Αγρια κόντρα Γ.Βασιλείου Γενικού Ελεγκτή

 

Αγρια κόντρα ξέσπασε μεταξύ του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Γ.Βασιλείου και του Γ.Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη απ’ αφορμή την αναφορά στην έκθεση  της Ελεγκτικής Υπηρεσίας  για το ΥΠΕΞ που αφορούν οφειλές ύψους 48.000 ευρώ από τον κ. Βσσιλείου προς το δημοσιο.

Την απαρέσκειά του για τον τρόπο που ο Γενικός Ελεγκτής αντιλαμβάνεται τη λειτουργία των θεσμών, εξέφρασε  ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, σημειώνοντας ότι ο ίδιος αποποιήθηκε αμοιβή που του προτάθηκε, πολλαπλάσια των €48.000, κατά τη διάρκεια των πέντε χρόνων που υπήρξε επικεφαλής των ενταξιακών συνομιλιών για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, καθώς και ότι αναμένει με ενδιαφέρον τη θέση του Υπουργείου Εξωτερικών.imagew-3.aspx

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Βασιλείου αναφέρει ότι «μετά την αρχική έκπληξη και τον αιφνιδιασμό, αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω την απαρέσκεια μου για τον τρόπο που ο Γενικός Ελεγκτής αντιλαμβάνεται τη λειτουργία των θεσμών».

Επαναλαμβάνω, προσθέτει, «ότι ουδείς μου ανέφερε ότι οφείλω οποιοδήποτε ποσό και ξαφνικά, μετά από 18 χρόνια, είδα το όνομα, το κύρος και την εντιμότητά μου να διασύρονται στα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

«Στην προσπάθεια μου να επικοινωνήσω μαζί του, ο Γενικός Ελεγκτής δεν ανταποκρίθηκε. Αντί τούτου, επέλεξε με ανακοίνωση του να με διασύρει, χωρίς να νιώσει την ανάγκη να ακούσει τη δική μου θέση», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον πρώην Πρόεδρο «είναι φανερό ότι ο κ. Μιχαηλίδης προσπαθεί να μου αποδώσει  σφετερισμό δημόσιου χρήματος». «Ο βίος και πολιτεία μου τον διαψεύδει. Απλά να θυμίσω ότι όντας για 5 χρόνια Επικεφαλής των Ενταξιακών Συνομιλιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποποιήθηκα αμοιβή, που μου προτάθηκε, πολλαπλάσια των €48.000», προσθέτει.

«Αναμένω με ενδιαφέρον τη θέση του Υπουργείου Εξωτερικών», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Βασιλείου.

Ελεγκτική Υπηρεσία: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Βασιλείου και Σοφοκλέους

Ως απαράδεκτες απορρίπτει δηλώσεις του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ η Ελεγκτική Υπηρεσία το πρωί, σημειώνοντας παράλληλα ότι αναμένει από το Υπουργείο Εξωτερικών να απαιτήσει την άμεση εξόφληση των όποιων οφειλομένων ποσών.

Σε ανακοίνωση της η Ελεγκτική Υπηρεσία «απορρίπτει ως απαράδεκτες τις σημερινές δηλώσεις του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου στο κρατικό ραδιόφωνο εναντίον της Ελεγκτικής Υπηρεσίας».

«Όλα τα γεγονότα για την υπόθεση έχουν εξηγηθεί στη χθεσινή ανακοίνωση της Υπηρεσίας μας», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι «φθάσαμε στο σημείο να κατηγορούμαστε γιατί δεν αποκρύψαμε από την έκθεση μας μια αναφορά που περιλήφθηκε αυτούσια σε ετήσιες εκθέσεις 5 φορές προηγουμένως, και δημοσιοποιήθηκε χωρίς να ιδρώσει το αυτί οποιουδήποτε».

«Καλούμαστε να απολογηθούμε επειδή αυτή τη φορά, λόγω του μικρού μεγέθους της Έκθεσης, οι δημοσιογράφοι ανέδειξαν το συγκεκριμένο θέμα», σημειώνεται.

«Δεν θα επεκταθούμε περαιτέρω από σεβασμό στο θεσμό του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας. Το μόνο που μπορεί να λεχθεί είναι πως, αντί να τρίζει η άμαξα, τρίζει ο αμαξηλάτης», συνεχίζει η ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία «απαράδεκτες είναι, κατά την άποψη μας, και οι δηλώσεις του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μιχάλη Σοφοκλέους, ο οποίος μίλησε για ανθρωποφαγία και δημόσια διαπόμπευση».

«Το μόνο που αποδεικνύουν είναι κουλτούρα συγκάλυψης και εξηγούν τη διαχρονική ανοχή που επιδείχθηκε τόσα χρόνια για το θέμα αυτό από το Υπουργείο Εξωτερικών», προστίθεται.

«Αναμένουμε από το Υπουργείο Εξωτερικών να απαιτήσει την άμεση εξόφληση των όποιων οφειλομένων ποσών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εξάλλου σε δηλώσεις του στην Σαουδική Αραβία όπου ευρίσκεται ο ΥΠΕΞ Ι.Κασουλίδης είπε πως για το θέμα θα γινει έρευνα ενώ πρόσθεσε πως το ζήτημα θα διεθετηθεί σύμφωνα με το νόμο.

Κίνημα οικολόγων

«Η απαξίωση της απερχόμενης κυβέρνησης προς το έργο της Ελεγκτικής υπηρεσίας που ήδη έχει επισημανθεί πολλές φορές, εκφράζεται και πάλι μέσα από τις αναφορές του κ. Μιχάλη Σοφοκλέους Διευθυντή Γραφείου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας  σε πρωινή εκπομπή του ΡΙΚ. Τα περί “ανθρωποφαγίας” αναφερόμενος στο έργο της Ελεγκτικής υπηρεσίας ως προς το χρέος του πρώην Προέδρου κ. Βασιλείου, αποτελούν μια νέα προσπάθεια δαιμονοποίησης του έργου της Ελεγκτικής υπηρεσίας, και του Δρ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη.» Τα πιο πάνω αναφέρει ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων και προσθέτει:
«Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει και απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της απερχόμενης κυβέρνησης με την οποία στρέφεται εναντίον του έργου της ελεγκτικής υπηρεσίας.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών  αναρωτιόμαστε γιατί ο κ Σοφοκλέους δεν είπε λέξη για τα οφειλόμενα προς το δημόσιο αλλά αντίθετα έσπευσε να μιλήσει υπερασπιζόμενος τον οφειλέτη και μάλιστα στοχοποιώντας την Ελεγκτική υπηρεσία. Ευχόμαστε αυτή η απαράδεκτη παρέμβαση να είναι η τελευταία αφού η θητεία της κυβέρνηση Αναστασιάδη πλησιάζει στο τέλος της.»