Ηθελαν μόνο την «μπαλαρίνα » του Ντεγκά

Υπό 8ήμερη κράτηση τέθηκαν χθες  δυο Ελληνοκύπριοι, 44 και 53 ετών, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για τη διάρρηξη κατοικίας στην  κοινότητα Απαισιά (της Επαρχίας Λεμεσού,) από όπου κλάπηκε ένας διάσημος πίνακας του Γάλλου Ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Edgar Degas, η αξία του οποίου υπερβαίνει τα 6 εκατομμύρια ευρώ. Για την ίδια υπόθεση καταζητείται 55χρονος Ρώσος.

degas-dancer-bent-over

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του ΤΑΕ Λεμεσού Ιωάννη Σωτηριάδη, ο 70χρονος ιδιοκτήτης του πίνακα προχώρησε προχθές σε καταγγελία στην Αστυνομία για διάρρηξη της κατοικίας του, την οποία έχει διαμορφώσει σε γκαλερί, από όπου κλάπηκαν ο πανάκριβος πίνακας και ένα μεταλλικό χρηματοκιβώτιο, το οποίο περιείχε επτά χρυσά ρολόγια, τρία ζευγάρια χρυσά γυαλιά όπερας, τρία χρυσά γυαλιά και 20 μανικετόκουμπα, συνολικής αξίας 157.000 ευρώ.

Ο παραπονούμενος διατύπωσε υπόνοιες εναντίον των δυο συλληφθέντων, οι οποίοι τις προηγούμενες μέρες είχαν επισκεφθεί την οικία του μαζί με τον 55χρονο καταζητούμενο Ρώσο, καθώς ο 70χρονος ενδιαφερόταν να βρει αγοραστή για την κατοικία του και για μέρος της συλλογής με πανάκριβους και σπάνιους πίνακες που είχε στην κατοχή του.Η διάρρηξη της κατοικίας και η κλοπή του πίνακα φαίνεται να σημειώθηκε κατά την ώρα που ο 70χρονος είχε μεταβεί στο γραφείο του νομικού του συμβούλου, όπου είχε κλείσει ραντεβού με τον υποτιθέμενο ενδιαφερόμενο αγοραστή της οικίας του.

Από τις μέχρι   στιγμής εξετάσεις, φαίνεται πως ο στόχος  ήταν ο συγκεκριμένος πίνακας, γιατί υπήρχαν επίσης πολλοί άλλοι πίνακες μεγάλης αξίας, οι οποίοι όμως δεν έχουν κλαπεί από την κατοικία του συλλεκτη.Τώρα , οι έρευνες  της Αστυνομίας επικεντρώνονται   για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του 55χρονου Ρώσου, το όνομα του οποίου έχει τοποθετηθεί στο stop list.

Στο μεταξύ γίνονται εξετάσεις για να διαπιστωθεί η γνησιότητα του πίνακα, ο οποίος φαίνεται πως είναι αυθεντικό   έργο του Γάλλου Ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Edgar Degas, με τον τίτλο “Ballerina adjusting her slipper”, του 1870.