργαστεί άμεσα για να επιταχυνθεί η διαδικασία εκταφής, με παράλληλη εξεύρεση οικονομικών πόρων για ταχεία ταυτοποίηση των λειψάνων.

 

Ο κ. Φωτίου ανέφερε στη συνέχεια ότι κανένας δεν παραγνωρίζει τα θέματα που απασχολούν τους εγκλωβισμένους, οι οποίοι παρά το πέρασμα των χρόνων συνεχίζουν να βιώνουν καθημερινά τις καταστροφικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

 

Εξίσου σημαντικά, όπως πρόσθεσε, είναι και τα θέματα που αφορούν στους απόδημους καθώς όλοι αναγνωρίζουν το βαρυσήμαντο έργο που επιτελούν στο εξωτερικό, και παράλληλα, είναι γνωστοί οι αγώνες και οι προσπάθειες που καταβάλλουν, ως οι καλύτεροι πρεσβευτές, στο εθνικό μας ζήτημα, αναδεικνύοντας το ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής. “Γι` αυτούς τους λόγους ως Κυπριακή Δημοκρατία οφείλουμε και πρέπει να είμαστε δίπλα τους για να ενισχύσουμε τις προσπάθειες αυτές για το καλό του τόπου μας”, είπε.

 

Ο κ. Φωτίου ανέφερε στη συνέχεια ότι σήμερα που η Κύπρος αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά λόγω του εντοπισμού των υδρογονανθράκων αλλά και των ραγδαίων εξελίξεων στην περιοχή, είναι η κατάλληλη στιγμή να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό μια ακόμα συνιστώσα της εξωτερικής πολιτικής. “Οι απόδημοί μας μπορούν να αναδείξουν με τον καλύτερο τρόπο το σημαντικό πλέον διεθνή, σταθεροποιητικό ρόλο, τον οποίο καλείται να διαδραματίσει η χώρα μας στην περιοχή”, είπε.

 

Όπως σημείωσε, αυτός ο νέος ρόλος και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει μπορεί να τύχει της πολυδιάστατης εκμετάλλευσης για ενίσχυση των προσπαθειών μας για επίτευξη δίκαιης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό, αλλά και της σύντομης εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση, και η συμβολή των αποδήμων μας στην προσπάθεια αυτή είναι καθοριστικής σημασίας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους συμπατριώτες μας των διαφόρων θρησκευτικών ομάδων, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους, οι πλείστοι εκ των οποίων βιώνουν, όπως είπε, τα ίδια καθημερινά προβλήματα με τον κυπριακό Ελληνισμό.

“Πρόθεσή μου,κατέληξε  είναι να συνεργαστώ με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, Υπηρεσίες, κόμματα και φορείς, έτσι που οι στόχοι που έχουν τεθεί να επιτευχθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Τα προβλήματα ανθρωπιστικής υφής πρέπει να αντιμετωπίζονται συνολικά από το κράτος χωρίς να παραγνωρίζεται ο σημαντικότατος ρόλος που μπορεί αν διαδραματίσει η κοινωνία των πολιτών”,