Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ

 

Εντείνονται οι διεργασίες για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ καθώς Αθήνα και Σκόπια έχουν θέσει σε προτεραιότητα την εξεύρεση λύσης πριν το καλοκαίρι όταν θα  είναι προγραμματισμένη η επόμενη Σύνοδος του ΝΑΤΟ.imagew-3.aspx

Στις 19 Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος της πΓΔΜ, με τους διαπραγματευτές Αθήνας και Σκοπίων, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκου Ναουμόφσκι.

Προηγουμένως και πιθανότατα στις 9 ή 10 Ιανουαρίου θα βρεθεί στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της πΓΔΜ, Μπούγιαρ Οσμάνι προκειμένου να έχει συναντήσεις με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο, τις επόμενες μέρες είναι προγραμματισμένη η σύγκληση μίνι υπουργικού συμβουλίου της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να συζητηθεί το θέμα αλλά και να γίνει επισήμως ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για τις επαφές και τις διαβουλεύσεις που είχε το προηγούμενο διάστημα.

Την ίδια ώρα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο Euronews εξέφρασε την πεποίθηση ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις εντός για επίτευξη λύσης στο ζήτημα της ονομασίας εντός του 2018.

«Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο ταλαιπωρεί την Ελλάδα αλλά και την γειτονική χώρα εδώ και περίπου 25 χρόνια. Πλέον, νομίζω ότι εντός του 2018 έχουν διαμορφωθεί κάποιες προϋποθέσεις έτσι ώστε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση στο πλαίσιο της σύνθετης ονομασίας, καθώς και η γειτονική χώρα έχει υποχωρήσει από κάποιες ακραίες θέσεις τις οποίες είχε υιοθετήσει στο παρελθόν, και από την ελληνική πλευρά υπάρχει η βούληση, η διάθεση να προχωρήσουμε στην επίλυση του ζητήματος, καθώς δεν υπάρχει κανένας λόγος σε μία περιοχή η οποία είναι ευρύτερα αποσταθεροποιημένη, να μην αφαιρούμε όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα γίνεται» δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι ο Υπουργός Άμυνας και Πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος δεν θα φέρει τελικά αντίρρηση στην επίλυση, εάν υπάρξει πολιτική συναίνεση.

Η αντιπολίτευση πάντως ζητά από την κυβερνητική πλειοψηφία να εκφραστεί κοινή θέση για το θέμα της ονομασίας και επιχειρεί να αναδείξει διγλωσσία των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.  Θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι η κοινή πρόταση της συγκυβέρνησης αποτελεί «απόλυτη προϋπόθεση» για τη συνέχιση του δημόσιου διαλόγου ενώ το Κίνημα Αλλαγής, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, αποφάσισε υπέρ της θέσης για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.