Επικίνδυνες οι δηλώσεις Προέδρου για την κυπριακή ΑΟΖ, λένε τα κόμματα

Ολα τα κόμματα εκτός του ΔΗΣΥ καταδίκασαν και επέκριναν με τον πιο έντονο τρόπο χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ότι εάν επιλέγουν (οι Τούρκοι) Unknown-1να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τ/κ σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα, «τότε θα πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της εν λόγω παρανόμου οντότητας και συνεπώς δεν έχουν λόγο να αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νικόλας Παπαδόπουλος  χαρακτήρισε επικίνδυνες και λανθασμένες,  τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και υποψήφιου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη σε σχέση με τις τουρκικές απειλές στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)  τονίζοντας ότι «με αυτές τις δηλώσεις ουσιαστικά ο κ. Αναστασιάδης διχοτομεί την κυπριακή ΑΟΖ και παραχωρεί τη μισή στο ψευδοκράτος».

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη  ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «είναι φανερό ότι ο κ. Αναστασιάδης κρύβεται από τον δημόσιο διάλογο γιατί κάθε φορά που μιλά αποκαλύπτει το πόσο επικίνδυνες είναι οι δικές του θέσεις για την Κυπριακή Δημοκρατία».

«Παράδειγμα η χθεσινή του δήλωση για την Οικονομική Αποκλειστική μας Ζώνη και τις παραβιάσεις της ΑΟΖ μας από την Τουρκία», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «ο κ. Αναστασιάδης προσκαλεί την Τουρκία να συνεχίσει τις παραβιάσεις αλλά και δίδει άλλοθι στην Τουρκία για αυτές τις παραβιάσεις και αποκαλύπτει τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους δεν έχει καταθέσει ακόμη αίτηση στον ΟΗΕ για την οριοθέτηση των συντεταγμένων αυτής της ΑΟΖ».

Είπε ακόμη ότι «ο κ. Αναστασιάδης οφείλει να ανακαλέσει την χθεσινή άκρως επικίνδυνη και λανθασμένη δήλωση του αλλά οφείλει να ενημερώσει και τον λαό αν είναι έτοιμος να προχωρήσει στις υποχωρήσεις που υπονοούνται από τη χθεσινή του δήλωση».

«Για εμάς μία είναι η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτή η μία ΑΟΖ πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει και μετά τη λύση του Κυπριακού με τη συνέχιση και τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει κράτος στον κόσμο που έχει δύο ΑΟΖ».

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας Μεράτ Αλ Μπαϊράκ ότι το πλοίο γεωτρύπανο που απέκτησε η Τουρκία θα πραγματοποιήσει την πρώτη γεώτρηση στη Μεσόγειο τους ερχόμενους μήνες, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «η Τουρκία συνεχίζει τις δικές της προκλητικές ενέργειες αλλά δυστυχώς ενθαρρύνεται από τέτοιες ατυχείς δηλώσεις όπως την χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Γ.Γ. ΑΚΕΛ

Επικίνδυνη και ανησυχητική αναφορικά με τις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό, χαρακτήρισε τη χθεσινή δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη για την κυπριακή ΑΟΖ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, μιλώντας στην εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ. Τόνισε ότι μία είναι η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως το μόνο που εκκρεμεί είναι η συμφωνία για οριοθέτησή της με την Τουρκία.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ άσκησε παράλληλα κριτική στον Πρόεδρο για την οικονομία, λέγοντας ότι τα τέσσερα χρόνια της θητείας του υπήρξε ένας στυγνός καπιταλιστής που προεκλογικά μεταμφιέστηκε σε Άγιο Βασίλη που μοιράζει δώρα και επέκρινε ταυτόχρονα τον Νικόλα Παπαδόπουλου για συστράτευση με την Κυβέρνηση Αναστασιάδη στην υλοποίηση αντιλαϊκών πολιτικών. Στάθηκε παράλληλα στην υποψηφιότητα Μαλά, τονίζοντας ότι πρόκειται για πολιτικό με ήθος και καθαρά χέρια.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου καλλιεργήθηκαν πάρα πολλές προσδοκίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το ΔΗΣΥ αναφορικά με τη λύση στο Κυπριακό, που στο τέλος με τις παλινδρομήσεις, τις αντιφάσεις, την ασυνέπεια και την αναποφασιστικότητα του Προέδρου, που τελικά κατέληξαν όλα μαζί σε αναξιοπιστία, όχι απλά λύθηκε το Κυπριακό, αλλά δεν έγινε κατορθωτό να στριμωχτεί η Τουρκία στη γωνιά για τις αδιάλλακτες θέσεις που διαχρονικά υποστηρίζει αναφορικά με τη λύση στο Κυπριακό.

 

«Περιμένουμε να ακούσουμε μια αποφασιστική καταγγελία τέτοιων προσεγγίσεων από τον Πρόεδρο και επιμονή στη συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού», είπε, συμπληρώνοντας ότι «φτάσαμε χθες στο εξής αμίμητο: ο Πρόεδρος να αναγνωρίζει ξεχωριστή οντότητα στα κατεχόμενα και να της αναγνωρίζει και δική της ΑΟΖ, στην οποία η Τουρκία μπορεί να κάνει ό,τι θέλει φτάνει να μην ενοχλεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και διερωτάται κάποιος: Πού τελειώνει η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια είναι η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι πολλές, και το μόνο που εκκρεμεί είναι η συμφωνία για οριοθέτηση με την Τουρκία».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι επιχειρείται σήμερα να περάσει το μήνυμα ότι ήταν φραστικό ολίσθημα και διερωτήθηκε γιατί δεν έγινε αμέσως διόρθωση αν ήταν όντως έτσι. «Είναι πολύ επικίνδυνη αυτή η τοποθέτηση και πολύ ανησυχητική για το ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με τη λύση του Κυπριακού», ανέφερε.

Σημείωσε δε ότι με τη στάση του ο Πρόεδρος δίνει μεγαλύτερη υπόσταση στις πιο ακραίες αντιλήψεις που επικρατούν και στις δύο κοινότητες και ταυτόχρονα αφήνει έδαφος για να προτάσσονται ιδέες όπως είναι η νέα στρατηγική, «που δεν αποτελεί παρά αναμάσημα παλιών ιδεών συραμμένων σε ένα ενιαίο κείμενο. Δοκιμάστηκαν και απέτυχαν οικτρά αυτές οι προσεγγίσεις και κάθε φορά ζημιωμένη έβγαινε η ελληνοκυπριακή πλευρά. Αυτό πολύ φοβούμαι ότι θα συμβεί και τώρα εάν παρ’ ελπίδα επιχειρηθεί η εφαρμογή της λεγόμενης νέας στρατηγικής. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν πρόκειται ποτέ να αρχίσουν διαπραγματεύσεις και θα διολισθαίνουμε συνεχώς προς την κατεύθυνση της διχοτόμησης η οποία για μας είναι πάρα πολύ επικίνδυνη, δεν είναι ακίνδυνη όπως για κάποιους άλλους».

Στ.Μαλάς:Επικίνδυνες οι δηλώσεις Αναστασιάδη για την ΑΟΖ

 

Η εκπρόσωπος Τύπου τυ Εκλογικού Επιτελείου Στ.Μαλά Ειρήνη Χαραλαμπίδου χαρακτήρισε ως μεγάλο πολιτικό ατόπημα,  τη χθεσινή δήλωση Αναστασιάδη αναφορικά με την ΑΟΖ λέγοντας πως πρόκειται για δήλωση εξαιρετικά  επικίνδυνη και άκρως απαράδεκτη για το εθνικό μας ζήτημα.

«Η συγκεκριμένη αναφορά, πρόσθεσε η κα Χαραλαμπίδου, η οποία ουδέποτε τέθηκε ως θεωρία από πλευράς Τουρκίας, ως ισχυρίζεται ο Νίκος Αναστασιάδης, εμπεριέχει ουσιώδεις εκτροπές:
Είναι δυνατό ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, να κάνει αναφορές σε μια ξεχωριστή ανεξάρτητη οντότητα και να αποδέχεται ότι  αυτή μπορεί  να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων;
Είναι ξεκάθαρο ότι,  τα ατομικά και τα κοινοτικά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αποτελεσματικής προστασίας μπορούν να τύχουν μόνο με τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του τόπου στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως από καιρού έχουν συμφωνήσει οι δυο κοινότητες.
Από πότε ο ίδιος ο Πρόεδρος, έστω και ως θεωρία, αποδέχεται ότι αναλογεί ΑΟΖ στην παράνομη οντότητα;

Τέτοιες επικίνδυνες τοποθετήσεις όπως αυτή που έγινε χθες και χειρισμοί όπως αυτοί που έγιναν στο Κρανς- Μοντανά από τον απερχόμενο  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απενοχοποιούν την Τουρκία και της δίνουν άλλοθι να συνεχίσει την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου σε όλη τη θαλάσσια επικράτεια της.
Γι’ αυτό και επιβάλλεται αλλαγή διακυβέρνησης. Για να απαλλαγούμε από τέτοιες επικίνδυνες προσεγγίσεις. Ο Σταύρος Μαλάς είναι ο μόνος που μπορεί να διαχειριστεί το Κυπριακό με αξιοπιστία και με τρόπο που να διασφαλίζει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κυπριακού λαού.»

**

ΔΗΚΟ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Αθως Αντωνιάδης, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης  επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά την επικίνδυνη πολιτική του , με τη χθεσινή δήλωση του, περί αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της παράνομης οντότητας του ψευδοκράτους.Και πρόσθεσε:

«Με την χθεσινή πρωτοφανή και επικίνδυνη για Πρόεδρο Δημοκρατίας δήλωση του, ο κ. Αναστασιάδης:

  • Κάλεσε την Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μόνο στο κομμάτι της ΑΟΖ, που δεν ελέγχεται από την Δημοκρατία, λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής.
  • Έστειλε το μήνυμα ότι συζητά την εξωφρενική τουρκική αξίωση για δύο ΑΟΖ.

Ουσιαστικά ο Νίκος Αναστασιάδης:

  • Εκχωρεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στις κατεχόμενες θαλάσσιες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, πριν τη λύση του κυπριακού.
  • Δηλώνει έτοιμος να εκχωρήσει τη διχοτόμηση της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά τη λύση του κυπριακού.

Ο Νίκος Αναστασιάδης δεν μπορεί να αποκρύψει πλέον τις προθέσεις του.

Αποκαλύπτονται αυτά που έχει συζητήσει στις διαπραγματεύσεις και το αποκρύπτει, όπως συνηθίζει, από το λαό.

Οδηγεί την Κύπρο σε κατάσταση, που η πατρίδα μας θα είναι τουρκικό προτεκτοράτο.

Παρά τις προεκλογικές μεταμφιέσεις του κ. Αναστασιάδη, είναι ξεκάθαρη πλέον η πολιτική που θα ακολουθήσει σε περίπτωση επανεκλογής του.

Ο τόπος χρειάζεται Νέα Στρατηγική  και Νέο Πρόεδρο.»

Κίνημα Αλληλεγγύη

Το Κίνημα Αλληλεγγύη  με ανακοίνωση του καταγγέλει:

«Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας με «κεκτημένη ταχύτητα» λόγω του ασίγαστου πόθου του να διαμελίσει την Κύπρο, εκχώρησε στους Τ/κ την ΑΟΖ των κατεχομένων βορείων περιοχών του νησιού μας, και με αντάλλαγμα να πάψουν να έχουν απαιτήσεις στην ΑΟΖ που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Κύπρου.
Βεβαίως, αντιλαμβανόμενος την γκάφα του, προσπάθησε να κολάσει την κατάσταση και μίλησε για «το παράνομο καθεστώς των Τ/κ»  και για τις θεωρίες που αυτοί προβάλλουν με υποβολέα την κατοχική Τουρκία.
“Γλώσσα λανθάνουσα, λέγει την αλήθεια”.
Ο απερχόμενος Πρόεδρος και η Κυβέρνησή του όχι μόνο παρέλειψαν να καθορίσουν, ως όφειλαν, την ΑΟΖ ολόκληρου του νησιού αλλά εμφανίζονται έτοιμοι να εκχωρήσουν και το βόρειο τμήμα της στην Τουρκία.
Η αναγκαία προεργασία για τον καθορισμό της ΑΟΖ της Κύπρου είχε γίνει από το 2006 από την κυβέρνηση του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου.
Για τα υπόλοιπα που αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις θα τους κρίνει ο λαός!»

 

 

Πολύ σοβαρό ολίσθημα , λέει ο Σιζόπουλος

 

Πολύ σοβαρό ολίσθημα χαρακτήρισε τις  χθεσινές δηλώσεις του Πρόεδρου  ο Προεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι «τέτοιου είδους πολιτικά ολισθήματα δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα όταν προέρχονται από τα πρόσωπα τα οποία διαχειρίζονται τις τύχες του κυπριακού ελληνισμού και κυρίως από πρόσωπα που έχουν μακράν πολιτική παρουσία στα δρώμενα της πατρίδας μας».

Ο κ. Σιζόπουλος υπενθύμισε και παλαιότερη θέση του Προέδρου Αναστασιάδη περί λύσης του Κυπριακού, “το οποίο θα στηρίζεται σε αυξημένες αρμοδιότητες εξουσίας στα συνιστώντα τμήματα και χαλαρής ομοσπονδίας κάτι που στην ουσία συνιστά μορφή συνομοσπονδίας καθώς και τα πολιτικά ολισθήματα – όπως είπε- του Υπουργού Εξωτερικών  κ. Κασουλίδη που αφορούσαν τόσο το αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου όσο και τη δήλωση του ότι το νέο κράτος που θα προκύψει θα διαδεχτεί την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό στην ουσία αποτελεί παραδοχή παρθενογένεσης και κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας».
.
«Τα πιο πάνω, σε συνάρτηση με τις πρόνοιες που μέχρι σήμερα έχει αποδεχτεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε λύση τουρκικών προδιαγραφών και στη νομιμοποίηση της διχοτόμηση της πατρίδα μας».

Κάλεσε, τέλος, τον κυπριακό λαό «να θέσει τέρμα σε αυτές τις επικίνδυνες πολιτικές επιλογές, αξιοποιώντας τις προσεχείς προεδρικές εκλογές στηρίζοντας την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου, με στόχο όπως είπε, την αλλαγή πορείας και τη στήριξη μιας πολιτικής αναφορικά με τη λύση του κυπριακού, που θα οδήγησε σε ένα δημοκρατικό, λειτουργικό, βιώσιμο κράτος».

Συμμαχία Πολιτών
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών Κωνσταντίνος Φιλαρέτου , ανέφερε πως «είναι τουλάχιστον προκλητικό ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην αντιλαμβάνεται ότι με τις δημόσιες τοποθετήσεις του περί ΑΟΖ και δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, όχι μόνο διασυνδέει την επίλυση του κυπριακού με τα ενεργειακά μας, αλλά και παραχωρεί δικαιώματα σε λεγόμενη ΑΟΖ στους Τουρκοκυπρίους και την Τουρκία.
Η δικαιολογία ότι δεν υιοθετούμε με αυτό τον τρόπο την θέση της Τουρκίας δεν ευσταθεί, αφού με την επίκληση της, ο Νίκος Αναστασιάδης μπαίνει στη λογική των υποχωρήσεων και δείχνει ότι είναι ευάλωτος στις πιέσεις. Κάτι τέτοιο και θα μας οδηγήσει παγίωση των τετελεσμένων και λύση τουρκικών προδιαγραφών.
Είναι γι’ αυτό το λόγο που χρειάζεται άμεση απόσυρση των όσων έχει αποδεχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μια νέα πορεία στο Κυπριακό με την εφαρμογή ολοκληρωμένης στρατηγικής για το κυπριακό την οποία κατέθεσε από το 2015 στο Εθνικό Συμβούλιο ο Γιώργος Λιλλήκας.»

 

Τι λέει ο  ΔΗΣΥ 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρ.Προδρόμου απαντώντας στις επικρισεις όλων των κομμάτων είπε:

«Στην πράξη τα τελευταία χρόνια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει εξασφαλίσει τη διαρκή στήριξη της διεθνούς κοινότητας και συγκεκριμένα της Ε.Ε., των Η.Π.Α. και πολλών άλλων σημαντικών δυνάμεων στα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας στην Α.Ο.Ζ. Αυτό μαρτυρούν εν καιρώ τοποθετήσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Αντιπροέδρου των Η.Π.Α., του πρόεδρου της Γαλλίας Ε.Μακρόν, του Φόρεϊν Όφφις κ.ο.κ.

Επιπρόσθετα, η πολιτική του Προέδρου εξελίχθηκε επιτυχέστατα μέσα από ένα πλέγμα διεθνών τριμερών συμφωνιών συνεργασίας με όλα τα γειτονικά κράτη, με επίκεντρο όχι απλώς τη διασφάλιση, αλλά και την ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας στην Α.Ο.Ζ. της Κύπρου.

Περισσότερο όμως αυτό καταγράφεται στην απρόσκοπτη συνέχεια των ενεργειακών σχεδιασμών και των εργασιών των εταίρων μας-ενεργειακών κολοσσών μέσα στην Α.Ο.Ζ. για την αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου.

Κάποιοι σκόπιμα προσπαθούν να παρουσιάσουν χτεσινή αναφορά του Προέδρου στις αντιφατικές και αστήρικτες αιτιάσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο ισχυρίζεται ότι, δήθεν, προασπίζεται «δικαιώματα» των Τουρκοκυπρίων στον ενεργειακό πλούτο της Κύπρου, ως τη θέση του. Όμως η θέση του Προέδρου Αναστασιάδη και της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι καταγεγραμμένη διεθνώς και κατοχυρωμένη από το διεθνές δίκαιο, ενώ πάνω σε αυτή τη θέση στηρίζεται στην πράξη η ίδια η πολιτική του που φέρνει τα απτά αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε.

Και η θέση, φυσικά, είναι ότι ούτε τα κατεχόμενα μπορεί να κάνουν λόγο για Α.Ο.Ζ. ούτε η Τουρκία μπορεί να παρεμβαίνει μέσα στην κατοχυρωμένη από το διεθνές δίκαιο Α.Ο.Ζ. της Κυπριακής Δημοκρατίας.»

 

Απάντηση Κυβ.Εκπροσώπου

 

Σε σημερινή γραπτή δήλωσή του, με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κάνει λόγο για «προσπάθεια από πλευράς κάποιων για δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων για προεκλογικούς σκοπούς».

«Προς αποκατάσταση της αλήθειας», αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «σημειώνεται πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε χθεσινές του δηλώσεις επανέλαβε αυτό που όλοι γνωρίζουν, ότι η Τουρκία διαχρονικά επικαλείται δήθεν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων για να δικαιολογήσει τις παράνομες και προκλητικές της ενέργειες έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Όπως προσθέτει «έτσι και στην περίπτωση των παραβάσεων και παραβιάσεων της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, μοναδικός γνώμονας της Άγκυρας είναι η εξυπηρέτηση των δικών της αποκλειστικά συμφερόντων».

Συνεχίζει λέγοντας πως «η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως εξάλλου αποδεικνύεται και από τα ίδια τα γεγονότα, προβαίνει σε όλες τις ενέργειες για διασφάλιση του συνόλου των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».