Το Ευρωκοινοβούλιο συζητά την κατανομή εδρών της Βρετανίας μετά το Brexit

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αυτό που θα επικυρώσει τη συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ σε ό,τι αφορά τις έδρες των Βρετανών ευρωβουλευτών στην Ευρωβουλή υπάρχουν τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις, δήλωσε ο Jaume Duch Guillot, Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Βουλής και Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας.imagew-8.aspx

Ο κ. Guillot, μιλώντας σε ομάδα Κυπρίων δημοσιογράφων που συμμετέχουν στο σεμινάριο για το Μέλλον της Ευρώπης που διοργανώνουν από κοινού η Κομισιόν και η Ευρωβουλή στις Βρυξέλλες, είπε ότι υπάρχει συζήτηση για το τι θα γίνουν οι έδρες του ΗΒ στο ΕΚ. Η μια άποψη είναι να κατανεμηθούν  ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες μέλη «και να περιμένουμε τη διεύρυνση», όπως δήλωσε. Μια δεύτερη προσέγγιση είναι να κατανεμηθούν στις χώρες που δεν αντιπροσωπεύονται επαρκώς στο ΕΚ και μια Τρίτη πιθανότητα είναι να διεξαχθούν πανευρωπαϊκές εκλογές και να εκλεγούν ευρωβουλευτές. «Κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει ένας συνδυασμός δύο στοιχείων», προσεγγίσεων, είπε ο κ. Guillot.

Ευρωεκλογές 2019 και λαϊκισμός

Ένα από τα σημαντικά θέματα στην ατζέντα του Ευρωκοινοβουλίου και ψηλά στις προτεραιότητές του είναι οι ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν το 2019, με τον κ. Guillot να επισημαίνει ότι το ΕΚ είναι αυτό που εκλέγει τον Πρόεδρο της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι θα γίνει μεγάλη ανοικτή συζήτηση με τους πολίτες.

Ερωτηθείς αναφορικά με την άνοδο του λαϊκισμού σε χώρες μέλη της ΕΕ, όπως δείχνουν και τα αποτελέσματα εθνικών εκλογών και κατά πόσο αυτό ανησυχεί την υφιστάμενη Ευρωβουλή ενόψει των εκλογών του 201, ο κ. Guillot σημείωσε ότι αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο για το Ευρωκοινοβούλιο.

«Ανησυχούμε, αλλά δεν είναι στην πραγματικότητα κάτι καινούργιο», είπε. Εντούτοις, συνέχισε ο κ. Guillot είναι αλήθεια ότι σε κάποιες χώρες ότι ο λαϊκισμός σε κάποιες χώρες είναι πιο δυνατός και εντοπίζονται κάποιες τάσεις.

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της επίλυση των προβλημάτων που είναι η ρίζα για την άνοδο της άκρας δεξιάς ή της άκρας αριστεράς», τόνισε και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη φτώχεια, ανεργία κ.ά.

«Αυτοί που ψηφίζουν είναι, επίσης, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα, έτσι πρέπει να λύσουμε αυτά τα προβλήματα και αυτά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σε εθνικό επίπεδο. Είναι οι θεσμοί στην Ευρώπη που πρέπει να τα αντιμετωπίσουν», δήλωσε.

Ευρωβαρόμετρο και ψηλές προσδοκίες

Ο κ. Guillot αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου, που διεξήγαγε το ΕΚ την περίοδο Μαρτίου 2017-Οκτώβριου 2017 και συγκεκριμένα στο ότι μόνο 35% θεωρεί ότι η συμμετοχή στην ΕΕ είναι κάτι καλό και μόνο το 45% ότι έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή στην ΕΕ για να δηλώσει στη συνέχεια ότι «ίσως έχετε ψηλές προσδοκίες» σε σχέση με το Κυπριακό.
Σχολιάζοντας περαιτέρω, είπε ότι «ίσως έχουμε πολλή ακόμα δουλειά», ενώ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, είπε ότι το Ευρωκοινοβούλιο πάντα υποστήριζε την Κύπρο.