Tαμείο για άμβλυνση συνεπειών του κουρέματος εξήγγειλε ο ΥΠΟΙΚ

 

Την έναρξη ενός Ταμείου στο πλαίσιο ενός Σχεδίου για τη άμβλυνση των συνεπειών του κουρέματος των καταθέσεων εξήγγειλε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.imagew-1.aspx

Το Σχέδιο αξιοποιεί το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης, το οποίο θα συμβάλει με 25 εκ. ευρώ για δημιουργία αποθεματικού, με την επόμενη συνεισφορά του να αφήνεται να αποφασιστεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Επίσης, όπως σημείωσε, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο παραχώρησης κρατικής περιουσίας.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι το Σχέδιο θα καταρτιστεί σε ένα κατοπινό στάδιο, όταν θα υπάρξει επαρκές αποθεματικό στο ταμείο, ενώ για τους δικαιούχους θα τεθούν κοινωνικά, οικονομικά ακόμη και νομικά κριτήρια. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν τίθεται ζήτημα ανάληψης νομικής ευθύνης από μέρους του κράτους.

Ο Υπουργός απάντησε και για τη διαγραφή οφειλών των σωματείων ύψους 19,5 εκ ευρώ προς το Τμήμα Φορολογίας, λέγοντας πως οι οφειλές αυτές των σωματείων ήταν πριν το 2007, και οι οποίες είχαν μείνει απλήρωτες με απόφαση της τότε Κυβέρνησης.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, είπε αρχικά ότι χθες το Υπουργικό αποφάσισε το ενδεχόμενο άμβλυνσης των συνεπειών που έχει υποστεί μερίδα συμπολιτών μας από την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας και την υποχρεωτική μετατροπή καταθέσεων σε μετοχές στην Τράπεζα Κύπρου.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ιστορικό, λέγοντας πως μετά την καταψήφιση της αρχικής πρότασης της Κυβέρνησης και μπροστά στο φάσμα της άτακτης κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος, η Βουλή ψήφισε, στις 22 Μαρτίου 2013, τον Περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και άλλων Ιδρυμάτων Νόμο. Επίσης, τόνισε πως το γεγονός ότι το κούρεμα έγινε με νόμο του κράτους και παρόλα αυτά, η Κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι το μέτρο της διάσωσης με ίδια μέσα επέφερε υπέρμετρο οικονομικό κόστος σε μερίδα συμπολιτών μας.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως στη βάση αυτής της διαπίστωσης, το κράτος έχει ήδη καταρτίσει Σχέδιο για μερική αναπλήρωση της απώλειας που έχει υποστεί η μεγαλύτερη μερίδα των επηρεαζόμενων συμπολιτών που είναι τα μέλη Ταμείων Προνοίας. Σήμερα, συνέχισε, «είμαστε σε θέση να καθορίσουμε το πλαίσιο και να ξεκινήσουμε να διαθέτουμε πόρους για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε περαιτέρω βήματα μερικής έστω άμβλυνσης των συνεπειών, σταδιακά και στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους».

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως θα αξιοποιηθεί το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης, το οποίο συστάθηκε το 2013, το οποίο θα καταβάλει την πρώτη συνεισφοράς ύψους €25 εκ, για δημιουργία αποθεματικού, μέσω του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού για το έτος 2017 που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Πρόσθεσε πως κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018 θα προσδιοριστεί η έκταση της επόμενης συνεισφοράς προς το Ταμείο και αυτή η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται για τα επόμενα χρόνια στην βάση των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους και χωρίς ποτέ να διακυβεύεται η σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών και της οικονομίας.

Ο Υπουργός είπε πως για τον ίδιο σκοπό, έχει επίσης αποφασιστεί και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο παραχώρησης στο Ταμείο κρατικής περιουσίας, η οποία, παρά την σημαντική της αξία, παρέμενε διαχρονικά αναξιοποίητη. «Θεωρούμε πως αυτή είναι η μόνη εφικτή προοπτική, έστω και εάν δεν προσφέρει άμεση θεραπεία. Είναι μια υλοποιήσιμη πρόταση έναντι των διάφορων ανέφικτων και ανεφάρμοστων προτάσεων που κατά καιρούς έχουν ακουστεί», είπε.

Ο Χάρης Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα ανάληψης νομικής ευθύνης από το κράτος, ή καταβολής αποζημίωσης καθώς πρόκειται για σχεδιασμό που στοχεύει στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Διευκρίνισε πως η διάθεση πόρων από το Ταμείο προϋποθέτει κατάρτιση Προϋπολογισμού και έγκριση του από το Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή και προϋποθέτει επίσης την ετοιμασία Σχεδίου, το οποίο να λαμβάνει υπόψη μια σειρά από νομικές, οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους και να είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο.

«Αντί να μοιράζουμε υποσχέσεις, ξεκινούμε να βάζουμε πόρους στην άκρη, τώρα που οι οικονομικές μας δυνατότητες το επιτρέπουν, για να δημιουργήσουμε σταδιακά μια υλοποίηση προοπτική μερικής έστω ελάφρυνσης του κόστους που μερίδα συμπολιτών μας έχει υποστεί», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με επιφυλάξεις του Προέδρου του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, ο Υπουργός είπε πως προφανώς εξέφρασε επιφυλάξεις πριν δει το Σχέδιο, εκφράζοντας ωστόσο το σεβασμό του σε κάθε άποψη, ειδικά, όπως είπε, όταν προέρχεται από ένα θεσμό όπως είναι το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Σε ερώτηση ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι αυτού του Ταμείου, ο Υπουργός ανέφερε πως θα πρέπει σε ένα κατοπινό στάδιο να καταρτιστεί Σχέδιο που θα καθορίζει τους δικαιούχους και πως σε αυτό το στάδιο αυτό που ξεκινά είναι η δημιουργία του Ταμείου.

Σε ερώτηση αν στα πρώτα 25 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται και τα 6 εκατ. που είχαν προϋπολογιστεί το 2018, απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως αυτό είναι ένα ξεχωριστό ποσό. «Τα 25 εκατ. αφορούν, πρώτα απ’ όλα, τον προϋπολογισμό του 2017 και αποτελούν το πρώτο βήμα ενός νέου επιπρόσθετου σχεδίου, άλλου από το σχέδιο για την αναπλήρωση απωλειών των μελών Ταμείων Προνοίας, η πρώτη φάση του οποίου έχει ήδη εφαρμοστεί το 2013-2014 με δαπάνη 300 εκατ. περίπου και η δεύτερη φάση του οποίου ξεκινά το 2018».

Ερωτηθείς για το πότε θα ολοκληρωθεί ο κύκλος του Ταμείου, ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε πως αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν όταν θα καταρτιστεί ένα Σχέδιο.

Κληθείς να απαντήσει ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει η Κυβέρνηση τις διεθνείς αγορές και αν αυτό συνιστά επιστροφή σε πρακτικές του παρελθόντος, ο Υπουργός είπε πως στο παρελθόν, το κράτος δαπανούσε κάθε χρόνο 1 δις ευρώ λεφτά που δεν είχε. «Το 2017 όχι μόνο δεν θα δαπανήσουμε έστω και 1 ευρώ που να αποτελεί έλλειμμα, αλλά θα έχουμε το μεγαλύτερο πραγματικό πλεόνασμα εδώ και πολλά χρόνια και αυτό θεωρώ πως αποτελεί ένα ισχυρότατο μήνυμα προς τις διεθνείς αγορές, οι οποίες, ανταποκρινόμενες σε αυτή τη δραστική βελτίωση στα οικονομικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήδη, έχουν οδηγήσει το κόστος δανεισμού της Δημοκρατίας στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, δηλαδή, σε επίπεδα που προσεγγίζουν πλέον το 1,5%», είπε.

Ερωτηθείς σε σχέση με την εξαγγελία για διαγραφή οφειλών των σωματείων ύψους 19,5 εκ ευρώ προς το Τμήμα Φορολογίας, ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε πως η διαγραφή αυτή προς αφορά ποσά προ του 2007, τα οποία με απόφαση της τότε κυβέρνησης είχαν παραμείνει απλήρωτες. Όπως είπε, είχε αποφασιστεί πως τα ποσά μέχρι το 2007 δεν θα εισπράττονταν και δεν έχουν έκτοτε εισπραχθεί, έμειναν κατά κάποιο τρόπο αυτές οι παλιές υποχρεώσεις στη άκρη- με απόφαση της κυβέρνησης το 2007. «Συνεπώς, αυτή την παλιά υποχρέωση που με απόφαση της τότε κυβέρνησης δεν επρόκειτο ποτέ να εισπράξουμε, έχουμε αποφασίσει οριστικά να διαγράψουμε στο πλαίσιο ενός ξεκαθαρίσματος των δημόσιων οικονομικών από τέτοιες παλιές εκκρεμότητες», είπε και σημείωσε πως πρέπει να είναι κατανοητό πως κανένας φορολογούμενος δεν απαλλάσσεται από τις υποχρεώσεις του.

Ερωτηθείς αν η απόφαση για τη σύσταση του Ταμείου είναι στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής και αν θα υπάρξουν κριτήρια, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως όντως είναι στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής με σκοπό τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. «Το εάν θα πάρουν όλοι και τι δεν είναι κάτι που μπορεί να αποφασιστεί αυτή τη στιγμή. Βεβαίως και θα υπάρχουν κριτήρια, και κοινωνικά και οικονομικά ακόμη και νομικά κριτήρια και παράμετροι που θα ληφθούν υπόψη όταν θα φθάσουμε στο στάδιο της έναρξης πληρωμών προς όποιο επηρεαζόμενο συμπολίτη μας», είπε.

Σε ερώτηση γιατί δεν μπορεί η Κυβέρνηση να προχωρήσει με διαγραφή οφειλών πολιτών προς το Τμήμα Φορολογίας όπως πράττει σήμερα με τα σωματεία, είπε πως κατά καιρούς έχουν ληφθεί ανάλογες αποφάσεις και για άλλες κατηγορίες είτε οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης είτε άλλων φορέων. «Κατά καιρούς το κράτος κρίνει ότι παλιές οφειλές που δεν είναι πλέον εφικτό να εισπραχθούν, να διαγράφονται», είπε και σημείωσε πως υπάρχει μάλιστα και μια θεσμοθετημένη διαδικασία και πάρα πολλές φορολογίες ακόμα και για φυσικά πρόσωπα κάθε χρόνο διαγράφονται.

Σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο ΔΗΣΥ και η Συμμαχία Πολιτών για αποζημίωση των κουρεμένων καταθετών, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως από τη στιγμή έλαβε τις δικές της αποφάσεις και έχει τη δική της εισήγηση, θα στηρίξει την εφαρμογή της κυβερνητικής πρότασης.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως το Σχέδιο δεν έχει καταρτιστεί, αλλά θα καταρτιστεί σε ένα κατοπινό στάδιο και αφού πρώτα δημιουργηθούν επαρκείς οικονομικές δυνατότητες. Πρόσθεσε πως όταν φτάσει η ώρα του καταρτισμού αυτού του Σχεδίου θα ληφθούν υπόψη οι οικονομικές, οι κοινωνικές, οι νομικές και οι συνταγματικές παράμετροι.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως θα ήταν λάθος πρώτα να καταρτιστεί ένα Σχέδιο «και να υποσχόμαστε κάλυψη της ζημιάς χωρίς να έχουμε διασφαλίσει την οικονομική δυνατότητα. Αυτό το κάνουν άλλοι, όχι η παρούσα Κυβέρνηση», η οποία, όπως είπε, αντί να προβεί σε μια τέτοια κίνηση επιλέγει μια πιο υπεύθυνη και ορθολογική οδό, ξεκινώντας με τη δημιουργία των οικονομικών προϋποθέσεων και όταν αυτές δημιουργηθούν σε έναν ικανοποιητικό βαθμό τότε θα είναι «είμαστε σε θέση ως κράτος να αποφασίσουμε πώς, με ποιο τρόπο, σε ποιους θα παραχωρηθεί στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής, οικονομική στήριξη από το κράτος».

Σε άλλη ερώτηση είπε πως ο καταρτισμός του Σχεδίου δεν ξεκινά αυτή τη στιγμή, καθώς δεν υπάρχει νόημα να ξεκινήσει ένα Σχέδιο των 25 εκ ευρώ από τη στιγμή που οι απώλειες που έχουν υποστεί οι πολίτες είναι πολύ πιο μεγάλες. «Γι’ αυτό θα φροντίσουμε και θα εργαστούμε έστω σε ένα μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα να διευρύνουμε κατά πολύ τις οικονομικές δυνατότητες αυτού του Ταμείου, εξετάζοντας ακόμα και την αξιοποίηση κρατικής περιουσίας που θα προσθέσει διαμιάς πολύ μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα σε αυτό το Ταμείο, και τότε θα έχει νόημα ο σχεδιασμός του τρόπου κάλυψης επηρεαζόμενων συμπολιτών μας», κατέληξε.