Η Μάλτα έχει μετατραπεί σε κράτος Μαφίας, καταγγέλλει ο γιος της Ντάφνι Καρουάνα


Ο γιος της Μαλτέζας μπλόγκερ και δημοσιογράφου, Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, η οποία δολοφονήθηκε σε έκρηξη βόμβας χθες, κατηγόρησε τη Μάλτα ότι έχει μετατραπεί σε κράτος Μαφίας.imagew-4.aspx


Η Γκαλιζία η οποία είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για διαφθορά και συνέβαλε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη χώρα, σκοτώθηκε μετά από ισχυρή έκρηξη στο αυτοκίνητο που οδηγούσε χθες το απόγευμα.

Ηταν γνωστή για το μπλογκ της στο οποίο αποκάλυπτε διάφορες υποθέσεις διαφθοράς και κατηγορούσε υψηλά ιστάμενα στελέχη της κυβέρνησης για διαφθορά.
«Η μητέρα μου δολοφονήθηκε επειδή στάθηκε μεταξύ του κράτους δικαίου και εκείνων που προσπάθησαν να το παραβιάσουν”, δήλωσε ο γιος της Μάθιου ο οποίος βρισκόταν κοντά στο χώρο της έκρηξης, αναφέρει η ιστοσελίδα του BBC News.7F66475A79BD10C84A6C9E5F8B43DA44

Σε ανάρτησή του στο Faceboook, o Μάθιου, ο οποίος προσπάθησε να απεγκλωβίσει την μητέρα του από το καιγόμενο αυτοκίνητο, κατηγόρησε την αστυνομία της Μάλτας για ανικανότητα και την κυβέρνηση για «ατιμωρησία».  Όταν τα θεσμικά όργανα του κράτους είναι ανίκανα, ο τελευταίος που μένει όρθιος, συνήθως, είναι ο δημοσιογράφος”, γράφει ο Matthew Caruana Galizia, ο οποίος είναι επίσης δημοσιογράφος.

Επέκρινε επίσης την προβαλλόμενη εικόνα της Μάλτας ως φιλελεύθερο δυτικό κράτος. «Ναι, εδώ βρισκόμαστε. Ένα κράτος Μάφιας όπου τώρα μπορείς να αλλάξεις το φύλο σου στην ταυτότητά σου, (σ’ευχαριστώ Θεέ μου γι’αυτό) αλλά όπου ανατινάζεσαι σε κομμάτια αν ασκήσεις τις βασικές σου ελευθερίες».

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Μάθιου Καρουάνα Γκαλιζία γράφει:

«Η μητέρα μου δολοφονήθηκε, επειδή μπήκε ανάμεσα στο κράτος δικαίου και σε εκείνους που επιδιώκουν να το παραβιάσουν, όπως τόσοι ισχυροί δημοσιογράφοι. Αλλά έγινε επίσης στόχος επειδή ήταν ο μοναδικός άνθρωπος που το έκανε. Αυτό συμβαίνει, όταν οι θεσμοί του κράτους αποδυναμώνονται: ο τελευταίος που μένει όρθιος είναι, συχνά, ένας δημοσιογράφος. Και ο πρώτος που πέφτει νεκρός».

«Δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω εμένα να τρέχω μέσα στην κόλαση στο χωράφι, προσπαθώντας να βρω έναν τρόπο να ανοίξω την πόρτα, η κόρνα του αυτοκινήτου (της) ακόμη να σφυρίζει, να ουρλιάζω σε δύο αστυνομικούς, οι οποίοι εμφανίστηκαν με έναν μόνο πυροσβετήρα. Με κοίταζαν. «Λυπάμαι, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», μου είπε ένας από αυτούς.

» Κοίταξα κάτω και ήταν παντού γύρω μου μέλη του σώματος της μητέρας μου. Συνειδητοποίησα ότι είχαν δίκιο, ήταν μάταιο. «Ποιος είναι μέσα στο αυτοκίνητο;», με ρώτησαν. «Η μητέρα μου είναι. Είναι νεκρή. Είναι νεκρή εξαιτίας της δικής σας ανικανότητας». Ναι, ανικανότητα και αμέλεια που είχε ως αποτέλεσμα την αποτυχία να αποτραπεί αυτό.

» Συγγνώμη που γίνομαι ωμός, αλλά αυτό μοιάζει με πόλεμο και πρέπει να το γνωρίζετε. Αυτή δεν ήταν μια κοινή δολοφονία και δεν ήταν τραγική. Τραγικό είναι όταν κάποιος σκοτωθεί παρασυρόμενος από ένα λεωφορείο. Όταν παντού γύρω σου υπάρχει αίμα και φωτιά, αυτό είναι πόλεμος. Είμαστε ένας λαός σε πόλεμο εναντίον του κράτους και του οργανωμένου εγκλήματος, που έχουν γίνει σχεδόν ταυτόσημα.

» Λίγες ώρες μετά, ενώ αυτός ο καραγκιόζης για πρωθυπουργός έκανε δηλώσεις στο κοινοβούλιο σχετικά με μια δημοσιογράφο την οποία επί μια δεκαετία και πλέον δαιμονοποιούσε και παρενοχλούσε, ένας από τους αστυνομικούς που υποτίθεται ερευνούσε την δολοφονία της, ο Ραμόν Μιφσούντ, ανέβασε στο Facebook: «Ο καθένας παίρνει αυτό που του αξίζει, κοπριά αγελάδας! Χαρούμενος :)»

» Ναι, εδώ βρισκόμαστε: ένα μαφιόζικο κράτος όπου μπορείς πλέον να αλλάξεις το φύλο στην ταυτότητά σου (ευτυχώς Θεέ μου!), αλλά όπου θα ανατιναχθείς σε χίλια κομμάτια επειδή ασκείς τις βασικές σου ελευθερίες. Και εκείνοι που υποτίθεται θα έπρεπε να σε προστατεύουν, αντίθετα να πανηγυρίζουν. Πώς φτάσαμε ως εδώ;

» Η κυβέρνηση της Μάλτας επέτρεψε να ανθίσει μια κουλτούρα ατιμωρησίας. Είναι ελάχιστα παρήγορο το ότι ο πρωθυπουργός αυτής της χώρας λέει ότι «δεν θα ησυχάσει» μέχρι να βρεθούν οι δράστες, όταν ηγείται μιας κυβέρνησης η οποία ενθάρρυνε αυτή την ατιμωρησία. Πρώτα στελέχωσε με απατεώνες το γραφείο του, μετά με απατεώνες και ηλίθιους την αστυνομία και στη συνέχεια με απατεώνες και ανίκανους τα δικαστήρια. Αν λειτουργούσαν ήδη οι θεσμοί, δεν θα υπήρχε δολοφονία για να ερευνηθεί και οι αδελφοί μου και εγώ θα είχαμε ακόμη μητέρα.

» Τζόζεφ Μουσκάτ, Κιθ Σέμπρι, Κρις Καρντόνα, Κόνραντ Μίτσι, Γενικέ Εισαγγελέα και μια μακρά λίστα από αξιωματούχους της αστυνομίας που δεν κάνατε τίποτα: είστε συνένοχοι. Είστε υπεύθυνοι γι αυτό» καταλήγει στο μήνυμά του.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Kurt Farrugia, διέψευσε ότι η κυβέρνηση λειτούργησε με ατιμωρησία και υποσχέθηκε ότι οι έρευνες θα είναι πολύ σκληρές και διεξοδικές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδίκασε την επίθεση και τόνισε την ανάγκη να αποδοθεί δικαιοσύνη.

«Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για το γεγονός ότι μία γνωστή δημοσιογράφος που έχαιρε σεβασμού, η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίτσια, έχασε χθες τη ζωή της σε μια προφανώς στοχευμένη επίθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίτσια επέκρινε έντονα την κυβέρνηση και είχε ως αποτέλεσμα να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, δημοσιεύοντας καταγγελίες που συνέδεαν τον Πρωθυπουργό Τζόζεφ Μουσκάτ με το σκάνδαλο για τα Panama Papers. Τόσο ο κ. Μουσκάτ όσο και η σύζυγος του, διέψευσαν ισχυρισμούς ότι χρησιμοποιούσαν μυστικούς λογαριασμούς υπεράκτιων τραπεζών για να κρύψουν πληρωμές από την κυρίαρχη οικογένεια του Αζερμπαϊτζάν. Ο κ. Μουσκάτ επανήλθε στην εξουσία στις εκλογές.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη δολοφονία ως επίθεση εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης στην χώρα.

Σε μια άλλη εξέλιξη ο δημιουργός του Wikileaks, Julian Assange, πρόσφερε €20,000 ($23,500) αμοιβή για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Στη διερεύνηση της υπόθεσης έχουν κληθεί να συνδράμουν Ολλανδοί εμπειρογνώμονες και πράκτορες του FBI.